İş Geliştirmeye Zaman Ayırıyor Musunuz?
Ömer Aydın
İş geliştirme, bir işletmenin büyümesi ve sürdürülebilirliği için kritik öneme sahiptir. Mevcut pazar payını artırma, yeni pazarlara girme, verimlilik artırıcı çalışmalar yürütme ve yenilikçi ürün ve hizmetler geliştirme gibi stratejilerle işletmeler rekabet avantajı elde edebiliyor, karını artırabiliyor.
İşletmelerin, var olan işlerini geliştirmek ve kendi faaliyet alanındaki potansiyel işleri değerlendirip, çalışmalarına eklemekle ilgili yürüttüğü çalışmalara iş geliştirme deniyor.
Bir kısım firmalar, bu çalışmalar için uzmanlar görevlendirmekte, departmanlar kurmakta veya bu görevleri mevcut ilgili uzman çalışanlar üzerinden yürütmektedir. Bazı firmalar da dış destekler alarak iş geliştirme çalışmaları yürütmektedir.
Yönetim Danışmanı Olarak İş Geliştirme Tavsiyelerim
• Mevcut Durum Analizi: İşletmenin mevcut durumunu analiz edip, iyileştirilmesi gereken alanların belirlenmesine yönelik çalışmayı her yıl düzenli olarak yapmalısınız. Bu çalışma sonrasında işletmenin zayıf yönleri güçlendirilecek ve işletme için fırsatlar değerlendirilecek ve gelişimin önü açılacaktır. Bu çalışmayı yapmadan iş geliştirme çalışmalarında bulunmak yerine, önce bunu yapmak sonrasında iş geliştirme çalışmalarına başlamak daha akıllıca olacaktır.
Geçmişte; işleri zayıf olan Laleli merkezli bir tekstil işletmesinin; tasarım, planlama, üretim, kalite kontrol, satış, müşteri ilişkileri, muhasebe ve finans konularını bir ekiple birlikte değerlendirip, güçlü ve zayıf yönlerini, şirketin fırsat ve tehditlerini ortaya koyduk.Sonrasında da, işletme genelinde bu rapor doğrultusunda iş geliştirme ekipleri ile birlikte çalışmalara başladık. Faaliyetleri değerlendirip, geliştirdikten sonra; tekstil işletmesinin rakiplerinden farklılaştığını ve kar elde ederek gelecekle ilgili yatırımlara girdiğini bizzat yaşadık.
• Tüm Süreçleri Geliştirme: İşletmelerin tüm süreçleri geliştirilip kurumsallaştırılmazsa; iş geliştirme çalışmaları eksik kalacaktır. Ürün ve hizmetleriniz çok kaliteli olabilir; stok kontrol ve lojistik hizmetleriniz bu ölçüde gelişmemiş ise, bu alanda iş geliştirme ve süreç iyileştirme çalışması gerçekleştirmeniz gerekecektir.
• Piyasa Analizi: Mevcut pazar koşulları, müşteri beklentileri ve rakip analizleri hakkında detaylı bilgi toplayıp, varsa bu alanlarla ilgili de iş geliştirme çalışmaları yürütülmelidir.
• Yatırım: Yeni ürün ve hizmet geliştirmeye zaman ayırmalı ve bu süreçlerine yatırım yapmalısınız.
• Geri Bildirimleri Değerlendirme: Müşteri ve çalışan geri bildirimlerini toplamak ve bu geri bildirimler doğrultusunda iyileştirmeler yapmalısınız.
• Dijital Pazarlama: Online kanallar aracılığıyla geniş bir kitleye ulaşmak ve marka bilinirliğini artırmaya yönelik çalışmalar yapın.
• Satış Arttırma: Etkili satış teknikleri ve müşteri ilişkileri yönetimi ile satışları artırmanın yollarını aramalısınız.
• Süreç İyileştirme: İş süreçlerinizi sürekli olarak analiz ederek, verimlilik artırıcı önlemler almalısınız.
• Teknoloji Kullanımı: İşletmenizin faaliyet alanına uygun yeni teknolojiler ve yazılımlar ile operasyonel süreçlerinizi etkin ve verimli hale getirmelisiniz.
• Eğitim ve Geliştirme: Personelinizi sürekli eğitime tabi tutarak, yetkinliklerini artırmalısınız.
• Motivasyon Artırma: Çalışanları motivasyonunu ve kararlara katılımını artıracak yönetim politikaları geliştirmelisiniz.
• Bütçeleme Oluşturma: Yeni iş fırsatları için gerekli finansmanı sağlamak ve yatırım kararlarını dikkatli bir şekilde almak için kaynak ayırmalı ver bütçe oluşturmalısınız.
İş geliştirme sürekli bir süreçtir ve düzenli olarak değerlendirilip, gerekli iyileştirmeler yapılmalıdır.
Satışınızı artırmak istiyorsanız çok detaylı ve satış ekibini koşturacak, sizin ve ekibinizin kazanmasını sağlayacak bir prim sistemi uygulamalısınız. Standart on yıldır kullandığınız prim sistemi ekibi motive edip koşturmayabilir. Yeni bir prim sistemi ile satışı artırmanın yollarını bulmalısınız. Günlük prim, ürün bazlı prim, hedef primi, havuz primi, en iyi satıcı primi, ayın personeli, günlük en fazla iş üretme primi vb. kısıt koymadan satışı artırıcı yollar denemelisiniz.
İşletmenin tüm alanlarında sürekli olarak iş geliştirme çalışmalarını ilgili personellerle birlikte ortak akıl oluşturarak devam ettirmeli ve gerekli iyileştirmeleri hayata geçirmelisiniz. Bir kez yapıp, geliştirmeden uzun süre uygulamak çoğu zaman verimsizliklere yol açmakta, işletmeyi geri düşürmektedir.