İş Hayatında Performans Artırıcı Önlemler
Ömer Aydın
Çalışanlar, gününün çok önemli bir kısmını işe gidiş geliş için yollarda ve mesai saatlerinde işyerinde geçirmektedir. Dolayısı ile her işgören, çalışma hayatını sonlandırıncaya kadar özel hayatlarını da iş hayatına göre düzenlemek zorunda kalmaktadır.
İş hayatında yaşananlar özel hayatı da domine etmektedir. Gerek çalışan, gerekse de işveren olsun, iş hayatında mutlu ve motive olanların özel hayatları da kurtulmuş olmakta, tersi durumda da çalışanı sıkıntılı bir özel yaşam beklemektedir.
Bunun için iş hayatında başarıyı yakalayan, performansı yüksek çalışanlar ile iş sahipleri etraflarına pozitif enerji yaymakta, mutlu bir yaşam sürmektedir.
İş Performansını Artırmak İçin Neler Yapılabilir?
Başlanan İşi Bitirmeyi İlke Edinme: Günlük düzgün iş planı yapıp, bu plan doğrultusunda çalışanların performansı yükselmekte, bekleyen diğer işlere karşı çalışma hevesi de artmaktadır. Plan yapmadan performansın artması mümkün olmayacaktır. İşe başlayalım, kervan yolda dizilir mantığı ile başarıyı yakalamak zor olacaktır. Bir sürü işe başlayıp yarım bırakmamak, tek işe odaklanıp bitirmek verimi artıracaktır. "Bitiremediğiniz işler sizi bitirir" bu anlamda söylenmiş çok anlamlı bir sözdür.
İşe Odaklanma: İşe odaklanamayan çalışanlar; ellerindeki işi uzun süre sürdüremez, işten kopar ve işler yarıda kalabilir. Bunun için çalışma ortamında dikkat dağıtan işlerden uzak durulmalı, tüm dikkat o an yürütülmekte olan işe verilmelidir. Dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırmak, konsantrasyonu ve performansı artıracaktır. Bazen ofislerde işini yapmaya çalışan personelleri; etrafında sohbet eden, başka işlerle uğraşan çalışanlar olduğu halde sonuç almaya çalıştığını görüyoruz. Bu ortamlarda sonuç almak, başarılı işler yapmak zordur. İyi yöneticiler işe odaklanamayan çalışanlarını fark eder ve gerek çalışma ortamı, gerekse de çalışanın özel hayatında aşamadıklarına destek olur.
Özel Hayatı Düzenleme: Bunu söylerken özel hayatı düzenli olmayan, aile hayatı sıkıntılı bir kişinin; iş hayatı ne kadar düzenli olursa olsun, performansının yüksek olmasını bekleyemeyiz. Bence özel hayatı dalgalı olan kişilerin iş hayatında başarıyı yakalamaları çok zor. İnsanlar bir beyine sahip oldukları için, özel yaşamlarında sıkıntılı ise, mutlu değilse iş hayatının bundan negatif etkilenmemesi mümkün değildir. Bunun için, aile yaşamı, uyku, iyi bir kahvaltı, spor ve sağlıklı yaşam iş hayatında başarıyı artıracaktır. Dünyada iş yaşamında marka olan isimlere baktığımızda hepsinin özel yaşamlarına son derece önem verdiklerini görmekteyiz. Ruh sağlığı yerinde olmayan çalışan veya patronun performansını artırmak çok zor olacak veya imkansız olacaktır.
Hedef Koyma: Objektif, ulaşılabilir, net ve şeffaf hedefler belirleyip bu hedeflere ulaşmak için gayret gösteren çalışanların performansının yükseleceği tartışılamaz. Günlük olarak dikilecek ayakkabı adetini belirleyip, ona göre tüm alt yapıyı ayarlayan ve hedefine ulaşmaya çalışan kişinin performansı yükselecektir. Bu hedef olmazsa, diktiği adetle kalacak, sonuç sorgulanmayacaktır.
Stres Kontrolü: Çalışanlar, iş, arkadaş, aile, maddi ve manevi konularla ilgili strese girebilmekte ve verimleri düşebilmektedir. Yönetimlerin, çalışanları strese sokan sebepleri belirleyip, ortadan kaldırması gerekmektedir. Bir personelin kredi kartı borcunu ve gelecek haczi düşünürken performansının yüksek olması zordur.
Disiplinli Çalışma Ortamı: Mesai saatlerine uyum, iş saatlerinde gereksiz işlerle meşgul olmama, çalışma ortamlarındaki çalışma hukukuna uygun işyeri kuralları, sosyal medyadan uzak mesai saatleri, gereksiz işlere hayır diyerek çalışma performansı artıracaktır. Disiplin olmadan başarıyı yakalamak zor olacaktır.
