Hukuk Müşavirinden Etkin Yararlanma Yolları
Ömer Aydın
İşletmeler hangi faaliyetleri yürütürse yürütsünler mutlaka günün birinde karşılaştıkları hukuksal konularda destek almaya ve yönlendirilmeye ihtiyaç duyarlar. Avukatın yönlendirmesi ile birçok problemle başa çıkılır veya ileride yaşanabilecek bazı sorunların önceden önlemi alınmış olur.
Dolayısı ile bu alanda destek almanın faydası tartışılamaz ve hatta destek almak bence bir zorunluluktur. Yeterli hukuk bilgisi olmadığı için çözülemeyen konuları avukatlar tecrübesi ile çözer, yanlış adım atmasının önüne geçer. Ayrıca birçok alanda olduğu gibi yasalar ve mevzuat da sürekli olarak değiştiği için bu değişikliklere işletme ancak avukatları aracılığı ile uyum sağlayabilecektir.
Uzun yıllardır danışmanlık mesleğinde hukuk danışmanları ile birlikte işletmelere destek veren birisi olarak; avukatlardan gerekli desteğin alınamadığını gördüm. Şirketin hukuk danışmanı olmasına rağmen; birçok işin danışılmadan yürütüldüğüne şahit oldum. Sözleşme hazırlama, personel özlük işlemleri, borç alacak ilişkilerindeki sorunların çözümü yine firma sahibi veya yönetimi tarafından yürütülmekte, bazen küçük sorunlar bilgi eksikliğinden dolayı yapılan yanlışlarla büyütülmektedir.
Hukuki Danışmanlık Hizmeti Alınmalı
Bazen işletmelerde veya bireysel olarak çevremizde duyuyoruz: "dilekçe yazacağım avukata gerek var mı? Her zaman cevabımız "evet" oluyor. Zira o dilekçenin içeriğini en iyi bilecek kişiler onlar.
Hukuki sorunlar genelde hemen gelişir ve stres oluştururlar. Avukatlık desteği alan işletmeler bu sıkıntıları daha kolay atlatmakta, mantıklı çözümler üretmekteler.
Bana göre ihtiyaç olduğunda destek alınabilecek bir avukattan ziyade; (elbette bunu da yapan) şirketlere yönlendirme hizmeti veren, kuracağı sistemler ve vereceği eğitimlerle önlem alıp belirli hukuki sıkıntıların önüne geçmek amacıyla şirket bünyesinde bir avukatla veya sürekli dış destek alınan bir avukatla çalışmak son derece önemlidir. Buna firmanın hukuksal işlerinin yoğunluğuna göre yönetimler karar verecektir.
Uygulamada avukatlarla çalışmasına rağmen; uzun süre hiç iletişime geçmeyen, ancak bir problem olunca görüşen birçok işletme sahibi ile karşılaşıyoruz. Gündem olmasa da avukatlarla mutlaka belirli periyotlarla toplantı yapılmalı, kafalardaki hukuksal konular paylaşılmalı ve destek alınmalıdır. Rutin raporlarla avukattan yürüttüğü çalışmalar ve hukuksal yeniliklerle ilgili bilgi alınmalıdır.
Bir hukuksal olayla karşılaşınca hemen aksiyon alıp, problemi çözecekken daha da içinden çıkılmaz hale getiren birçok örneği burada zikredebilirim. Sizin de bu tür deneyimleriniz mutlaka olmuştur. Bunun için; karşılaştığımız sağlık problemlerinde nasıl anında tıbbi destek alıyorsak; hukuki konularda da işin ehlinden destek alarak süreci takip etmeliyiz.
Uygulamada bu durum her zaman böyle olmuyor: Avukata danışmadan ve sözleşme yapmadan işe başlanıyor, yatırım yapılıyor ve problem çıkınca avukata çözüm üretmesi için danışılıyor. Oysaki; işe başlamadan alınacak danışmanlık desteği çok daha kıymetli olacaktır.
