Haberler

İşyerimdeki Tüm İşleri Ben Yönetmeliyim

Ömer Aydın

Ömer Aydın

Yönetim Danışmanı / Yeni Medya Elektronik Yayıncılık A.Ş.
24.07.2024 11:37

Yetki devri, bir yöneticinin veya firma sahibinin, belirli görev ve sorumluluklarını başka bir çalışan veya yöneticiye devretmesidir. Bu uygulama, işletmenin verimliliğini artırmak, yöneticilerin operasyonel işlerden ziyade, stratejik konulara odaklanmalarını sağlamak ve çalışanların yeteneklerini geliştirmek için tüm işletmelerde gereklidir.

Günümüzde özellikle küçük ve orta büyüklükteki birçok işletmede firma sahipleri gece gündüz demeden, önemli önemsiz tüm işlerle uğraşmakta, ekibindeki çalışanların yapması veya yaptırması gereken birçok işe müdahil olmaktadır. Bu çalışma şekli hem onları, hem de çalışanları ciddi bir şekilde yormaktadır.

Danışmanlık mesleğim gereği, çok uzun yıllar patronluk yapan kişilerle görüştüğüm zaman; asla uğraşmaması gereken işlerle uğraştığı için; kendine ve işletmesine yeterince zaman ayıramayan, ömründe yurt dışına çıkamayan, tatil yapamayan kişilerin çok fazla olduğunu gördüm. Bunun en önemli sebebi yetkileri kendinde toplama ve "ben yapmazsam işler aksar" anlayışıdır.

Oysaki; yönetici belirlediği bazı yetkilerini ekip üyelerine devretmelidir. Bunu yaparak, işletmelerin büyümesi ve etkin yönetilmesi açısından kritik yönetim yapısına geçilecektir. Fakat; bir yöneticinin ve özellikle de firma sahibinin karar verme ve yaptırımda bulunma gücünü kendi isteğiyle ekibindeki ilgili kişi/kişilere devretmesi göründüğü kadar kolay olmamaktadır. Bunun için uğraşmak, eğitim almak ve güzel uygulamaları takip etmenin faydası olacaktır.

Yetki Devrinin Faydaları

  • Zaman Yönetimi: Firma sahiplerinin ve üst düzey yöneticilerin stratejik karar alma ve uzun vadeli planlamaya daha fazla zaman ayırmalarını sağlar. Gerekli ama önemli olmayan işlerle uğraşmayan patron ve yönetici, işletmeyi geleceğe taşıyacak daha önemli işlerle uğraşacaktır.
  • Çalışan Gelişimi: Çalışanların kendilerini geliştirmeleri ve kariyerlerinde ilerlemeleri için fırsatlar sunar.
  • Motivasyon ve Bağlılık: Çalışanların sorumluluk sahibi olmaları ve kendilerini değerli hissetmelerini sağlar, motivasyonlarını artırır.
  • Verimlilik ve Yenilik: Daha fazla fikir ve çözüm önerisinin ortaya çıkmasını teşvik eder, böylece işletmenin yenilikçi ve rekabetçi kalmasını sağlar.

Yetki Devrederken Nelere Dikkat Edilmelidir

Bazen işletmelerde yeni işe başlayan ve daha deneme süresini dahi tamamlamayan çalışanlara önemli görevlerin verildiği, yetkilerin göçertildiğini görmekteyiz. Yetki vermede acele edilmemeli, en azından deneme süresi tamamlandıktan ve gerekli istişareler yapıldıktan sonra yetki devredilmelidir.

  • Yetki Devrinde Denge Olmalı: tüm yetkileri bir kişiye yüklememeli, sorumluluklarla yetki arasında denge olmalıdır. 10kg sorumluluk verdiğimiz çalışana, 20kg yetki vermemeli; tersi bir uygulamaya da izin vermemeliyiz. Bunu iyi dengeleyemezsek sorumsuz çalışanlar ve hesap vermeyen yöneticiler oluşturabiliriz.
  • Doğru Kişiyi Seçmek: Ekip içerisinden yetki devri yapılacak kişinin yetenekleri, deneyimi ve sorumluluk bilinci göz önünde bulundurulmalı ve bunu hak eden varsa yetki devredilmelidir.
  • Açık İletişim: Yetki devrinin amacını, beklentileri ve sınırlarını net bir şekilde yetki verilen kişiye ve tüm ekibe açıkça anlatılmalıdır. Çalışanlara düzenli geri bildirim verilmemesi ve gelişimlerinin izlenmemesi olumsuz sonuçlar doğuracaktır.
  • Eğitim ve Destek: Yetki devrettiğiniz kişinin sorumluluk alanı ile ilgili eksikleri varsa, bu alanda gerekli eğitimlerin verilmesi ve özellikle belli bir süre destek sağlanması gereklidir.
  • Kontrol ve Takip: Yetki devredilen görevlerin uygulamada performansını izlemek ve gerektiğinde müdahale etmek için düzenli kontrol mekanizmaları kurulmalı, sahada takipler de yapılmalıdır. Ama burada aşırıya kaçmamalıyız. Yetki devri sonrası sürekli müdahale ve kontrol, çalışanların motivasyonunu düşürebilir.

Yetki devri, doğru uygulandığında hem işletme sahipleri, hem de çalışanlar için büyük faydalar sağlayan stratejik bir yönetim aracıdır. Bu süreç, işletmenin verimliliğini artırırken, çalışanların da kendilerini geliştirmelerine ve daha fazla sorumluluk almalarına imkan sağlar.

title