Haberler

Kurumsal Kimlik Oluşturmak Gerekli Mi?

Ömer Aydın

Ömer Aydın

Yönetim Danışmanı / Yeni Medya Elektronik Yayıncılık A.Ş.
21.08.2024 12:01

Her şeyden önce kurumsal kimlik çalışmalarına yönetimler tarafından farklı anlamlar yüklemektedir. Bu farklı bakış açıları, bazı firmaları bu tür bir çalışmanın gerekli olmadığı noktasına dahi getirebilmektedir.

Oysaki, bir kişinin imzası ve parafı nasıl o kişiyi diğer bireylerden ayırt ediyorsa; kurumsal kimlik çalışması da bir işletmeyi diğerlerinden ayırt etmemize yarar. O nedenle, bu işle ilgili böyle imza atayım, falan işle ilgili de şöyle bir imzam olsun diyemeyeceğimiz gibi; kurumsal yapılarda da logomuz ve kurumsal renklerimiz üretim alanında farklı, mağazalarda veya ofis ortamında farklı olsun diyemeyiz.

Kurumu dışarıda ve içeride temsil edecek alanların sınırlarını iyi belirlemek ve sık sık değiştirmemektir kurumsal kimlik. Onun için de, doğru ve akılda kalıcı bir çalışma yapmak gerekiyor.

Dünya markalarına baktığımız zaman; uzun yıllar önce belirledikleri kurumsal kimliklerini en küçük bir değişikliğe uğratmadan devam ettirmekteler. 40 yıl önce aldığınız bir bisküvinin ambalajı günümüzde de aynı.

200 mağazası olan bir işletmenin gerek yurtiçi, gerekse de yurt dışı mağazalarına gittiğiniz zaman "bu mağaza bu markanın mağazasıdır" dedirten çalışmaların tamamı kurumsal kimliğin göstergesidir. Bu hissiyat sizde; bu firmanın fuar standı, web sitesi, billboard, hediye paketi vb. gibi yerlerde de oluşur.

Kurumsal Kimlik Oluşturmanın Faydaları

Güçlü Marka İmajı: İyi tasarlanmış bir kurumsal kimlik, markanın tanınırlığını ve hafızalarda kalmasını kolaylaştırır.

Rekabet Avantajı Getirir: Kurumsal kimlik, markayı rakiplerinden farklılaştırır ve pazarda lider bir konuma ulaşmasını destekler.

Çalışan Motivasyonu: Kurumsal kimlik, çalışanların şirkete olan bağlılığını artırır ve aidiyet duygusunu güçlendirirken; çalışanların motivasyonunu ve verimliliğini de artırır.

Pazarlama ve İletişim Kolaylığı: Kurumsal kimlik, pazarlama ve iletişim faaliyetlerinde tutarlılığı sağlar, müşteri ve tedarikçilerle etkili iletişim kurulmasına yardımcı olur. Müşterilerin markaya olan güven ve bağlılığını artırır.

Finansal Sağlamlık: Güvenilir bir marka imajı, işletmenin finansal performansını olumlu yönde etkiler ve ihtiyaç duyulması durumunda da yatırımcı çekebilir.

Biz Neler Yapabiliriz?

Logo Tasarımı: Kurumsal kimlik denince aklımıza ilk gelen elbette ki logodur. Sektöre, faaliyet alanına uygun tasarlanması son derece önemlidir. Bayrağımızın kırmızı ve beyazında olduğu gibi biz de işletmemizin logo renklerine ve yazı karakterlerine önem vermeliyiz. Renk bütünlüğü için mutlaka pantone numarasına göre hareket edilmelidir.

Akılda kalıcı olan logo olduğu için, kurumsal kimlik çalışmalarında en fazla uğraş logo tasarımına verilmelidir.

Logoyu tasarlamak kadar, nerede kullanılacağını da belirlemek son derece önemlidir. Gerekli gereksiz her yerde logo kullanılmamalıdır.

Logonun yanında bir marka sloganı olsa güzel olabilir. Ama bence şartta değil.

Kartvizitler: Logonuza ve kurumsal renklerinize uygun ve kesinlikle birbirleri ile uyumlu, organizasyon şemasındaki unvanlar ile birebir uyumlu, içermesi gereken bilgilerin tamamını kapsayan kartvizitler oluşturulmalıdır.

Tabelalar: Tabela, poster, billboard, banner, bayrak, bina yönlendirme yazıları vb. standart ölçülerde hazırlanmalı, logo ve renklere dikkat edilmelidir.

Basılı Malzemeler: Antetli kağıt, zarflar, fatura, katalog, faaliyet raporu, dosyalar, form ve makbuzlar, çanta ve poşetler, plaket, sertifika, davetiye vb. standartları belirlenmeli ve kurumsal olarak düzenlenmelidir.

Ambalajlar: Piyasada şirketi en fazla temsil edecek olan koli, poşet, çanta vb. kurumsal kimliğe uygun hazırlanmalıdır.

Ofis Düzeni: Açık veya kapalı ofislerde işletmenin imkanları nispetinde; ofis, masa düzeni ve ekipmanlarda bir standardizasyona gidilmesi faydalı olacaktır.

Şirket Araçları: Giydirme yapılmasına karar verilen araçlarda orijinal logo ve renkler kullanılmalı, standardın dışına çıkılmamalıdır.

İş İlanları: Personel iş ilan metin ve görselleri kurumsal kimliğe uygun hazırlanmalı ve süreklilik göstermelidir.

E-Posta İmzaları: Mailleşmelerde kullanılan; isim, unvan ve iletişim bilgilerini içeren imza kısmı standart, anlamlı ve kurumsal hazırlanmalıdır.

Tanıtım Filmi: Tanıtım filmi çekimlerinde işletmenin kurumsal yapısı gösterilmeli, göze ve kulağa hoş gelecek bir çekim yapılmalıdır. Kurumu olduğundan daha yüksek veya düşük profilde çekmemeye dikkat edilmelidir.

Web Sitesi ve Sosyal Medya Mecraları: F iziki ortamlarda olduğu gibi sanal alemde de kurumsal renklere ve standartlara uygun tasarımlar yapılmalıdır.

Bu alanlarla ilgili bir çalışma yapılacağı zaman başvurulacak ve belirlenen sınırları net gösteren bir kitapçık oluşturmak son derece faydalı olacaktır. Bu kitapçık olmadığı zaman aynı işletmede 3-4 farklı dizaynda kartvizit görmeniz olasıdır. Çünkü herkes kendi beğenisine göre kartvizit hazırlatabilir.

İşletme yönetimi, bu konuları bizzat çalışanları arasından oluşturduğu yetkin bir ekip ile yapabileceği gibi; dış destek alarak da yapabilir.

Tüm bunlardaki olumlu ve olumsuz çalışmalarımız; şirketimizin müşteriler indinde doğru veya yanlış bir yerlere yerleşmesine sebep olacaktır. Onun için, bu çalışmalara gereken önemi vermek işletmeleri çok güzel yerlere taşıyacaktır.

title