Haberler

İşletme Yönetiminde Anketlerin Etkisi

Ömer Aydın

Ömer Aydın

Yönetim Danışmanı / Yeni Medya Elektronik Yayıncılık A.Ş.
11.10.2024 09:36

İşletmenin faaliyet alanı ve sektörü ne olursa olsun, mutlaka çalışanlara, müşterilere ve şirketin diğer paydaşlarına yönelik bilgi toplama amacıyla anketler düzenlenmelidir. Bu yönetimin doğru kararlar alabilmesi için vazgeçilmemesi gereken bir fırsattır.

Anket düzenlemek kadar, anketi doğru değerlendirilip, elde edilen bilgiler doğrultusunda gerekli düzenlemeleri yerine getirmek te önemlidir. Çalışan personele yönelik düzenlenen Yemekhane Hizmetler Anketinden elde edilen verilere göre şirket yönetiminin hareket etmemesi durumunda, personelin motivasyonu düşecek ve anketlere olan inanç azalacaktır.

Günümüzde geleneksel yöntemlerle (kağıt çıktısı veya yüzyüze şeklinde) anket yapılabileceği gibi; gelişen iletişim araçları, sosyal ağlar, e posta ve telefonla da anket düzenlenebilir. Son dönemde WhatsApp üzerinden çok kısa sürede ve etkili sonuçlar alınabilecek anketleri düzenlemek çok kolay olmakta ve güzel sonuçlar vermektedir.

Yönetim anket düzenleyerek veriler elde edecek ve anket düzenlenen alanla ilgili olarak daha bilinçli, ayakları yere basan kararlar alacaktır.

Anketlerin içerik olarak gereği gibi hazırlanamaması durumunda faydasından çok işletmeye zararı olacaktır. Bunun için, gerekirse belirli anketler için profesyonel destek alarak anket düzenlenmeli ve böylece daha doğru sonuçlar alınmalıdır.

Gerek firma yönetimi hazırlasın, gerekse de dış destek alarak hazırlansın; anketler yönlendirici olmamalı ve kesinlikle tarafsız olmalıdır. Aksi durumda anketin sonucu yönetimi yanlış yönlendirecektir.

Demokratik ortamlarda düzenlenmeyen ve yönetimin etkisinin hissedildiği anketler de faydadan çok zarar verecektir. Bunun için bazı anketler kesinlikle isimsiz düzenlenmelidir.

Etkili Anket Örnekleri Neler Olabilir?

Çalışan Memnuniyeti Anketi: Personelin işyerine bağlılığını, yönetime ve yöneticilere bakış açısını görebilmek amacıyla düzenlenen bir ankettir. Bu anket; çalışanın işine, şirketine, ekip arkadaşlarına bakışını, işletmenin iletişim düzeyini, ast üst ilişkisini, şirketin çalışana verdiği değeri, işçi-işveren ilişkilerini, özlük haklarını, personelin şirketteki geleceğine bakışını vb. analiz etmeye yönelik düzenlenir. İsimsiz düzenlenmesi daha iyi sonuç vermesini sağlayacaktır.

Müşteri Memnuniyeti Anketi: İşletmenin müşterilerinin ihtiyaç ve beklentilerini karşılama düzeyini ölçmeye yönelik düzenlenir. Perakende ve toptan ürün ve hizmet alan müşterilere yönelik düzenlenen bu anketle elde edilen verilerle; müşteri sadakatının artırılması, müşteri ilişkilerinin güçlendirilmesi, aynı müşterilere yeni satışların gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır. Bağımsız ve profesyonel danışmanlık firmaları aracılığı ile yapılmasında fayda olacaktır. Bu anket çalışmasında yüzyüze görüşmelerin de başarılı sonuçlar doğurduğu deneyimlenmiştir. İşletmenin faaliyet alanına göre bu anket yılda bir düzenlenebilir.

Danışmanlık yıllarımda hasta memnuniyeti anketleri yaptığımız ve bizzat ağır ameliyatlar geçiren hastaları evlerinde ziyaret ederek hastane, sağlık personeli ve yürütülen operasyon ile ilgili görüşlerini alıp, yönetime yol haritası olacak raporlar hazırladığımız olmuştu.

Görev Analizi Anketi: İşletmede yürütülen görevleri, bunları yürüten personele düzenlenen anketlerle analiz ettikten sonra tüm görev tanımları organizasyon şemasına uygun olarak düzenlenirse daha doğru sonuçlara ulaşılacaktır.

Öneri Kutusu ve Anketi: İşletmenin herhangi bir yerinde anketlerin doldurulup içine atılabileceği bir kutu olarak veya günümüzde daha kolay bir uygulama olan çevrimiçi öneri kutusu şeklindeki çalışmaların da yönetim için iyi bir veri kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Bu yöntemle çalışanlar, müşteri ve tedarikçiler görüş ve önerilerini isim belirterek veya isimsiz olarak yönetime iletirler. Elde edilen öneriler, Yönetim Geliştirme ekipleri tarafından analiz edilmeli ve işletmede zaman geçirilmeden hayata geçirilmeli, hayata geçirilemeyecek önerilerle ilgili olarak ta organizasyona bilgi verilmelidir.

İşletme içerisinde ortak akılla hazırlanan veya dış destek alarak demokratik bir ortamda uygulanan tüm anketler yönetime ciddi veriler verir. Bu anketleri hazırlamak kadar önemli olan, sonuçlarını yine ortak akılla analiz edip uygulamaya koymaktır.

Uygulanan fakat sonuçları değerlendirilip, yönetim yapısına yansıtılmayan anketleri yapmamak gerekir. Zira bu ankete iştirak eden, çalışan, müşteri, tedarikçi vb. anket sonuçlarının yönetim yapısına yansımasını bekleyecektir. Bunu görememesi motivasyon bozukluğuna ve yönetime inançsızlığa yol açabilecektir.

title