Kurumsal Aidiyet
Ömer Aydın
Günümüzde her işletmenin yazılı, sözlü veya hiç dile getirilmese de; kuralları, değerleri, alışkanlıkları ve ruhu vardır. Şirketler bu kurumsal yapıları ile farklı görüş ve kültüre sahip personellerle faaliyetlerini yürütmeyi sağladığı için, bu yapı çok iyi kurgulanmalıdır.
Kurumsal kültürü gelişmemiş işletmelerin personelleri, işletmesine karşı aidiyet duymada sıkıntı yaşamaktadır. Çalışan, şirketi ile özdeşleşemiyorsa, şirkette çalışmak ve devam etmek için istekli değilse, kurumun amaç ve değerlerini kabul etmiyorsa aidiyet duygusu zayıf demektir.
Aidiyeti yüksek personel; katma değer üretmekte, çözümler bulmakta, yeni fikirler üretmekte, kurumsal çıkarları kendi çıkarlarının üzerinde tutmakta, şirketi ile gurur duymakta, kendisini işyerinde değil, evinde hissetmektedir. Aidiyeti yüksek personel kendini işine verir, gereksiz şeylerle zaman geçirmez, işyerini kendi işi gibi görür.
Aidiyeti düşük çalışana nerede çalıştığı sorulunca "bir tekstil firması" vb. cevaplar verip, işyerinden bahsetmezken; aidiyeti yüksek olan personel de hemen şirketinin ismini söylemekte, bundan gurur duymaktadır.
Personel uyum problemi yaşamıyorsa, kurumsal aidiyetinde sıkıntı olmadığını söyleyebiliriz. Oryantasyon çalışmaları ile birlikte kurumsal aidiyete uyum süreci başlatılmalıdır. İşbaşı yaptırdığınız personelin davranışlarını, kurumun kurallarına uygun hale getirdiğiniz zaman kişi artık o şirketin personeli olmuş demektir. Bu da işletmenizin gelişmesine ve verimliliğinin artmasına zemin hazırlayacaktır.
Aidiyet kurumsal dayanışmayı ve iletişimi geliştirir. Sürdürülebilir, sağlıklı, verimli bir işletmenin başlangıç noktası kurumsal aidiyettir.
Kurumuna inanmayan, güvenmeyen personel ile çalışanı için gereken yapmayan, ona güvenmeyen yönetim aidiyete zarar verir. Bu durumda personel fiziken işyerinde olsa da yüreği işyerinde olmamaktadır. Bunu tespit edip çözüm yoluna gitmelisiniz.
Aidiyeti yüksek personellerin kurumda çalışma süreleri oldukça uzun olur, personel işten kolay kolay ayrılmaz. Bu tür çalışanlar, etrafında iş arayan arkadaşlarını da işletmesine yönlendirir.
Aidiyet Nasıl Geliştirilir?
Tanıdığım birçok işletme sahibi "personellerimin aidiyeti çok düşük, bunu nasıl artırabilirim, neler yapabilirim" şeklinde yakınmakta ve çözümler aramaktadır.
Personelin aidiyet duygusunu artırmak için;
- şirket içi iletişimi geliştirmek,
- yönetimi şeffaflaştırmak,
- karar alma süreçlerine katılımını sağlamak,
- şirket içi aktiviteler düzenlemek,
- ödül ve öneri sistemini işletmek,
- rol belirsizliklerini ortadan kaldırmak,
- kazancın yeterliliğini ve tatmin etmesini sağlamak,
- çalışanı geliştiren eğitim vb. aktiviteler düzenlemek,
- yetenekli olan personeli ön plana çıkarmak,
- yönetimde adil ve tarafsız olmak,
- çalışma ortamlarını düzenli hale getirmek,
- kariyer imkanı sunmak,
- iş ortamını eğlenceli hale getirmek,
- işyerine güvenini artırmak
gibi çalışmalara önem verilmeli, varsa bu alanlardaki eksiklikler yönetim tarafından giderilmelidir.
Çalışan yukarıdaki alanlarla ilgili rahat ise, bütün enerjisini işe verecek, performansı yükselecek, yöneticilerin işi kolaylaşacaktır.
Bunların gerçekleştiği ortamlarda "üzüm üzüme baka baka kararacak" ve aidiyeti yüksek personeli gören diğer personellerin de kuruma bağlılığı artacaktır. Aksi durumlarda da çalışanlar, mevcut işyerinden daha iyi bir ortam bulacağı için ayrılırlar.
Aidiyetinizi Nasıl Ölçersiniz?
Coşkunuz varsa, kendinize güveniniz varsa, motivasyonunuz iyi ise, yetki alıyorsanız, işe gitmek için can atıyorsanız, işyerinizi eviniz gibi aidiyetiniz yüksek anlamına gelmektedir.
Kendiniz işyerinizden memnun değilseniz; başkalarını da memnun edemezsiniz, yeni fikirler ortaya koyamazsınız, çözüm değil, problem üretirsiniz.