Veri Yedekleme Neden Önemli?
Ömer Aydın
Veri yedekleme, önemli verilerin kopyalarının farklı ortamlarda saklanması işlemidir. Organizasyonlar elektronik ortamlarda ürettikleri önemli verileri çeşitli iç ve dış etkenlerden korumak ve gerekli olması durumunda tekrar kullanabilmek için başka ortamlarda muhafaza ederler.
Birçok işletmede verilerin yedeklenmesi için değişik ortamların hazırlandığını deneyimledim. Özellikle son yıllarda otomatik yedekleme sistemlerinin kullanımı artmış olsa da, bu sistemlerin yeterliliği ve sürekliliği konusunda dikkatli olunmalıdır.
Geçen yıl bir tekstil işletmesinin web sitesi başta olmak üzere, cari hesapları, ERP sistemine yönelik, yurt dışı kaynaklı bir saldırı olmuştu. Firma sahibi ve üst yönetim kendinden emin bir şekilde tüm bu verilerin yedeklenmesi için sistemin kurulduğunu ve kötü niyetli insanların tuzağına düşmediklerini düşünürken; sistemin son 6 ayda hiçbir veriyi yedeklemediğini olayı yaşayınca fark ettiler. Son 6 ay içerisinde; ERP sisteminde, ticari paket programında ve modelhanenin kalıp programında ürettiği tüm verileri geri dönülemez şekilde kaybettiğini deneyimledik.
Yine başka bir deneyimimizde kamera verilerine ihtiyaç duyulduğu bir anda; sistemin son 15 gün yedekleme yapmadığını öğrenmiştik.
Eminim siz de işletmelerinizde bu tür istenmeyen olaylarla karşılaşmışsınızdır. Veri silinmiş, dışarıdan kötü niyetli müdahaleler olmuş, yazılımdan veya bilgisayarlardan kaynaklı veri kayıplarıyla karşılaşmışsınızdır.
Bu tür bir veri kaybı yaşamamak için, yedekleme sisteminizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz.
Bu olumsuzluklar, yönetimin ve çalışanların motivasyonunu düşürmekte ve işletmeye büyük maliyetler getirmektedir.
Bir an tüm dijital varlıklarınızı kaybettiğinizi düşünün. Müşteri, tedarikçi, personel bilgileriniz, üretim verileriniz vb. hepsi yok olacak.
Yedekleme Nasıl Olmalı?
İşletmenin faaliyet alanına göre; bilgisayar, tablet, cep telefonu vb. gibi veri alışverişinde kullandığımız cihazlarda ürettiğimiz dijital verilerin yedeklenmesi için bir sistem kurulmalı ve bu sistemin kurguladığımız şekilde çalışıp, çalışmadığını kontrol eden bir sorumlu belirlenmelidir. Sadece sistem kurmak yetmez. Bu sorumlu belirlenen periyotlarda sistemin işleyip işlemediğini kontrol edecek ve varsa aksaklıkları giderecektir.
Yedekleme sorumlusu, veri kurtarma planları, felaket senaryoları ve siber güvenlik önlemleri konusunda da çalışmalar yapmalı ve sıkıntı yaşamadan üst yönetimle önlemler almalıdır.
Veri yedekleme işlemini işletmenizde siz yapabileceğiniz gibi, bu işi veri yedekleme firmalarına da yaptırabilirsiniz. Bulut yedekleme ve diğer yöntemleri mutlaka deneyimlemelisiniz.
Bunu yapmadığınız zaman;
- verileriniz güven altında olmaz, kaybolabilir ve işlerinizde aksamalar olabilir.
- veri kayıpları müşteriler indinde itibarınızı zedeler, müşterilerin beyanları ile yetinmek zorunda kalırsınız.
- hukuken gerekli olması durumunda delil olarak işinize yaramaz.
Sonuç olarak, veri yedekleme işletmelerin dijital varlıklarını korumak ve iş sürekliliğini sağlamak için hayati bir önlemdir. Düzenli yedekleme ve kontrol süreçleri ile bu tür veri kayıplarının önüne geçebilir ve işletmenizin güvenliğini sağlayabilirsiniz.