Haberler

Bu pahalılığın nedeni? fırsatçılık mı yoksa yükselen maliyet yükümü

Reşat Aydın

Reşat Aydın

Gastronomi yazarı executive chef
08.08.2024 03:26

Ülkemiz dünyanın en önemli turizm cennetlerinden biri olmamasına rağmen bu yıl turizm ve gastronomi turizminde artan maliyet yükü! Fiyatların artmasındaki en önemli aktör?

Bizler sadece yediğimiz yemeğin veya aldığımız hizmetlerde kullanılan ürünleri hesaplar! canım bu kadar fahiş fiyatlara bu yemek ve bu içecekler satılır mı der sonra isyan eder ve serzenişte bulunuruz. veya konaklama yapılan bir otelin odası bu kadar pahalımı olur altı üstü bir oda canım deriz?

Peki biz hep kendi penceremizden bakarak düşüncelerimizi dile getirirken birde işletmecilerin penceresinden bakalım?

ve eleştirilerimizi ona göre yapalım.

Hep eleştiri odağına sadece işletmecileri koymamız ne kadar doğru.

Ve tüm üreticileri çok pahalı ürün sattıkları için suçlamalarımız ne kadar gerçek.

Neden mi?

Artan personel maaşları ve o maaşlara ek olarak her ay bir maaşın %35. Kadar sgk pirimi ödemesi, personel yemeği ve kullanılan enerji (Elektrik, doğalgaz, su,) ve satılan her ürüne ilave edilen artı KDV özel tüketim vergilerini hiç hesaba katmayız? Her fırsatta şu ifade dile getiririz. işletmeciler çok fırsatçı? Üreticiler çok vicdansız diye dert demi vurur çok insafsız ! canım bunlar diye dert yakınırız.

Aslında işin aslı öyle değil?

Pahalılığın ana nedeni üretici ve işletmelerin artan yüksek maliyetleridir. İnanın artık üretici ve işletmeciler ürettiği ürünlerin ana malzemelerini değil. çalışan personelin maaşlarını, sgk primlerini, kullandığı enerjiyi, KDV ve kira gibi çok yüksek giderlerin girdabında çırpınmalarıdır. görünmeyen ve hiç gündeme getirilmeyen bu yüksek genel giderler çoğu kişi tarafından bilinmemektedir.

Hal böyle olunca ülkemizde satılan her hizmet ve her ürüne istenmeden bu yüksek maliyetler sebebi ile mecburi zam yapılmaktadır..

Ne yazık ki ülkemizde ki ekonomik kısır döngü yüzünden arz ve talep olanakları gün geçtikçe karanlık bir çıkmaza girmesi ise büyük bir gam yükü olarak sırtımıza binmektedir.

Türkiye? Tarihi, kültürü, denizleri, koyları, doğası ve misafirperverliliği ile kültür ve gastronomi turizminde ön plana çıkan ülkelerin başında gelmesine rağmen.

Ne yazık ki yukarıda bahsettiğim genel maliyet giderlerinin hiper yükselişi ile çok büyük darbe yiyerek tüm yerli ve yabancı turistleri Ege denizimizin karşı kıyısında bulunan, ve ortak tarihi kültüre sahip olduğumuz Yunanistan'a ve başka ülkelere kaptırmamız ülke ekonomisine büyük bir darbe vurulmasına vesile olmuştur.

Yapılan hiper zamlar ile ülke turizmi çökertilip. Ülke ekonomisi büyük zararlar görmüştür.

Ve tek suçlu ise Türk turizmcileri ve Türk turizm tesisleri ve tüm üretici firmalar bilinmektedir.

Ayni gastronomi ve turizm kültürüne sahip olduğumuz Yunanistan ve bize yakın ülkeler turizm alanında yaptığı teşvikler ve temel gider maliyetlerin sabit tutmaları sebebi ile turizm değerlerine değer katarak ülkelerini tatil turizm cazibe merkezi yapmalarıdır.

her yıl ülkemize gelen yabancı batılı turistleri çok pahalı olduğumuzdan! Yunanistan'a kaptırmamız ise Türk turizmi adına büyük bir kayıptır.

