İşyerinde Huzur İçin Disiplin Şart
Ömer Aydın
Hepimizin yaşadığı ve çok iyi bildiği bir şey var. İş yerinde huzur çok önemli. Çalışanların işyerindeki durumu; ruh sağlığını, özel yaşamını, iş arkadaşları ile olan iletişimini olumlu ya da olumsuz etkilemektedir.
İşyerlerinde kargaşanın önlenmesi, çalışanların bir arada uyum içerisinde çalışabilmesi ve çalışanın işini/işyerini sevmesi için iş disiplininin uygulanıyor olması önemlidir. İşletmenin performans standartlarına uygun olarak hareket etmesi, işyerinde uygulanan iş disiplini kurallarının en temel amacıdır. Şayet işin gerekleri yerine getirilmezse bu durumda çeşitli disiplin kuralları devreye girebilir. Bu kuralların neler olduğu ise, yasalar ve mevzuata uygun olarak firmadan firmaya değişkenlik gösterebilir.
İş disiplini, çalışanlar ile yöneticiler ve işverenler arasında karşılıklı olarak saygı ve güven ortamının oluşmasına ciddi katkı sağlamaktadır. İşçi işveren ilişkilerinin karşılıklı olarak düzgün yürütüldüğü, karşılıklı taahhütlerin zamanında ve doğru olarak yerine getirildiği işletmelerde iş disiplinini sağlamanın daha kolay olduğunu görmekteyiz.
Devlet kurumlarında olduğu gibi, özel sektör işletmelerinde de disiplini tesis etmek çalışanların performansı, huzuru ve verimliliği için bir zorunluluktur. Bunun için herkesi bağlayan kurallar konmalı ve bu kurallara uygun hareket etmeyenlere belirlenen disiplin yaptırımları uygulanmalıdır.
İş disiplinin yanlış ve adaletsiz uygulanması ise; çalışanlarda motivasyon kaybına, moral bozukluğuna, yönetici ile çalışan arasında kutuplaşmaların oluşmasına, işçi işveren ilişkilerinin zarar görmesine yol açar, yönetimde bölünmeye neden olabilir. Haliyle hiç istenmeyen tablolar ortaya çıkabilir ve bu da mutlaka firmadaki iş akışına olumsuz bir şekilde yansır.
İş disiplini, işyerini hem çalışanlar hem de işveren açısından huzurlu, keyifli ve güvenli hale getirir. İş disiplini denince aklımıza ceza uygulamaları gelmemeli.
Kuralları Nasıl Belirleyeceğiz?
Aynı konumda çalışanlara farklı disiplin kuralları uygulamanın da adaletsizliği getireceği, işyerinde huzuru bozacağını da unutmadan tüm paydaşları işin içerisinde tutarak ekip halinde iş disiplinimizi sağlayacak kurallar belirlemeliyiz.
Uygulamada ise, yaşadığımız sıkıntılardan birisi ve kurallara gereği gibi uyulmamasının da kaynağı olarak gösterebileceğimiz tek taraflı kural belirleme işinden firma sahipleri uzak durmalı ve kuralları belirlerken çalışanları işe dahil etmeliler.
Kurallar; adil, herkese eşit uygulanmalı, gerekli durumlarda da esnetilebilir olmalı ve sadece cezalandırma esaslı olmamalı, ödüllendirmeye de yer vermelidir.
Tabi ki, tüm yapıyı disiplin kuralları üzerine kurmamalı, işçi-işveren güven ortamı da sağlam tesis edilmelidir.
İşletmelerde aynı veya farklı departmanlarda görev alan farklı kişilikteki personeller, disiplin kuralları geliştirilirse çözümlerin kaynağı, kural konmazsa da herkes kendine göre uygulamalara gireceği için sorunların kaynağı olabilecektir. Mesai başlangıç ve bitiş saatinin belli bir kuralının olmadığını veya kurala uyulmazsa yaptırımının ne olacağının belli olmadığını düşündüğümüzde işyeri kurallarının önemini daha iyi anlarız. Bazı kişilikler işe asla geç kalmak istemeyecek, bazıları da işe geç gelip geç işten çıkmak isteyecek, bazı kişilikler de günlük mesainin en fazla 4 saat olması gerektiğini savunacaktır.
Hangi sektörde olursa olsun; öncelikle süreçler net olarak kurallara bağlanmalı, işleyiş düzene konmalı; sonrasında da bu işleyişe uymayanlar için hangi kuralların uygulanacağı önceden belli olmalı ve mutlaka uygulanmalıdır. Mağazayı açmanın bir saati yoksa; personel kendi düşüncesine göre saat 09.00'da açabileceği gibi, 10:30'da da açabilir. Mağaza açma kuralınız olmadığı için, disiplin yaptırımından da bahsedemezsiniz.
İş disiplininin sağlandığı organizasyonlarda;
- Faaliyetler daha düzgün yürütülür,
- Sulh ortamı oluşur, ortamdaki stres daha azalır,
- Çalışanlar arası iletişim düzeyi yükselir,
- Huzur artar, kardeşlik hukuku gelişir,
- Dedikodu vb. informel haberleşme azalır,
- Etkinlik ve verimlilik artar,
- Personeller planlı çalışır, işlere odaklanma kolaylaşır,
- Çalışanların performansı ve memnuniyeti artar,
- İşçi işveren ilişkileri güvene dayalı yürür,
- Müşteri memnuniyet düzeyi yükselir.
İş disiplini ile işyerinde öyle bir ortam oluşturulmalı ki; çalışanlardan birisi üşürse, diğer çalışanlar da üşür, ısınırsa tüm çalışanlar ısınır. Keyif varsa herkes keyifli, keyfi kaçmışsa da ortamın düzelmesi için herkes el birliği ile uğraşır ve işyerinde huzur sağlanır.