Haberler

Prof. Dr. Barış Öztürk Yazıları

Prof. Dr. Barış Öztürk

Prof. Dr. Barış Öztürk

Diyetisyen

1996 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunu olarak Diyetisyen ünvanını almıştır. Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora Eğitimi süresince Sağlıklı Yaşam, Obezite, Sağlıklı zayıflama, Klinik beslenme, Fonksiyonel besinler, Toplu beslenme sistemleri, Besin hijyeni, besin mikrobiyolojisi, probiyotikler, kefir, beslenme genetiği, moleküler beslenme,..

Yazarın Tüm Yazıları

Anti-İnflamatuar Besinler

Anti-İnflamatuar Besinler

İnflamasyon, vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına, yaraları iyileştirmesine ve zararlı patojenleri vücuttan uzaklaştırmasına yardımcı olan doğal..
28.09.2024
Bağırsak Bakterileri ve Obezite Arasındaki Bağlantı

Bağırsak Bakterileri ve Obezite Arasındaki..

Trilyonlarca bakteri, mantar ve diğer mikroorganizmalardan oluşan bağırsak mikrobiyomu, son yıllarda ağırlık düzenlemesi gibi çeşitli durumlarda..
27.09.2024
Gluten Gerçekten Zararlı mı? Gerçekleri Kurgudan Ayırmak

Gluten Gerçekten Zararlı mı? Gerçekleri..

Son yıllarda, gluten ekmeğe özgü bir protein olmaktan günün diyet kötü adamına dönüştü. Market rafları glutensiz seçeneklerle dolu ve restoranlar..
24.09.2024
Kefir ile Tanışın: Sağlığınızı Güçlendiren Antik Probiyotik Harikası

Kefir ile Tanışın: Sağlığınızı Güçlendiren..

Kefir bağırsak sağlığı ve mikrobiyomla giderek daha fazla ilgilenen bir dünyada, kökleri 2.000 yıla dayanan fermente bir içecektir. Kafkas..
20.09.2024
Sindirimin bir günü

Sindirimin bir günü

Sindirim sistemi, yiyeceği ağzımıza götürdüğümüz anda başlayan ve atıkların vücudumuzdan atılmasına kadar devam eden süreçleri yöneten bir biyolojik..
08.04.2024
Kahve içmenin beyin üzerindeki etkileri

Kahve içmenin beyin üzerindeki etkileri

Kahve, dünya çapında en popüler içeceklerden biridir ve milyonlarca kişi enerji artışı veya rahatlatıcı bir rutin için ona güvenmektedir. Kahvenin..
28.12.2023
Kortizol: Stres, Açlık ve Duygusal Yeme Arasındaki Bağlantı

Kortizol: Stres, Açlık ve Duygusal Yeme..

Açlıktan ziyade duygusal strese tepki olarak yiyecek tükettiğiniz stres yeme olgusu, iyi gözlemlenmiş bir davranıştır. Genellikle "stres hormonu"..
26.12.2023
Çikolata, sağlık ve mutluluk

Çikolata, sağlık ve mutluluk

Çikolata sadece tatlı bir ikram değil, sağlığımızı, duygularımızı ve davranışlarımızı çeşitli şekillerde etkileyen kompleks bir yiyecektir. Özellikle..
21.12.2023
Diyet Amino Asitlerinin Mental Durum Üzerindeki Etkisi

Diyet Amino Asitlerinin Mental Durum..

Beslenme psikiyatrisi alanında, diyetle alınan amino asitlerin mental durum düzenlenmesindeki rolü büyük ilgi görmektedir. Proteinlerin yapı taşları..
19.12.2023
Beyin Gücünüzü Maksimize Eden Yiyecekler: Bilim Ne Diyor?

Beyin Gücünüzü Maksimize Eden Yiyecekler:..

Yediklerimiz ve beynimizin işleyişi arasındaki kompleks bağlantı, beslenme bilimi ve nörolojinin giderek daha fazla ilgi gösterdiği bir alandır...
15.12.2023
Açlık Hormonlarının Karar Verme Üzerindeki Etkisi

Açlık Hormonlarının Karar Verme Üzerindeki..

Açlık, sadece ne zaman ve ne yediğimizi değil, aynı zamanda çok çeşitli bilişsel süreçleri ve kararları da etkileyen temel bir biyolojik dürtüdür...
12.12.2023
Ketojenik diyet: Vücudunu yağ yakan bir makinaya dönüştürebilirsin

Ketojenik diyet: Vücudunu yağ yakan bir..

Genellikle "keto" olarak kısaltılan ketojenik diyet, sağlık ve kilo yönetimine benzersiz bir yaklaşım sunarak beslenme stratejilerinin engin..
08.12.2023
Diyetimizdeki Psikobiyotikler ve Rolleri

Diyetimizdeki Psikobiyotikler ve Rolleri

Bağırsak ve beyin arasındaki gizemli bağlantı, araştırmacıları ve diyetisyenleri uzun zamandır büyülüyor. Son bilimsel gelişmeler, "psiko" (zihin) ve..
06.12.2023
Duygusal yeme ve baş etme yolları

Duygusal yeme ve baş etme yolları

Duygusal yeme, açlıktan ziyade duygulara yanıt olarak yiyecek tüketme pratiğini ifade eder. Genellikle stres, öfke, can sıkıntısı, üzüntü veya..
04.12.2023
Bağırsak Dostu Besinlerin Diyetimizdeki Önemi

Bağırsak Dostu Besinlerin Diyetimizdeki Önemi

İnsan bağırsağı, bağırsak mikrobiyotası olarak bilinen trilyonlarca bakteriye ev sahipliği yapan karmaşık bir ekosistemdir. Bu mikroskobik canlılar..
01.12.2023
Kişiye Özel Beslenme ve Mikrobiyom

Kişiye Özel Beslenme ve Mikrobiyom

Genetik, mikrobiyoloji ve beslenme biliminin kesişiminde ortaya çıkan bir alan olan kişiye özel beslenme, diyet tavsiyelerini bireyin benzersiz..
28.11.2023
Xenorobotlar ve gelecekte beslenme

Xenorobotlar ve gelecekte beslenme

Xenorobotlar, biyoteknoloji ve robotikte çığır açan bir ilerlemeyi temsil ediyor. Kurbağa hücrelerinden tasarlanan programlanabilir biyolojik..
24.11.2023
Mindful yeme ve geleneksel diyet arasındaki farklar

Mindful yeme ve geleneksel diyet arasındaki..

Mindful yeme ve geleneksel diyet, besin tüketimi ve kilo kaybına yönelik felsefeleri, yöntemleri ve sonuçları bakımından önemli ölçüde farklılık..
22.11.2023
FTO Geni: Açlık Hissinizi Yöneten Gizemli Gen

FTO Geni: Açlık Hissinizi Yöneten Gizemli Gen

Yağ kütlesi ve obeziteyle ilişkili gen olarak da bilinen FTO geni, obezite ve beslenme davranışlarımızla olan ilişkisi nedeniyle nutrigenetik..
17.11.2023
Krill Yağı mı ve Balık Yağı mı?

Krill Yağı mı ve Balık Yağı mı?

Krill, Euphausiacea takımına ait küçük, karides benzeri Antarktika Okyanusunda bulunan küçük kabuklulardır. Deniz besin zincirinde hayati bir rol..
13.11.2023
1 2 3 4 5
title