Haberler

İşletmelerde yönetim fonksiyonlarının uygulanması

Ömer Aydın

Ömer Aydın

Yönetim Danışmanı / Yeni Medya Elektronik Yayıncılık A.Ş.
04.02.2024 08:45

Hangi sektörde olursa olsun; işletmelerde yönetim fonksiyonlarının varlığı ve gelişimi eski çağlardan beri önemini artırarak devam ettirmektedir.

30 yıla yakın bir zamandır ülkemizdeki çeşitli özel sektör işletmelerine ve kamu kurumlarına Danışmanlık hizmeti veren birisi olarak, farklı isimlerle ifade edilse de, yöneticiler iş yaptırmada başarılı olabilmek için bazı kuralları uygulamaktadırlar. Bunlar; planlama, organizasyon, koordinasyon, yetkilerin yetkin personele devredilmesi, yapılanların kontrol edilmesi ve denetim çalışmaları işletmelerde bir şekilde yürütülmektedir.

Bu fonksiyonları uygularken işletmelerin ortaya koydukları yöntemler birbirinden farklı olsa da; genel hedefin belirlenmesi, buna göre bölüm planlamalarının yapılması ve yürütülen çalışmaların denetlenmesi yöntemi ile başarıya ulaşılmaya çalışılmaktadır.

Yönetim fonksiyonlarını birbiri ile entegre edemeyen işletmelerin sonuç alması, rekabette başarı sağlaması, kar elde etmesi, verimli çalışması çoğu zaman mümkün olamamaktadır. Zira; hedefi belirlemek yeterli olmayacaktır. Bu hedefi gerçekleştirecek insan kaynağını, finansal kaynakları ortaya koymak, ortamı hazırlamak da sonuç almaya yetmeyecektir. Neticede yönetim hedefini belirlemeli, bu hedefi tüm çalışanları ile paylaşmalı ve sonuç almaya yönelik tüm faaliyetlerde kim ne zaman, ne yapmalı, hangi kaynaklar kullanılmalı belirlenmeli ve uygulama takip edilmelidir.

Etkin ve verimli bir yönetim için öncelikle; işletme yönetim organizasyon yapısını belirlemeli, buna uygun görev tanımlarını hazırlamalıdır. Bunu yaptıktan sonra da; hedefine alabilecek insan kaynağını istihdam etmelidir. Tüm bunları yapan bir işletme için, belki bunlardan daha da önemli olan; hedeflerine ulaşmak için gerçekleştirmesi gereken faaliyetleri nasıl yürüteceğini ortaya koyan süreçleri oluşturması, ihtiyaç varsa revize etmesi ve uygulamada takip edip, gerekli ise tekrar değişikliğe tabi tutması gerekmektedir.

Peki, biz işletmemizde yönetim fonksiyonlarını hakkıyla uygulayabiliyor muyuz, bunu nasıl anlayacağız?

• Organizasyon Şeması, görev tanımlarımız net olarak belli değilse, patron önüne gelene iş veriyorsa, ast üst ilişkileri tesis edilmemişse,

• Personelde sorumluluk çok, yetki yoksa veya tersi bir uygulama varsa,

• İnsan kaynakları süreçlerine gereken zamanı ayırmıyorsak ve iyi personeli tutamıyorsak,

• Hedeflerle yönetim sistemimiz yoksa,

• Ürün ve hizmet kalitesine gereken önemi vermiyorsak,

• Doğru kadroları, doğru işlerle buluşturamıyorsak, iyi personeli kaçırıyorsak,

• Tüm işleri kendimizde topluyorsak, delege edemiyorsak,

• İstişare mekanizmasını işletmeyi zaman kaybı olarak görüyorsak,

• Raporlamaya gereken önemi vermiyor ve karar alma mekanizmalarımızda bu raporlardan yararlanmıyorsak,

• İşimize uygun olarak iç denetim sistemimiz yoksa ve dış denetim desteği almıyorsak,

• Personelimiz işyerimizde gelecek görmüyorsa,

• Özetle hala fikirlerimize aşıksak ve başkalarını dinlemiyorsak

idare ediyor ve yönetim fonksiyonlarına uygun yönetmiyoruz denebilir.

Şirket kurulurken belirlediğiniz personel seçme ve yerleştirme politikanız, ürün iade sisteminiz, kalite yönetim sisteminiz, disiplin uygulamalarınız, prim sisteminiz, performans yönetim sisteminiz …sonuç almanızı engelliyor olabilir.

Şampiyonlar liginde oynama iddiamız varsa; mutlaka alt yapımıza önem vermeli, bilimsel uygulamaları esas alan antrenmanlar yapmalı, futbolcu yetiştirmeliyiz… Yoksa bu lige çıkamayız, çıksak ta barınamayız.

İşletmeler de aynen böyledir. Sürdürülebilir ve sürekli bir başarı için, karlılık için; adına ister ortak akıl toplantısı, ister beyin jimnastiği, ister istişare diyelim; mutlaka hedefimizi geliştirmeye yönelik yürüttüğümüz süreçlerimizi ilgilileri ile birlikte gözden geçirmeli ve hedeflerimizle örtüşür hale getirmeliyiz. Ve daha da önemlisi, bunu ilgili tüm insan kaynağımızı işin içine katarak sürekli yapmalıyız.

Yönetim makamında olanlar, bu konulara uzaksa mutlaka bu alanda eserler okumalı, eğitim almalı ve kendisini bu kulvara sokmalıdır. Zira bana göre yönetim öğrenebilen bir bilimdir.

title