Haberler

İşletmelerde Güzel Alışkanlıklar Edinme Yolları

Ömer Aydın

Ömer Aydın

Yönetim Danışmanı / Yeni Medya Elektronik Yayıncılık A.Ş.
02.08.2024 12:06

Alışkanlıklar, bir işletmenin kültürünün temel yapı taşlarıdır. Günlük faaliyetleri ve çalışanların davranışlarını şekillendirir. Piyasada da o işletme daha çok bu alışkanlıkları ile tanınır. İşletmenin ismi söylenince; zamanında çekini öder, çalışanına değer verir, çevreye duyarlıdır, sosyal aktiviteleri ile çok zevkli bir şirkettir vb. gibi. Tabi ki bunların tersi de olabiliyor ve uzun süreden beri uygulanan bir kısım olumsuz ve aslında istenmeyen alışkanlıkları da işletme sürdürebiliyor.

Uzun yıllardan beri işlerin yürütülmesinde kullanılan bu metotlar artık işletme çalışanları ile yöneticilerini otomatik pilot gibi yönetmektedir.

Verimliliği artırdığı, moral ve motivasyonu yükselttiği, çalışan ve müşteri memnuniyetini sağladığı için işletmeler güzel alışkanlıklara sahip olabilmek için uğraş vermelidir.

Dünyanın en zor işlerinden birisi de alışkanlıkları değiştirmek olduğu için bu yola giren işletmeler zaman zaman ciddi zorlanmaktadır.

Başarılı firmalara baktığımızda birçok güzel alışkanlıklarla yönetildiklerini gözlemlemekteyiz.

Mevcut Durum Analizi

Şirket yönetimi, muhasebedeki T cetveli gibi iyi ve kötü alışkanlıklarını listeleyip, iyi alışkanlıkları güçlendirerek devam ettirmeli, kötü alışkanlıkları da sistemli bir şekilde düzenlemelerle olumlu alışkanlıklara çevirme çalışmaları yürütülmelidir.

Çalışan ve Müşteri Görüşleri

Anketler ve geri bildirimler yoluyla çalışan ve müşterilerin mevcut alışkanlıklar hakkındaki görüşlerini almak ve buna göre yapılanmak faydalı olacaktır.

Süreç İyileştirme Takımı Kurulmalı

Uzun yıllardır tekrarlanarak devam ettirilen alışkanlıkların nasıl oluştuğunu tespit edip, onları değiştirmek, geliştirmek için süreç iyileştirme ekipleri oluşturulmalı ve sürekli olarak işletmelerdeki uygulamaları takip edip geliştirmelidir.

Alışkanlıkları Geliştirin

Zamanın ruhuna göre işletmedeki iyi alışkanlıkları geliştirerek çalışmalara devam etmek çok önemli. 20 yıl önce uygulanan güzel bir alışkanlığı günümüzde devam ettiremeyebilirsiniz. Örneğin 90'lı yıllarda şirket piknikleri çok revaçta iken günümüzde çok daha güzel sosyal aktiviteler bu uygulamanın yerini almış durumda. Z kuşağı kırsalda piknik yapmak yerine, paintball etkinliğine çok daha fazla rağbet etmektedir. Yönetimler de bu yönde yeni alışkanlıklar geliştirmektedir.

Alışkanlıklar Edinin

İşletme faaliyetlerini yürütürken güzel alışkanlıklar edinmenin yolları aranmalı ve bu işlerle ilgili beyin fırtınaları yapılmalıdır. Çevremizde uygulanan güzel alışkanlıkları biz de işletmemizin bünyesine uygun hale getirip uygulayabiliriz. Veya birçok işletmenin terk ettiği olumsuz uygulamaları biz de çaba gösterip bırakmalıyız.

Uyguladığım Yöntem

Sadece iyi alışkanlıklar edinmek yetmez, bunları korumak ve geliştirmek gerekir. Uzun yıllar boyunca işletmelerde Yönetim Danışmanlığı hizmeti verdim. Danışmanlık çalışmalarımda uyguladığım en önemli yöntemlerden birisi; işletmenin analizini yapmak ve iyi uygulamalarını güçlendirerek devam ettirmek, olumsuz alışkanlıklarını da planlı bir şekilde yok ederek, yerine yeni alışkanlıkları koymak olmuştur.

Gördüğüm Güzel Bir Örnek

Ülkemizde bazı işyerlerinde zekat hesaplaması yapılmakta ve şirket sahipleri hesapladıkları zekatlarını dağıtmaktadır. Hesapladığı zekat miktarının önemli bir kısmını kendi personeline ayrım yapmaksızın dağıtan işyerinin güzel uygulamasını birçok defa örnek olarak anlatmışımdır.

İstikrar ve Sabırla Hedefinize Yürüyün

İşletmeler de insanlar gibi güzel alışkanlıklar edinmekte fakat bunu çoğunlukla sürdürememektedir. Bunun için de çalışanları ve yönetimi koyduğu hedeflerden uzaklaştıran unsurları ortadan kaldırmak gerekir. Örneğin; her şartta çalışan maaşları ayın ilk işgünü ödenir alışkanlığı zaman zaman unutuluyorsa bunun sebebini bulup ortadan kaldırmak ve bu güzel uygulamayı devam ettirmek gerekir.

Alışkanlık değiştirmenin ve güzel bir alışkanlığı sürdürmenin uzun vadeli bir süreç olduğu ve sabır gerektirdiği bir gerçektir. Zira işletmedeki birçok darboğazlar, sıkıntılar, popüler uygulamalar olumlu alışkanlıkları değiştirme konusunda baskı yapabilmektedir. Örneğin şirketin kurulduğu tarihten beri her yıl personele yönelik gerçekleştirilen hijyen desteği ekonomik kriz sebebi ile uygulamadan kaldırılabilmektedir.

Güzel uygulamalardan uzaklaşmamak için, işletmelerin sürekli olarak kendilerini değerlendirmeleri ve gelişim için yeni yollar aramaları güzel alışkanlıkların devam etmesi için bir yöntem olarak uygulanmalıdır.

title