İşletmelerde Eğitimin Önemi
Ömer Aydın
Hangi görevi yürütürsek yürütelim, görev alanımızla ilgili çok hızlı gelişmeler ve değişimler yaşanmaktadır. Bazı bilgilerimiz zamanla geçerliliğini yitirirken, yeni bazı konulara da yabancı kalabilmekteyiz. Hızla değişen iş dünyasında, sürekli öğrenme ve gelişme, işletmelerin rekabet gücünü koruması için hayati önem taşımaktadır.
Personelin kendisine verilen görevleri daha iyi yapabilmesi, kurumsal bakış açısını yakalayabilmesi, ufuk ve vizyonunu geliştirebilmesi, yeni gelişmelerden haberdar olabilmesi için belirli periyotlarda eğitime tabi tutulması son derece gereklidir. Çalışanların eğitime tabi tutulması, büyük küçük demeden her işletme için uygulanması gereken bir yönetim sistemi olmalıdır.
Kurumsal eğitim denince, genellikle kurum dışından sağlanacak eğitim desteği anlaşılmaktadır. Dış kaynaklı eğitimler, sektördeki en son gelişmeleri takip etme ve dış perspektif kazanma fırsatı sunar. Ancak, işletmelerde gerçekleştirilecek eğitimlerin büyük bir kısmını kurum dışından sağlanan desteklerle verilen eğitimler oluşturmaktadır. Bunun kadar ve hatta bundan daha da önemli olan; kurum içerisinde, işin uzmanları tarafından personele yönelik düzenlenecek eğitimlerdir. İç kaynaklı eğitimler ise, şirketin özel ihtiyaçlarına yönelik, daha kişiselleştirilmiş ve uygulanabilir eğitimler sağlar.
İşletme içerisinde konunun uzmanları tarafından; gerek oryantasyon aşamasında, gerekse de planlı eğitimlerle uygulamadaki sistemlerin, çalışmaların etkinlik ve verimliliğini artırmaya yönelik eğitimler düzenlenmelidir. Bu eğitimleri alan personel işini daha verimli yapacak, motivasyonu artacak, böylece işine ve şirketine bağlılığı artacaktır.
Örneğin, işletmelerde birçok alanda aktif olarak kullanılan Excel programını tüm kullanıcıların etkin ve verimli kullanabilmesi için, çalışanlardan programı en iyi bilen birisinin diğer çalışanlara eğitim vermesi işletme içerisinde Excel bilgisini bir anda artıracak, işleri kolaylaştıracaktır.
Eğitimlere önem veren işletmelerde; üretim, satış, yönetim maliyetleri düşecek, iletişim problemleri azalacak, karar alma süreçleri hızlanacaktır.
İşletmenin tüm faaliyet alanlarında uygulanacak bir yazılım satın aldığını düşünün. Satınalma, satış, muhasebe, üretim, pazarlama, finans, insan kaynakları vb. tüm birimler bu yazılımı kullanacak. Mevcut ve işe yeni başlatılan personelin bu yazılımı iyi derecede kullanması gerekmektedir. Bir bölümün eksik veri girişi sistemi aksatacağı için; tüm personelin dış destek alarak veya kurum içerisinde uzman kişiler tarafından belirli aralıklarla uygulama eğitimine tabi tutulması faydalı olacaktır. Böyle bir yazılımı deneme yöntemi ile öğrenmeye bırakamayız.
Eğitim Neden Önemlidir?
Kapsamlı Eğitimler: Tüm yeni uygulamaların, oluşturulan yönetmelik ve talimatların, sistem değişikliklerinin eğitimleri ilgili personellere verilmelidir.
Mesleki Gelişim: Kaynak ustası, tornacı, muhasebe elemanı, personel uzmanı, modelist, pres ustası, kalite kontrol elemanı, tasarım uzmanı vb. tüm mesleklerde görevlerin daha iyi yürütülebilmesi için yeni uygulamaları öğrenmek, gelişmeleri takip etmek, farklı bakış açılarını elde edebilmek için sürekli eğitim almak gereklidir.
Uyum Süreci: Teknolojik gelişmeler ve çalışma şartlarındaki değişiklikler konusunda personelin uyumu ancak kurumiçi eğitimlerle sağlanabilir.
Eğitimin Faydalarını Nasıl Fark Ederiz?
• Ürün ve Hizmet Kalitesi Artar: Eğitimler sayesinde çalışanlar, görevlerini daha etkin ve hızlı bir şekilde yerine getirir, bu da üretim sürecinin hızlanmasına ve maliyetlerin düşmesine yol açar.
• Hizmet Kalitesi Artar, Müşteri Şikayetleri Azalır: Eğitimli personel, müşteri taleplerine daha hızlı ve etkili cevap verir.
• Hataların Büyük Ölçüde Önüne Geçilir: Eğitimler, personelin işlerini daha doğru yapmasını sağlar.
• Verimlilik Artar: Eğitimler sayesinde çalışanlar, görevlerini daha etkin ve hızlı bir şekilde yerine getirir.
• Şirketin Rekabet Gücü Artar ve Kendini Yenileyen İşletme Piyasada Fark Oluşturur: Sürekli eğitim, işletmenin yenilikçi kalmasını sağlar.
• İş Yapış Şekilleri Yenilenir ve Kolaylaşır: Eğitimler, çalışanların işlerini daha etkili yapmalarını sağlar.
• İşbirliği ve İletişim Artar: Eğitimler, çalışanlar arasında daha iyi bir işbirliği ve iletişim sağlar.
Sonuç olarak, sürekli eğitim, sadece çalışanların bilgi ve becerilerini artırmakla kalmaz, aynı zamanda işletmenin rekabet gücünü korumasına, yenilikçi kalmasına ve uzun vadede sürdürülebilir başarı elde etmesine yardımcı olur. En değerli sermaye olarak insana yatırım yapan işletmeler, daha etkin ve verimli çalışmakta ve sonuçta da istedikleri karı elde etmektedirler. Eğitim yapmak için eğitim yapılmamalıdır. Kapsamlı eğitim ihtiyaç analizi yapılmalı ve bu analiz doğrultusunda sürekli eğitimler gerçekleştirilmelidir. Eğitim materyalleri, ortam uygun ve özendirici olmalıdır.