Kaliteye Önem Verme: Hangi sektörde olursa olsun yürütülen çalışmalarda kaliteye verilen önem, çalışanların iş aşkını, verimliliğini artıracaktır. Bir zamanlar bir gıda işletmesine danışmanlık desteği verdiğim esnada, çalışanların ürettikleri ürünleri sağlıksız bulduğu için yemediğine şahit olmuştum. Bu çalışanların çalışma ortamındaki performansını artık siz düşünün. Üretiyor, fakat ürettiği ürünün kalitesine inanmıyor.
Hatadan Kaçınma: Hatalardan kaçınan ve yaptığı hatalardan ders alıp çalışmalarına devam eden çalışanın performansı artacaktır.
İşi Sevme: Severek yapılan bir işte performans artacaktır. Bunun için yönetimler çalışanların işlerini sevmelerini sağlamalıdır. Bana göre kişiliğinize uygunsa, yaptığınız işi sevmenin yollarını bulmalısınız. Bunu başaramayan çalışanlar da sevmediği işi terk edip, yeni bir iş bulmalıdır. Zira insan sevmediği işe ayakları geri giderek gelmektedir.
Takım Çalışması: Takım çalışması ile farklı kapasitedeki ekip arkadaşlarının yeteneklerinden de istifade edilerek kişinin performansı artırılmış olacaktır. Bir takımda farklı düşünen, değişik yönlere bakabilen çalışanlar birbirinin eksiklerini tamamlayabilmektedir. Ekip halinde çalışıp performansı artırabilmek için işletmelerde takım duygusu aşılanmalı, ekip aktiviteleri düzenlenmelidir.
Kararlı Olma: Kararlı çalışan, işi üzerinde daha fazla düşünür, odaklanır, işi ile yatıp kalkar, ikilemde kalmaz, bu da başarısını artırır.
Güncel Bilgi Donanımı ve İş Bilgisi: Bilgi en önemli rekabet üstünlüğü araçlarından birisidir. Fakat bilgi güncel olmalıdır. Bir personelin Muhasebe konusunda işletmeye katkılı olabilmesi ve performans gösterebilmesi için son mevzuat değişikliklerini bilmesi gerekir.
Kısa Molalar: Hangi görevde olursa olsun, fiziksel olarak yorulmasa da çalışanın zaman zaman molalar vererek performansını artırmasında fayda vardır. Özellikle oksijensiz çalışma ortamlarında kişinin performansı iyice düşmektedir.
Bilgi Akışının Düzenlenmesi: işletmeler için en önemli kaynaklardan birisi olan bilginin çeşitli sistemlerle çalışanlar arasında paylaşılması ve akışının sağlanması çalışan performansını artıracaktır. Raporlama vb. sistemlerle bilginin kurum içerisinde yayılmasına ve ortak kullanıma izin verilmeli ve çalışanların kısa sürede daha fazla iş yapmasının önü açılmalıdır.
İç İletişim: İş arkadaşları ve paydaşlarla düzenli bir iç iletişim ağı kuran, geri bildirim kültürü oluşturup ona göre çalışan, sözlü ve yazılı iletişimde ölçülü davranan, dedikodu vb. yerine direk iletişim kuran personellerin kendi verimliliği artar, etrafını da motive ederler. Eksik iletişimle başarıya koşmak imkansızdır.
Zamanı Yönetme: Zamanı iyi yöneten çalışan, stresi azaltacak ve üretkenliği artıracaktır. İşini zamanında yapan kişinin eli ayağı birbirine dolaşmayacak, strese girip işleri eksik, yanlış ve hatalı yapmayıp, performansını artıracaktır.
İlham Olma: İş yapma şekilleri, insani davranışlar, verimlilik ve iletişim gibi alanlarda çalışanlara örnek olunması ve tüm ekibin performansını artırmaya katkı sağlanması çalışanı mutlu edecektir.
Özetle işyerinde performansınızı yükseltmek elinizde. Hiç kimse işinin eksik veya kötü olmasını istemez. Herkes iyi olmak, potansiyelini yükseltmek ve bireysel/kurumsal hedeflerine ulaşmak ister. İnsan olarak hayatımızı iki günümüz birbirine eşit olmadan sürekli üstüne koyarak devam ettirmek olduğuna göre, performansımızı artıracak konulara odaklanmamız ve performansımızı artırmalıyız. Bunu sadece yönetimden beklemek doğru değildir.