Haberler

Çalışanlarınız Size Güveniyor Mu?

Ömer Aydın

Ömer Aydın

Yönetim Danışmanı / Yeni Medya Elektronik Yayıncılık A.Ş.
29.05.2024 02:10

Yönetim Danışmanlığı çalışmalarım sırasında sıkça gerçekleştirdiğimiz birebir görüşmeler, anket çalışmalarımız ve eğitimler sırasında çalışanlara; yöneticilerine duydukları güven ile ilgili sorular sorarak durumu analiz etmeye ve çözümler geliştirmeye yönelik çalışmalar yürüttüm. Danışmanlık hayatımda sayıları hiç de azımsanmayacak düzeyde çalışanın yöneticilerine güven duymadığına şahit oldum.

Ayrıca yöneticilere "her durumda, tereddüt etmeden, korkmadan, çekinmeden çalışanlarınız size güven duymalı ve bunu sağlayan bir yapı tesis etmelisiniz" şeklinde yönlendirmelerde bulundum.

Güven konusu ile ilgili çok farklı bakış açılarından çeşitli yazılar, araştırma raporları vb. okuduğunuzu tahmin edebiliyorum. Ben de ağırlıklı olarak bu konudaki deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.

Yöneticilerimizin de zaman zaman "ekibim bana ne kadar güveniyor?" sorusunu kendisine sorduğunu düşüyorum.

Diğer taraftan da; kimse güven duymadığı bir ortamda çalışmak istemez ve güvenmediği birisinin yanında çalışmaz. Astlar, üstlerine, yöneticiler de çalışanlarına güven duyarak iş hayatına devam etmelidir.

Bir yönetici, ekibinde güven duyma problemi olan, kuşkucu çalışanlar olsa da onların güvenini kazanmaya yönelik bir yönetim sergilemelidir.

Yöneticilere ve özellikle de firma sahiplerine güven duyan personellerin şirkette kalma süresi uzamakta ve personelin aidiyet duygusu artmaktadır.

Güven duygusunu kazanmaktan daha zor olanı, bu duyguyu personelin kaybetmemesi için yöneticinin çaba harcamasıdır.

Personelin Güvenini Kazanmak ve Bir Daha kaybetmemek İçin Neler Yapılabilir?

Her şeyden önce güven duygusunun olduğu yerde; üretkenliğin ve çalışan performansının artacağını, işletmenin karlı hale geleceğini bilerek bu alana yöneticilerin yatırım yapması faydalı olacaktır. Yöneticinin güven inşa etme adımları;

1. Sorumluluklarını yerine getirmeli

Yönetici; küçük, pembe yalanlar söylememeli, ilk defasında ve her defasında aynı hareket etmelidir. Bu olmadığı sürece, değil çalışanın yöneticisine güvenmesi, baba dahi çocuğuna güvenmemektedir.

2. Sözlerine sadık kalmalı

İşe alım sürecinde ve sonrasında verilen sözlerin yerine getirilmesi, güvenin temellerini oluşturur. Bu, çalışanların geleceğe güvenle bakmalarını sağlar.

3. Dürüstlükten ve şeffaflıktan asla taviz vermemeli

Dürüst ve şeffaf bir iletişim, çalışanların yöneticilerine olan güvenini artırır. Zor durumlarda bile gerçeği saklamamak, güvenin korunmasına yardımcı olur.

4. Hatalarını kabul etmeli ve gerekli yerlerde özür dileyebilmeli

Yöneticiler de insan ve hata yapabilirler. Hataların kabul edilmesi ve gerektiğinde özür dilenmesi, çalışanların yöneticilerine daha fazla güven duymalarını sağlar.

5. Konuşulanları ertelemeden yerine getirmeli

Verilen sözlerin ve konuşulan konuların hızlıca hayata geçirilmesi, yöneticilere olan güveni artırır. Bu, çalışanların yöneticilerine olan inancını pekiştirir.

6. Konulara medenice çözüm bulmalı

Öfke kontrolü ve medeni yaklaşımlar, güveni güçlendirir. Çalışanların yöneticilerinden korkmadan sorunlarını dile getirebilmesi, güvenin temelini oluşturur.

7. Cinsiyet ayrımı yapmadan yönetmeli

Cinsiyet ayrımı yapmadan yönetim, güvenin artmasını sağlar. Her çalışanın eşit değerde olduğunu hissetmesi, güveni pekiştirir.

8. Akraba, eş, dost ayrımcılığı yapmamalı

Aile ve arkadaş ayrımcılığı yapmadan, herkesin eşit değerlendirildiği bir ortam, güvenin temelini oluşturur.

9. Eski ve yeni personel ayrımı yapmamalı

Tüm çalışanların eşit muamele görmesi, güvenin korunmasını sağlar. Yeni personelin de hızla güven kazanabilmesi için eşitlik önemlidir.

10. Dedikodulardan uzak durmalı

Dedikodudan ve informel iletişimden uzak durmak, güvenin sarsılmasını engeller. Açık ve dürüst bir iletişim, güvenin temelidir.

11. Bilgiyi saklamamalı

Bilgiyi paylaşmak ve saklamamak, çalışanların yöneticilerine olan güvenini artırır. Bilgiye erişim, güvenin artmasını sağlar.

12. Hayal kırıklığına sebep olmamalı

Çalışanların beklentilerini karşılamak, hayal kırıklıklarını önler ve güveni pekiştirir.

13. Samimi davranmalı

Çalışanlara samimi ve içten davranmak, güvenin artmasını sağlar. Samimiyet, güvenin temel yapı taşlarından biridir.

14. Empati kurarak yönetmeli

Empati yaparak yönetmek, çalışanların kendilerini değerli hissetmelerini sağlar. Bu, güvenin artmasına yardımcı olur.

Birçok işletmede firma sahiplerinin görevleri personele devrederken; mutlaka yukarıdaki prensiplere uygun hareket ettiğini; kendi kardeşi, çocuğu, akrabası dahi olsa bu alanlarda yeterli bulmadığı personellere güvenip, bir işin sorumluluğunu devretmediğine çok defa şahit olmuşuzdur.

Uygulamada;

  • çalışanlarınızla düzenli toplantılar yapıp, onları dinliyorsanız,
  • geri bildirimlerini alıp mümkün olanları hayata geçiriyorsanız,
  • işleri ve iş hayatını kolaylaştırıp zorlaştırmıyorsanız,
  • çalışanları işlere ve süreçlere dahil edip, birlikte yönetiyorsanız,
  • personelin eğitim alarak gelişimine katkı veriyorsanız,
  • bir takım ruhu ile ekibinizi yönetiyorsanız

doğru yolda olduğunuzu düşünebilirsiniz.

title