İşletmelerde Sürekli Yapılan Bazı Yanlışlıklar
Ömer Aydın
Belirli bir başarıyı yakalayamayan işletmelerin yapıları detaylı incelendiğinde, bu firmalarda bazı yanlışlıkların sürekli yapıla geldiğini görmekteyiz. Bu yanlışlıklar da işletme performansını, karlılığını ve uzun vadeli başarısını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu hataları belirlemek, kök nedenlerine inmek ve düzeltmek, iş süreçlerinin verimliliğini artıracaktır.
İşletmelerde Sıklıkla Karşılaşılan Hataları Şöyle Sıralayabiliriz:
1. Amaç ve Hedef Belirlemede Yapılan Hatalar
Pek çok işletme, uzun vadeli bir stratejik plan ve bu doğrultuda hedeflerini oluşturmaz veya mevcut planlarını güncel tutmaz. Strateji belirlemek, işin geleceğini şekillendirir ve doğru yönlendirme yaparak kaynakların etkili ve verimli kullanımını sağlar.
Daha işletme kurulurken işin nerelere geleceği, hedeflerin ne olduğu ve bunları gerçekleştirmek için yol haritasının nasıl olacağı belirlenmeli ve bu yoldan yürünmelidir.
2. Yetersiz Finansal Yönetim
Bütçeleme, nakit akışı kontrolü ve finansal analizler yeterince önemsenmediğinde, işletmeler ekonomik zorluklarla karşılaşabilir. Harcamaların kontrolsüz kalması, gereksiz borçlanma veya yatırım yapılmaması yaygın hatalardandır.
Geçtiğimiz aylarda bir işletme sahibi ile sohbette; sahibi olduğu işletmenin yılın belli dönemlerinde güzel karlar elde ettiğini, fakat parayı kullanamadığı için ciddi finans problemleri yaşadığını konuştuk. Finans yönetimi konusunda uzman desteği alarak bu konu çözülebilir.
3. İletişim Problemleri ve İstişare Etmemek
Yetersiz iç iletişim, ekipler arasında uyumsuzluğa ve işlerin yavaşlamasına neden olabilir. Ayrıca, müşteri veya tedarikçi iletişimindeki zayıflıklar, iş ilişkilerini olumsuz etkileyebilir. İşletme içerisindeki yatay ve dikey iletişim ile firmanın paydaşları ile olan iletişim kalitesini artıracak eğitimler, yazılım vb. düzenlemeler üzerinde durulmalıdır.
İstişare kültürü işletme genelinde hakim kılınmalı ve kararlar ortak akılla alınmalıdır. Bunun için işletme genelinde toplantı yönetim sistemi kurgulanıp, uygulanmalıdır.
4. İnsan Kaynakları Yönetiminde Eksiklik
Doğru yetenekleri bulamamak, çalışan motivasyonunu düşük tutmak ve çalışan gelişimini desteklememek büyük bir hatadır. Ayrıca, işe alım süreçlerinde yapılan hatalar iş gücü devir hızını artırır ve verimliliği düşürmektedir. Bu tür ortamlarda çalışanlara da gereken önem verilmemektedir.
5. Geri Bildirim Eksikliği
Yazılı ve sözlü geri bildirim kültürünün bulunmaması hem yöneticiler hem de çalışanlar açısından gelişimi engeller. Çalışanların performans değerlendirmeleri düzenli yapılmadığında, işletme içerisinde motivasyon düşebilir.
Düzenli toplantılarla; işlerin planlanması, geri dönüşümlerin alınması ve bu verilerle geleceğin planlanması hataları azaltacaktır.
6. Pazar ve Müşteri Beklentilerinin Yanlış Anlaşılması
Pazar dinamiklerinin ve müşteri ihtiyaçlarının değişimini göz ardı eden işletmeler, ürün ve hizmetlerini güncel tutamayarak rekabet avantajını kaybedebilirler.
Kadın ve erkek denim pantolon üreten bir tekstil işletmesinin modayı yeterince takip etmeden hala 20 yıl öncesi pantolon modellerini tasarlayıp satmaya çalışması durumunda ticari olarak sıkıntı yaşayacağını söylemek zor olmasa gerek.
7. İş Süreçlerinde Yeterli Otomasyonun Olmaması
Teknolojik gelişmelere ayak uydurmamak, iş süreçlerinin yavaşlamasına ve maliyetlerin artmasına neden olur. Verimliliği artıracak dijital çözümlerin ihmal edilmesi yaygın bir hatadır.
250 kişinin çalıştığı bir üretim tesisinde hata iş emirlerinin formlarla takip edilmesi; hem işleri uzatacak, hem de insan kaynaklı hataları artıracaktır. Sektöre uygun bir ERP yazılımı, herkesin uyacağı üretim sürecini standardize edecek, personel odaklılıktan kurtarıp, verimi artıracaktır.
8. Eğitim ve Gelişime Yatırım Yapmamak
Çalışanların eğitimine yatırım yapmamak, zamanında çok iyi yetişmiş kişilerin yetkinliklerinin geride kalmasına neden olmaktadır. Özellikle teknolojinin hızla geliştiği günümüzde sürekli eğitim, işletmenin rekabet gücünü koruması için büyük bir gerekliliktir. Üst yönetimlerin eğitime önem vermemesi, inanmaması, devamlı yetişmiş personelle çalışma isteği doğurmakta, personel yetiştirmeye yatırım yapılmasını engellemektedir.
Bir Belediyemizde Makine İkmal Müdürü olarak çalışan yöneticimizin dediğini hiç unutmuyorum: "İTÜ Makine Mühendisliği mezunuyum, fakat uzun yıllar boyu Belediyede eğitim alamadığım için; lise mezunundan farkım kalmadı".
9. Tepe Yönetimin Denetim ve Risk Yönetimini İhmal Etmesi
Beklenmedik durumlara karşı hazırlıklı olmamak, kriz anında işletmeyi zor duruma sokar. Yönetim tarafından risk yönetimi yapılmadığında ani ekonomik dalgalanmalara, tedarik zinciri aksaklıklarına veya hukuki sorunlara karşı işletme savunmasız kalır.
10. Kurumsal Kimliğe Önem Vermemek
İşletmelerin dış dünyada ve dijital alemde nasıl algılandığı, marka değerini ve müşteri sadakatini doğrudan etkilediği için bu çalışmaya önem vermemek bir eksikliktir. Kurumsal kimlik oluşturmaya ve bunu tutarlı şekilde sürdürmeye gereken önemi vermemek işletmenin marka gücünü zayıflatabilir.
11. Uzman Desteği Almamak
Yürütülen çalışmalarda bir gereli olması halinde uzman, danışman desteği almadan tam hakim olunmayan konularda çalışmalar yürütülmesi verimsiz ve kalitesiz süreçlerin yaşanmasına sebep olmaktadır.
Hiç KDV iadesi almayan bir işletmenin destek almadan iade dosyası hazırlaması hataları getirecek, işleri uzatacaktır.
Özetle, işletmeler de insanlar gibi bile bile lades olabilmektedir. Aslında işin sonucunun negatif olacağını düşünmesine rağmen işletme yönetimleri hatalı uygulamalara devam edebilmektedir.