Öngörüleri Olan Bir Yönetici Misiniz?
Ömer Aydın
Hangi düzey yönetici olursak olalım, yönetim alanımızla ilgili olarak karşımıza çıkan konuların bir kısmı daha yaşanmamasına rağmen ekibimiz bizden bu konularla ilgili görüş, öneri ve değerlendirmelerimizi sorabilmekte, konuyu çözmemizim talep edebilmektedir.
Yönetici; birçok alanda gerçekleşmemiş birçok konuda bilgi sahibi olmalı ve fikir üretebilmelidir.
Burada anlatmaya çalışacağım konu; yöneticinin manevi hislere sahip olması, 6. hissinin güçlü olmasından ziyade; elde edilen bilgiler doğrultusunda olabilecekleri tahmin etme yönümüzü geliştirmemiz olacaktır. Kısacası bahsettiğimiz falcılık, müneccimlik değil.
Yönetici bir şeyleri yaptırtacak, getirtecek, götürtecek kişi olduğu için karar almadan önce öngörüde bulunması gerekir.
Maç oynanmadan önce; tüm verileri bir araya getirerek maçın sonucunu öngörebilmek, maç oynandıktan sonra yorumlamaktan daha önemlidir. Bunun gibi; yöneticinin departmanında yaşanabilecekleri, bölümünü ve ekibini yönetirken elde ettiği veriler doğrultusunda olabilecekleri önceden tahmin etmesi ve gereken önlemleri alarak yönetmesi bazı sıkıntıları olmadan önlememizi sağlayacaktır.
Öngörülü Olmak Yöneticinin İşini Kolaylaştırır
Yönetici, yetki ve sorumluluk alanlarını iyi analiz etmeli, geleceğe hazırlamak amacıyla bu alanları öngörüleri ile yönetmesi ve kararlar alması gerekir. Bunun için sürekli olarak geçmişi analiz edip, geleceği düşünmek zorundadır.
Birçok yönetsel alanda, çeşitli belirsizliklerle karşılaşacağı için tüm yöneticiler, işletmedeki iş bölümünü "saldım çayıra, Mevlam kayıra" mantığı ile değil; belirsizlik alanlarını yok ederek yönetmelidir.
Geçmiş deneyimlerinizden yararlanarak; mevcut ekibinizle şu an rahatlıkla yürütebildiğiniz işlerinizi, 2 yıl sonra yürütüp, yürütemeyeceğinizi şimdiden düşünmeli ve ona göre bir seçme yerleştirme, personel yedekleme ve personel eğitim sistemi uygulayarak, geleceğe personel hazırlamalısınız.
Bütçe ile yönetmek bir yönetici için en önemli öngörü yöntemlerinden birisidir. Bölümün yıl içerisinde gelir ve giderlerinin önceden tahmin edilmesi ve buna göre yıllık plan yapılıp, hedefe ulaşılması daha kolay olacaktır.
Devamlı farklı arayışlar, farklı bakış açılarıyla istişarede bulunarak yenilikler ortaya koyma yöneticinin yönetsel gücünü artıracaktır. Daha etkin, daha verimli, daha sağlıklı nasıl olunabileceği ile ilgili uğraşmak yöneticinin görevlerindendir.
Gelecekte şirketin, markanın nasıl şekilleneceği, neler yapılacağı, hangi pazarlama ve tanıtım enstrümanlarının kullanılacağı gibi konular yönetici tarafından öngörülerek faaliyetlere devam edilmelidir. Dijital pazarlamaya önem verilmesi, fuarlara katılım, ajanslarla çalışmanın kurumu yıllar sonra nereye getireceğini tasarlayıp, ona göre kararlar alınması bir öngörü sonucu olmalıdır.
Yönetici olarak öngörülerimiz hep doğru olacak diye bir şey olamaz. Fakat insan aynı delikten iki defa ısırılmamalı. Bunun için ders alıp, tekrar aynı hataya düşmemek gerekir.
Olayları, gelişmeleri, trendleri takip etmeyen yönetici karar alırken ve yönetirken oldu bittilerle karşılaşmakta, çok basitçe çözebileceği problemleri, zorlanarak ve zaman harcayarak çözebilmektedir.
Örneğin bir tekstil işletmesinin Satış Yöneticisisiniz. Son 3 yıl içerisindeki satış rakamlarını analiz ettikten sonra; hangi modelden, hangi kumaşın, hangi renklerinden, ne kadar satılabileceğini verilerden yararlanarak öngörmek durumundasınız. Bu öngörünüz ne kadar ayakları yere basarsa o kadar satış ve ciro yapabilirsiniz. Yeterince üretmezseniz yok satarsınız, fazla üretirseniz de ürünler elinizde kalır.
Devletler, işletmeler ve gerekse de en zor yönetilebilen alanlardan birisi olan ailenin lideri olarak; mutlaka öngörülerle karar vermeli, süreçleri bu öngörüler doğrultusunda planlamalıyız. Öngöremediğimiz için neler kaybettiğimizi düşünerek yöneticilik yapmalıyız.
Bugün güçlü devletlere baktığımız zaman güçlü öngörülerle günümüze geldiklerini rahatlıkla anlayabiliyoruz.