Elbette ki tüm işlemlerimizi avukatlar aracılığı ile yürütün demiyorum; fakat kritik tüm işler avukat bilgisi ve desteği ile yürütülürse sıkıntı yaşama olasılığı azalacaktır.
Avukat, şirketin potansiyel hukuki risklerini analiz edip, problemlerin oluşmadan önlenmesine yönelik eğitimler vermeli ve koyduğu kuralları takip ederek en az problem yaşanması için sistem kurup, sürekli takip etmelidir. Bu olursa işletmede daha az problem yaşanacaktır.
Globalleşen ve dijitalleşen dünyamızda avukat desteği almak daha da zorunlu hale gelmiştir. Sadece kendi içimizde hareket ederken, tüm dünyaya üretim ve satış desteği vermeye başlanınca hukuki konulara hakim olmak daha da zorlaşacaktır.
Hukuki Danışmanlık Hizmetleri
Davaların Takibi: Şirketin açtığı veya şirket aleyhine açılan davalarda avukatlar şirketi temsil edip, davalara iştirak eder. Daha iyi sonuçlar elde edebilmek için avukat desteği almak bir gereklilik olarak görülmelidir. Avukatlar, eksik, yanlış belge sunmak, usule aykırı hareket etmek gibi eksiklikleri ortadan kaldırır.
Hukuki Tavsiyeler: İşletme sahibi ve yönetimine hukuki konularda bilgi almadan, tavsiyeler elde etmeden hareket etmemelidir. Maalesef bu tür konularda işletmeler önceden yapacaklarını yapmakta, problem olduğunda avukatları devreye almaktalar. Tabiri caizse birçok zaman "iş işten geçtikten sonra" hareket edilmektedir.
İşletmeler bu tavsiye ve eğitimlerle potansiyel riskleri ortadan kaldırmış olurlar. Bunun için avukat yönetim ilişkisi kesintisiz olmalıdır.
Personel İşlemleri: Müzakere ve arabuluculuk işlemlerinde mutlaka hukuksal destek alınarak süreçler işletilmelidir.
Genelde küçük işletmeler yürürlükteki mevzuata uygun olarak faaliyetlerini yürütmedikleri için personel yönetiminde ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Bence; çok iyi bildikleri eksikliklerinden bir kısmını küçük maliyetlerle giderip, daha az hukuksal sıkıntı yaşamanın yollarını bulabilirler.
Günümüzde personel çalıştırma mevzuatını yeterince bilmeden işçi çalıştıran patronlar ve insan kaynakları yöneticilerinin olduğunu düşünürsek hukuksal destek almak sürdürülebilirlik için bir şart olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sözleşme Hazırlama: Ticari ilişkilerde sıkıntı yaşamamak için önceden hukuki tedbirleri alma adına sözleşmelerin hazırlanması veya hazırlanan sözleşmelerin incelenmesi konusunda hukuki destek almak gereklidir.
Örneğin işyerinizde tadilat çalışması gerçekleştireceğiniz zaman; mutlaka sözleşme yapıp kritik noktaları sözel değil, bu sözleşme ile takip etmeniz, sizin tadilat aşamasında ve sonrasında sıkıntı yaşamanızı engelleyecektir.
Uluslararası ürün satışı için fuarda tanıştığı bir müşterisine sözleşme yapmadan ürün sek eden işletmelerle de karşılaşmaktayız.
Özetle; mali müşaviri, avukatı, danışmanı olan işletmelerin kendisine güveni ile bu desteği almadan faaliyetlerini sürdüren firmaların kendine güveni hiçbir zaman aynı olmayacaktır. Konunun uzmanı olan bu danışmanlar, sıkıntılı zamanında işletmenin yanında ve problemleri çözme noktasında gereken desteği vereceklerdir.
Bu destekleri verme noktasında avukatın seçimi de çok önemli. Ticari davalar, personel davaları, marka tescil uyuşmazlıkları vb. tüm işlemleri takip için tek bir avukattan destek almak yeterli olmayacak, uzmanlıklara göre destek almak gerekecektir. Alınan bu hukuki destekleri de şirket adına bir avukatın takip etmesi daha verimli olacaktır.