Haberler

Yöneticinin Zor İnsanlarla Başa Çıkma Yolları

Ömer Aydın

Ömer Aydın

Yönetim Danışmanı / Yeni Medya Elektronik Yayıncılık A.Ş.
07.06.2024 04:21

Hayatın her alanında olduğu gibi; işyerimizde de iletişim kurmakta zorlandığımız ve aynı zamanda da yönetmek zorunda olduğumuz zor insanlar bulunabilir.

Bir yönetici olarak; çalışmasından ve iş bilgisinden memnun olduğunuz, fakat gerek yönetici olarak sizin ve gerekse de diğer ekip arkadaşlarınızın iletişim kuramadığı kişiliklerle sonuç almak çoğu zaman yönetici olarak sizi yorabilir.

Şikayet etmeden, bahanelere sığınmadan bu kişilerle iletişim kurup, işletmenizin faaliyetlerini yürütmek zorundasınız.

Ekip üyelerinizin kişiliğini değiştirmeniz imkansız. Kişi, 7'de ne ise, 70'de de odur. O zaman yönetici olarak size düşen; personellerinizin iş tutuş şekillerini, alışkanlıklarını ve davranışlarını değiştirmek olacaktır. Kolay olan; yönetici olarak anlaşamadığınız personelle yolları ayırmanızdır. Bu yolu seçmemeli, kazanma yoluna gitmelisiniz.

Zor İnsanı Nasıl Anlayabiliriz?

  • Sürekli aynı kişi, yaptıkları ve yapmadıkları, iletişim tarzı konuşuluyor ise; bu kişinin zor bir personel olduğunu anlamak zor olmasa gerek. Bu kişiler; ısrarla söylenenin aksine hareket eden, inatçı, gereksiz hırslı yapıda olurlar.
  • Yöneticinin ve ekibin enerjisini azaltırlar.
  • Eleştiriyi çok severler, yapıcı davranmazlar.
  • Sürekli bahane üretirler.
  • Karga olmalarına rağmen, kendilerini şahin zannederler.
  • Katma değer üretmekte zorlanırlar.
  • Her zaman haklıdırlar.
  • Savundukları fikirlerden vazgeçmezler ve sürekli tezlerini doğru yanlış demeden savunurlar.
  • Karar vermekte zorlanırlar.
  • Çoğu zaman konuşulanları ve talimatları yanlış anlarlar.
  • Ekip arkadaşlarına ve amirine çoğu zaman saygısızlıkları vardır.
  • Dünya zor insanların etrafında döner, diğer insanların pek önemi yoktur.
  • Mağdur edebiyatını severler.
  • Bazen de 25'inde ölmüş, 75'inde mezar bekleyen bir halde hareket ederler.

Zor kişiliklerin en bariz özelliği de empati kuramamalarıdır.

Bu tür kişilikler; hep karşılarındakilerin zor olduğunu iddia eder ve savunurlar. Kendilerinde problem olduğunu kabullenmeleri imkansıza yakındır.

Zor insanlar bir şekilde problem çıkaracak konular bulur ve hiç umulmadık alanlarda sorun oluşturabilirler.

Peki Yönetici Nasıl Hareket Etmeli?

Yönetici olarak ilk kuralımız kendimizi tanımak olmalıdır. Kendisini tanımayan kişiler başkaları ile sulh olup iletişim kurmada, yönetmekte ve birlikte sonuç almada zorluklar yaşamaktadır.

Kurallar geliştirmeli ve duygularımızın esiri olmadan bu kurallarla yönetmeliyiz. Böylece zor insanların daha da zor olmalarını önlemiş, kurallara olabildiğince uymalarını sağlamış oluruz. Onların uyumsuzluklarını kuralların potasında eritmelisiniz. Yönetici olarak; davranışlarınızla ve genel kurallarla doğruyu göstermelisiniz.

Birebir iletişimde, toplantı vb. ortamlarda karşılaştığınız zor ekip üyenize karşı sabırlı olun, onu anlamaya çalışın ve empati kurarak kendinizi strese sokmadan iletişim kurun. Sinirlenmeniz durumunda iletişim çıkmaza girecektir. Onun yanlışlarına odaklanmadan, varsa doğrularını anladığınızı göstererek iletişimi güçlendirin.

Ekibinizin sizi anlamalarını, hak vermelerini beklemeden; ısrarlar doğruları savunun ve bir gün doğruların şirketinizde karşılık bulacağına öncelikle siz inanın. Benden bu kadar, bunlar düzelmez vb. kolay yollara sapmayın.

Zihninizde hep bir hassas terazi bulunsun ve yönettiğiniz ekip üyeleri ve kendi sorumluluklarınızı, zorluk düzeyinizi tartarak iş hayatınıza devam edin.

Peygamberimizin de bu konuda bizlere öğüdü "ortamdan uzaklaşma ve sakinleştikten sonra iletişime devam" yönündedir.

Benim Danışmanlık hayatımda zor kişiliklerle ilgili uyguladığım basit bir yöntemim var: Şirketlerde düzenlenen toplantıları görüntülü ve sesli kayda alıp, sonra katılımcılara seyrettirip, dinletiyorum. Böylece yönetici veya çalışan herkes kendisini seyredince kişiliği ve davranışları hakkında ciddi bilgi sahibi olmakta, zayıf yönlerini güçlendirme yolculuğuna çıkmaktadır.

Hiçbir kişi; çalışmak ve iletişime geçmek istemediği personellerle bir organizasyonu yönetmemeli, bu şekil bir kazanç elde etmemelidir. Zira bu kazancın meşruluğu tartışılır. Çok zor olsa da; mutlaka bu tür personellerle başa çıkma yöntemlerini kullanarak sonuç almalı, iletişim bozukluğunu ortadan kaldırarak yönetmelisiniz.

title