Haberler

Kadın olmanın ilk şartı ve önündeki engel: Vajinismus

Op. Dr. Eda Adeviye Şahin

Op. Dr. Eda Adeviye Şahin

Jinekolog
26.09.2024 10:32

Cinsel birliktelik sırasında şu belirtiler varsa Vajinismus hastalığınız olabilir:

1. İlişki sırasında yoğun ağrı, acı hissediyor ya da bu hissin olacağına dair korkularınız var.

2. Bedeninizin verdiği tepkileri kontrol edemiyor, istemsiz kasılmalara bağlı cinsel ilişkiye girmek mümkün olmuyor.

3. Eşinizle bu konuda tam bir uyum sağlayamıyor, karşılıklı rıza ve isteğe rağmen cinsel birliktelikte bir türlü mutlu olamıyorsunuz.

4. Bu durumu aşmak için tekrar be tekrar denediniz ama sonuçları daha da kötüleşti.

5. Artık bu durumun çözümsüz olduğunu, eşinizle bağınızın kopma ihtimalini düşünmeye başladınız ve kendinize olan saygı ve özgüveninizi yitirdiniz.

Bu belirtilerden en az birine cevabınız evetse; bir an önce tedavi olmanız gerekmektedir.

Vajinismus bir hastalıktır. Din, dil, ırk, yaş farketmeksizin bir çok kadın bu sorunu yaşayabilir. Tedavisi çoğu zaman çok kolaydır. Çoğu kadın kısa süren, ilaçsız, ameliyatsız, ağrısız, acısız bir tedaviyle bu sıkıntıdan kısa sürede kurtulur.

"İyi de ya benimkisi tedaviye rağmen çözülemezse? Bana bu hastalıktan kurtulmak imkansız gibi geliyor." diyenleriniz olabilir. Bu da hastalığın belirtilerindendir ama yine de cevap vereyim; süreç nadiren daha uzun olabilir, tedavi metodu nadiren daha farklı olabilir. Ancak deneyimli bir hekiminiz var ve iyileşmekte kararlıysanız bu sıkıntıyı aşarsınız.

Neden bir an önce tedavi olmalısınız?

Tedavisiz bırakıldığında kadının kendisine olan güveni, saygısı zedelenebilir. İlişkiler kopma noktasına gelebilir. Evlilikler dağılabilir. Çocuk hayalleri biter. Yaşam bu değildir. Sadece nefes alarak yaşıyorum diyemezsiniz. Zincirlerinizden bir bir kurtulmanız gerekiyor. Bedeninizin kölesi olmak yerine, onun size hizmet etmesi gerektiğini öğrenmelisiniz. Bunları sağlamak, az ya da çok emek, çaba, sabır gerektiriyor olabilir. Bu durum zaten insanın doğasında var. Hepimiz emek vermeliyiz, istediklerimiz ölçüsünde çaba sarfetmeliyiz ve bu olana dek sabırla yolumuza devam etmeliyiz. İnsan olarak yaşamak bunu gerektirir.

Bu hastalığı neden çok önemsiyorum?

Toplumdaki yaygınlığı ve tedavi konusundaki yetersiz bilinç beni korkutuyor. Tedaviyle kurtarılabilecek bir çok yuva dağılıyor. Bir çok kadın kendinden, eşinden ve hayallerinden vazgeçiyor. Oysa kadın demek, aile demek. Tam Türkçe karşılığıyla Aile; toplumun en küçük yapıtaşı demektir. Medeniyetin sıfır noktası Göbeklitepe'de o büyük taş kolonlara insanlığın ilk resmettiği figürlerden biri de doğum yapan kadındır. Kadının elinden kadınlığını almak, bu kolonu yıkmaktır.

title