Haberler

Gazeteci olmak...

Okan Geçgel

Okan Geçgel

Gazeteci Yazar / TİGAD Genel Başkanı
01.02.2021 12:29

Gazeteci doğruları yazan, yanlışa tahammülü olmayan, kalemini haktan ve adaletten yana kullanan kimse olmalıdır...

Gazetecilik çok kutsal bir meslek ve topluma yön vermede en önemli misyonu yerine getirmektedir.

Birçok iletişim aracının, farklı boyutlarda ve değişik alanlarda faaliyet göstererek mesleki icranın yerine getirilmesi ile medya sektörü çok çeşitlili bir çağı yaşamaktadır.

Yazılı, görsel ve işitsel alanlarda faaliyetini sürdüren medya 21. Yüz yılda dijital medyanın ortaya çıkmasıyla da ayrı bir kulvarda icra yolu açılmıştır.

Toplumların ve ülkelerin haber alma özgürlükleri elbette vardır. Önemli olan ise bu özgürlük alanının doğru kullanılmasıdır.

Dijital medya ile birlikte haberlerin anlık tüm Dünya'ya duyurulduğunu biliyoruz. Doğru ve ilkeli habercilik açısından ise dijital medyanın ehemmiyetine ayrıca dikkatleri çekmek isterim.

Yayın kulvarı ne olursa olsun, gazetecinin dürüst olması ve kalemini ilkeli bir sorumluluk ile kullanması gerekir.

Kalemşörlük yapan hak ve hakikati kendi şahsi emelleri uğruna kullananların dışlanarak, mesleki etik ve kuralların öncelikli hale getirilmesi çok ama çok mühimdir.

Özellikle ülkemizde dijital medyanın yelpazesini genişleterek, sektörün liderlik koltuğuna oturması ile mesleki dejenerasyonun tavan yaptığını da özellikle belirtmek istiyorum.

Kontrolsüz bir dijital medya ağının genişledikçe, genişlemesi beraberinde sorunlar ve problemleri de getirmiştir.

Mesela ülkemizde dijital medyanın her hangi bir kanununun olmayışı, birçok sorunun ana kaynağı olmuş ve günümüzdeki keşmekeşlik artarak devam etmiş, maalesef önünde alınmamıştır.

Bu yasal zeminin büyük hak kayıpları doğurduğunu da göz ardı etmeyelim, mesela; bir taşrada haftada 30 tane gazete basan şahıs gazeteci olarak tanımlanıp resmi statüde 1 hafta önce meydana gelen haberi gazetesinde basarak gazeteci oluyor, haberler.com bir haberi anında tüm dünyada milyonlarca kişiye ulaştırılmasına rağmen gazeteci olarak tanınmasın, basın mensubu kabul edilmesin.

Bu kabul edilebilir çerçevede değildir.

50 yıl öncesinin basın yasasıyla uzaya gönderdiğimiz uydularla övündüğümüz bu dönemin iletişim araçları yönetilemez.

Gazeteci olmanın en önemli kuralı ilkeli olmaktır. Bu doğrultuda haberini yapan her gazeteci gerçek gazetecidir. İster yasal zorunluluk olsun, ister olmasın, işini dürüstçe yapan her gazeteci kalemşörlük asla yapmaz.

Son bir söz " Gazeteci olmanın en önemli kuralı adalettir. Adalet duygusunu yitiren, her türlü ilkesizliği korkmadan yapar."

Selam ve dua ile...

title