Türk turizmini toparlamak ve tekrar o eski ihtişamına kavuşturmak ise eskiden olduğu gibi yine uzun yıllarımızı alacaktır..

Şu an Amerika'nın Miami şehrindeki hotel ve restoranların bizden daha ucuz olması ise daha da endişe vericidir.

Miami'de Türk gastronomi ve turizmi ile ilgili konuştuğumuz her milletten insanların tüm ortak yorumu? Türkiye'ye seyahatin çok pahalı olduğu ve tüm turizm paket fiyatlarının çok yükseldiğini ve Türkiye'nin çok pahalı bir ülke olduğu söylenmesi ise acı gerçeğin ta kendisidir.

Peki her bölgesi ve her köşesi ile turizm ve gastronomi cenneti olan ülkemizde turizmin geçen yıllara göre hiper bir şekilde düşmesinin başlıca nedeni kalitesiz hizmet olmadığı ve yükselen işletme maliyetleri olduğu aşikardır?

Ülkemizde tüm ekonomistler ve tv yorumcuları! Çıkıp televizyonlarda ve gazetelerdeki yorumlarında! halka sadece satılan hizmet bedelinin pahalı bulup her gün artan fiyatların asıl sebeplerini bir odaya kilitleyip gerçek maliyetleri hiç gün yüzüne çıkarmamaları ise başka bir acı gerçektir.

Hiç bir çözüm reçetesi üretemeyen yalnızca bir ürünün alış fiyatını hesaplayarak o ürünü bu kadar fahiş fiyatlara satılır mı söylemleri ve satılan her ürünün genel gider maliyetlerini söylememeleri halkı ve yetkilileri yanıltmaktadır ve her kesimi yanıltmaktan başka bir şey değildir.

Aslında? Satılan her ürün ve her hizmet! Maliyet hesaplamaları genel gider maliyeti üzerinden hesaplanıp. tüm gider kalemleri eklenerek fiyatlandırmalar yapıldığı gerçeği saklanılmakta ve işletmelerin gerçek mali yük anlatılmaktadır.

Kullanılan enerji, (Elektrik, su, doğalgaz, akaryakıt ) personel maaşları ve sgk pirimleri, ek konaklama vergisi. Kdv, ve özel tüketim vergileri satılan ürünün ana malzemesi vs hesaplanır ve günlük satış kapasitesi baz alınarak bölünür üzerine tesisin kar marjı koyularak fiyatlandırılır ve halka arz edilir..

Fiyatların yükselmesi fırsatçılık değil?

Aslında yüksek maliyetlerdir?.

Türk Turizminde hizmet kalitesi sorunu değil yüksek maliyet sorunu olduğudur?

Bir hotel konaklama tesisi çalıştırdığı personel maaşları kadar! sadece elektrik faturası ödemektedir. Diğer gider maliyet kalemlerini üzerine koyduğumuzda ise işin içinden çıkılmaz bir durum olmaktadır..

Bu ekonomi sorununun çözümü ise akaryakıt, Elektrik, doğalgaz, vs alınan özel tüketim vergileri, kdv ve ek vergilerde indirime gidilmesi ve sgk primlerinin indirilmesi ile gerçekleşecektir.

Benim kanaatimce? Ülkemizde sorun yönetenlerde değil yönetenlere hazırlanan ve yanlış raporlar ile kendi çıkarlarını gözeterek çıkarları doğrultularında Türk işletmelerinin ve Türk halkının sırtına yükledikleri ağır yüksek maliyetli faturalardır.

Bu faturaların bedelini ise ne yazık ki yatırımcılar ve Türk halkı ödemektedir.

Pahalılığın tek sebebi fırsatçılık değil yüksek maliyetlerdir.

Çözüm?

Acilen tüm enerji ve özel tüketim vergilerinde indirime gidilmesi ile gerçekleşecektir.

Allah yar ve yardımcımız olsun inşallah.

title