Haberler

Okan hoca asker arkadaşınız mı?

Osman Okan

Osman Okan

Gazeteci Yazar / Haberler.com
23.08.2024 05:31

Galatasaray Şampiyonlar Ligi Play-Off ilk maçında İsviçre temsilcisi Young Boys'a 3-2 kaybedince bir kesim acımasızca vurmak için hazır bekliyormuş... Her zaman yaptıkları itibarsızlaşma yazılarına yorumlarına hiç vakit kaybetmeden hemen başladılar.

Evet Galatasaray 3-2 kaybetti ama bunun bir hafta sonra rövanşı var ve Galatasaray Şampiyonlar Ligine kalacak kalitede ve güçte bir kadroya sahip. İlk maçta kim derdi ki Muslera o golleri yiyecek? Futbolda bazen işler ters gidebilir ama iki ayaklı maçlarda bunu telafi etme şansı her zaman bir olasılıktır ve ben inanıyorum ki Galatasaray ikinci maçı rahat kazanacak ve Şampiyonlar Ligi arenasında yerini alacak.

Şimdi gelelim özellikle sosyal medya kalemşörlerine. Daha maçın ilk yarısı bitmiş ve hemen eleştiriler başlamış, Okan gitsin... Pes yani, dur be kardeşim Okan İsviçre'de, daha maçın ikinci yarısı oynanacak, Okan nereye gitsin? Bu işler bu kadar kolay mı? Maç bitince takımla birlikte dönecek elbet, ne kadar sabırsızsınız yada art niyetlisiniz, fırsatçısınız...

Okan Buruk sanki asker arkadaşı... Okan gitsin diyor. Bak işte bu kafa yapısıyla ne Türk futbolu ne de kulüpler bir adım ileri gidemezler.

Okan Buruk son iki sezonun şampiyon hocası olarak Galatasaray'ın başında daha büyük başarılara yelken açacaktır ama yukarıda sözünü ettiğim kafalardan çıkan sözlere itibar etmemeli. Yılların profesyoneli olarak takmayacağından eminim ama yönetim kurulu ve özellikle takım ona daha fazla destek çıkmalı. Çünkü kaybetmek kolay kazanmak ise çok ama çok zordur. Başarı ortak elde edilen bir şeydir.

Gelelim maça, yeni sağ bek Jelert ilk maçında beklentilerin altında kaldı ve özellikle ilk golde zoru başardı, ilk golün bir nevi hazırlayıcısı oldu. Bir pozisyon sonra buna Abdülkerim'de eşlik edince her şey Muslera'ya kaldı ki Muslera kendisinden beklenmeyecek bir şekilde son noktayı koydu. Muslera ikinci golde de rahat çıkaracağı topu kalesinde gördü. Burada da Abdülkerim'in ağır kalması ve rakibini arkaya kaçırmasını unutmamak gerek. Nelsson ile Abdülkerin stoper hattı geçen sezonun çok gerisinde ama futbolun hatalar oyunu olduğunu unutmamak gerekir yine de. Köhn bence iyi bir maç çıkardı ama beklerin önünde oynayan Barış Alper Yılmaz ile Kerem Aktürkoğlu eski günlerinde değildiler. Daha sezon başındayız ve takım zamanla hazır hale gelecek ama Şampiyonlar Ligi Play-Off maçları takımların hazır hale gelmesini beklemiyor maalesef.

Maç kaybedilince her kafadan bir ses çıkıyor bunu bir nebzede olsa anlayabiliyorum. Mesela Zaha neden oynamadı diyorlar. Oynamadı çünkü Zaha'nın kafası başka yerde. Oynadığında da takım oyunu değil kendisine oynuyor. Kerem Aktürkoğlu'da aynı şekilde ama maç içinde kalemiz de tehlikeli olacak iki pozisyonda kademeye girerek önlemesi takımı adına olumluydu.

Yine diyorlar ki Ziyech neden oynamıyor. Kardeşim görmüyor musunuz, adam gamsız, ilk onbir başladığı maçlarda sanki halı sahada eğlencesine maç oynuyor havasında. İnsan halı sahada bile olsa bu kadar vurdumduymaz oynamaz ama Ziyech öyle bir adam. Sonradan girdiğinde maçı çevirebiliyor, bu da onun artısı, huyu suyu diyelim.

Şuana kadar saydıklarımın hepsi dikkat ederseniz hepsi kanat oyuncusu. Kanatlarda geriye kalıyor Barış Alper Yılmaz ve Yunus Akgün. İşte sezon öncesi kadro planlaması bu yüzden çok önemli ama ne kadar doğru yapılıyor tartışılır onu sizlerin takdirine bırakıyorum.

Yeni transfer Sara'yı bu maçta beğendim, takıma alıştıkça daha iyi olacak. Tutturmuşlar Mertens oynamasın diye ama Sara daha bir kaç maç oynadı hemen başladılar Mertens ile kıyaslamaya. Futbolda kıyaslama yapabilmek için Sara'nın daha çok maç oynaması gerektiğinden bi haber anlı şanlı spor yazarlarını görünce hayretlere düşüyorum. Mertens şuan hazır olmasa da takımın oyun aklı olan bir futbolcu ama zamanla yaşından dolayı Sara ile yer değişecektir. Mertens'in etkili olabilmesi için takımın ileride oynaması, topu rakip sahada tutması gerekiyor ki takım hücum organizasyonlarında etkili olsun ama bu da sezon başı olduğu ve takım hazır olmadığı için şimdilik olmuyor.

Okan hoca İcardi ile Batshuayi'yi bir arada oynatacak bir oyun geliştirmeli. Attığı golleri bir yana bıraksak bile Batshuayi oyuna girince rakip savunmanın dengelerini bozuyor. Bu durumda hücumcular daha fazla pozisyon bulabilirler. Kaleci Muslera'da stoperler de formsuz ama daha sezonun ilk haftaları ve zamanla hepsi toparlayacaktır. Okan hoca stoper de gerekirse Berkan Kutlu ve Kerem Demirbay denemeleri dışında Metehan Baltacı tercihi de düşünmeli. Asıl aksiyon alınacak yer malumunuz orta saha. Orta sahada sürekli deneme yanılma yapmak yerine artık kalıcı bir çözüm yoluna gidilmeli. Oraya yeni bir transfer yapılmayacaksa ki öyle görünüyor Kaan Ayhan, Kerem Demirbay veya Berkan Kutlu'dan biri monte edilmeli ve sürekli oynamalı. Sara, Torreira'nın yanında değil daha önde oynayacak tarzda bir futbolcu ve onu Torreira'nın yanında oynamaya zorlamak demek kapasitesinin düşürülmesi anlamına gelebilir. Ne verecek henüz bilemiyorum ama şuana kadar ki görüntü bu şekilde. Takıma gelince yine şuana kadar ki görüntü Torreira'nın yanında ve kanatlarda oynayacak iki futbolcuya ihtiyaç olduğu yönünde.

Son söz olarak ben olsam Okan hoca ile en az 5 yıllık sözleşme yaparım diyeceğim ki, bu ipe sapa gelmez eleştiriler son bulsun.

title