Haberler

Sevgiyi ifade edebilme...

Özge Avcu

Özge Avcu

Yazar -Aile İlişki Koçu -Pro.Yaşam Motivasyon Koçu
26.06.2024 10:46

Doğuştan sahip olduğunuz duygular var. Bu duyguları ifade etmediğinizde ya da yanlış ifade ettiğinizde, ilişkiler zedelenebiliyor. Güvenli ve açık ifade edilir ve olumlu duygu paylaşımlarıysa kişiler arasındaki bağı güçlendiriyor. Yakın çevremizle güvenli ve bağı güçlendirmek istiyorsak, duyguları ifade etmenin güzel bir yöntemini keşfetmeniz gerekiyor. Tersi olarak olumsuz hissedilen duyguları ifade etmekte, kişiye içsel rahatlık verir. Stres halindeyken, üzgünken ve sinirliyken, sakinliği koruyarak duyguları anlamak ve hazır hissedildiğinde bunları paylaşmak hem kişinin hissettiği duygunun şiddetini azaltırken hem de sorunları konuşarak nedenleriyle birlikte çözmeye fırsat verir. Konuşarak sorunları çözmeye çalışmak, karşılıklı çabayı gösterir.

Sevgiyi göstermek neden zordur?

Farklı kültürlerde sevgiyi ifade edebilme, değişkenlik gösteriyor. Sevgiyi ifade etme yöntemi, kişinin büyüme sırasında öğrendikleriyle ilgilidir. Aileden ne öğrenirsen onu gösterirsin. Sevginin sözlerle ve davranışlarla gösterildiği ailede büyüyen kişilerin yetişkinlik dönemlerinde, sevgilerini daha rahat ifade ettikleri görülmüştür. Tersi olarak, toplumsal ve cinsiyet eşitsizliği, sevgi gösterme zamanlarında ortaya çıktığı görülüyor. Kızlar, mutsuz ve üzgünken daha çok sevgi görüyorken erkekler, mutsuz ve üzgün olduklarında güçlü olma ve dayanıklı olma öğretileri gösteriliyor. Toplumsal kalıbın olumsuz etkileri, çocukların yetiştirilme tarzlarından yetişkinlik dönemlerinde de etkisi gösteriyor. Bu nedenle, kadınlar eşlerine daha çok sevgisini gösteriyorken erkekler duyguları ifade etmede zorluk yaşarken birbirlerini oldukları gibi kabul etmiyor ve bir taraf diğer taraftan şikâyet ediyor. Sevgiyi ifade etmek herkes için kolay değil. Bazıları hem sözel hem davranışsal ifade edebiliyorken, bazıları davranışsal olarak sevgisini gösteriyor. Eşi kanser hastası olan birinin sigarayı bırakması davranışı, sevginin koşulsuz ve saf hali bu kişi ''seni seviyorum'' demese de olur.

Rahat hissedeceğiniz ''sevgi dili'' seçin…

Kaliteli zaman geçirmek: Her şeyi bir kenara bırakarak yalnızca ikinize ayrılan bir zaman yaratın. Film izlemek, kitap okumak, akşam yemeği, kahve saatleri, güzel bir sohbet, sevdiğiniz aktiviteler… Ortak keyif alanlarınıza göre çeşitlendirebilirsiniz.

Fiziksel temas: El ele tutuşmak, sarılmak, küçük dokunuşlar…

Detaylardan küçük jestler: Sevilen bir yemeği hazırlamak, onun için yapılan alışveriş, sevilen bir şarkıyı özel bir an yaratıp çalmak, yanından geçerken sarılma ya da sakince bir öpücük…

Hediyeler: Nirvana'ya çıkmaya gerek yok. Partnerini mutlu edeceğini düşündüğün bir hediye…

Sevgiyi ifade etmek sanıldığı kadar zor değildir. Kendi sevgi dilinizi belirledikten sonra partnerinizin sevgi dilini anlayın. Partnerinizi olduğu gibi kabul edin ve değiştirmeye çalışmayın. Herkesin sevgiyi ifade edebilmesinin kolay olmadığını ve farklı olduğunu bilin.


Kendinize cici bakın :)

Sevgilerimle.

title