Menopoz süreci hakkında bilinmesi gerekenler
Op. Dr. İlknur Sayar
Menopoz her kadının hayatının ilerleyen yaşlarında mutlaka maruz kaldığı bir dönem olarak karşımıza çıkar. Ancak bu dönemi kendiliğinden geçirmemek, mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilerek geçirmek de oldukça önemlidir. Dünya Sağlık Örgütünün tanımlamasına göre menopoz yumurtalıkların aktivitelerini kaybetmeleri sonucu adet döngüsünün kalıcı olarak kesilmesidir. Menopoz yaşı dünya genelinde 45 ile 55 yaş arasıdır.Menopoza geçiş süresi birkaç ay ile yıl arasında değişebiliyor. Bir kadına menopoz döneminde diyebilmek için 12 aydır adet kanamasının olmaması gerekir.
MENOPOZDA EN SIK GÖRÜLEN ŞİKAYETLER
Menopoz döneminde kadınlarda görülen en sık şikayetlerden bahsedelim. Genellikle östrojen hormonu azlığına bağlı olarak ortaya çıkan sıcak basması, terleme, ağrılı cinsel ilişki ve kemik erimesidir (osteoporoz).Ancak ne yazık ki birçok kadın yaşam kalitesini ciddi olarak etkileyen bu şikayetleri menopoz sürecinin doğal bir gerekçesi olarak görüp çözüm için hekime başvurmamaktadır. Menopoz sürecinde ki her kadın rutin muayenesini olup gerekli tarama testlerini yaptırmalıdır.
KİLO ALMA, KALP VE TANSİYON RAHATSIZLIKLARI OLABİLİR
Östrojen hormonu azlığına bağlı olarak menopoz döneminde ki kadınlarda metabolizma hızı yavaşlar buna bağlı olarak hızlı kilo artışı olabilmektedir. Ayrıca yine hormon azlığına bağlı olarak kolesterol yüksekliği ve bu yüksekliğe bağlı olarak kalp rahatsızlıklarında artma, yüksek tansiyon olabilmektedir. Bundan dolayı menopozda beslenme ve düzenli egzersiz önemlidir. Osteoporozdan korunmak için günlük 1500 mg kalsiyum alınmalıdır. D vitamini eksikliği var ise takviye alınmalı ve normal referans aralığında tutulmalıdır. Yüksek tansiyon ve koroner kalp hastalıklarından korunmak için beslenmeye dikkat edilmeli tuz kısıtlaması yapılmalıdır.işlenmiş gıdalardan uzak durulmalı doğal, lifli ve düzenli beslenmeye özen gösterilmelidir.
SİGARAYI MUTLAKA BIRAKIN
Sigara ve alkolün insan vücuduna birçok olumsuz etkisi olduğu zaten herkes tarafından biliniyor. Sigara kan kortizon düzeyini artırarak d vitamininin aktif formuna dönüşümünü azaltır ayrıca kandaki östrojen düzeyinin ve c vitamininin düşmesine sebep olur. Ayrıca damar duvarında harabiyete sebep olarak koroner arter hastalıklarını tetikler. Yapılan araştırmalara baktığımızda sigara kullanan kişilerde menopoz yaşı 1,5 ila 2 yıl daha erkendir. Alkolde kemik harabiyetine sebep olarak osteoporozu tetikler.
MENOPOZ SÜRECİNİ YALNIZ GEÇİRMEYİN
Bütün bu bilgilerin ışığında bilinmelidir ki kadınlar bu süreçte yalnız değildir. Menopoz süreci de bebeklik, ergenlik, gebelik ya da loğusalık gibi hayatımız da var olan yeni bir dönemdir.Bu süreçten endişe duyup kabus haline getirmek yerine önerilere uyarak, rutin kontrol muayene ve tetkikleri aksatmayarak, şikayetlerinizi hekiminizle paylaşarak süreci sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz.