Haberler

Sosyal medyayı kariyerinizde nasıl kullanırsınız?

Reyhan Açıkelli

Reyhan Açıkelli

Ajans Başkanı / Survivor Dijital Medya Pazarlama Ajansı
20.11.2022 10:46

Sosyal medya kafa dağıtmak, eğlenmek için harika bir yerdir. Peki, sosyal medyanın kariyerinize sağlayabileceği faydaları hiç düşündünüz mü? Eğer bu konuda emin değilseniz şunu düşünün:

- Sosyal medyada uzmanlığı için takip ettiğiniz kişiler ve/veya markalar var mı?

Bu soruya yanıtınız evetse ve iş hayatında başarı hedefliyorsanız, sosyal medyayı mutlaka kariyeriniz için kullanmalısınız. Neden mi? Sosyal medyanın kariyeriniz için en az dört önemli faydası vardır:

- Yeni fikirleri ve trendleri keşfedersiniz

- Bağlantılarınızı geliştirirsiniz

- İşinize dikkat çekersiniz.

- Markanızı oluşturabilir ve geliştirebilirsiniz

Ve belki de en önemlisi, sosyal medya ile ilgili unutmamamız gereken gerçek şu ki, sosyal medyanın kişisel kullanımını profesyonel kullanımdan ayırmak imkansızdır. İnternette söylediğimiz her şey bize karşı kullanılabilir ve kullanılacaktır. Gizliliğimizi korumanın ve belirli içeriği kimlerin gördüğünü kontrol etmenin yolları vardır, ancak uyanık olma sorumluluğu bize aittir. Bu nedenle, sosyal medya faaliyetlerimizi ne kadar ciddiye alırsak o kadar iyidir.

Sosyal mecraları kariyeriniz için nasıl kullanabilirsiniz?

LinkedIn

LinkedIn, diğer popüler sosyal mecralar içinde tek iş odaklı sosyal ağdır. Bu nedenle kesinlikle önemsemelisiniz.Zaten büyük ihtimalle sizin de bir LinkedIn hesabınız vardır. Ancak aktif olarak kullanıyor musunuz? diye sorsam. Cevabınızın "hayır" olma ihtimali de yüksektir. LinkedIn yalnızca iş aradığınız dönemlerde değil, bir kariyer yönetimi aracı olarak düzenli kullandığınızda en iyi sonucu verir.

LinkedIn, sektörünüzdeki ilgili profesyonelleri bularak ve onlarla bağlantı kurarak ağınızı genişletmenin çeşitli yollarını sunar. Stratejik bir şekilde bağlantılarınızı genişletmek birincil önceliğiniz olmalıdır. Ayrıca, uzmanlığınızı gösteren kendi oluşturduğunuz içerikleri de düzenli olarak yayınlamalısınız. Eğer bir işletme sahibiyseniz, LinkedIn'de bir şirket sayfası oluşturabilirsiniz. Bu size markanızı profesyonel olarak tanıtma imkanı sağlar.Ayrıca bir işletme sahibi olarak, LinkedIn'de ücretsiz iş ilanı da yayınlayabilirsiniz. Bu aradığınız profesyonellerle buluşmanın en hızlı ve etkili yollarından birisidir.

Twitter

Twitter anlık paylaşımların yapıldığı bir sosyal mecra olarak,sektörünüzle ilgili gelişmelerden gerçek zamanlı olarak haberdar olabileceğiniz bir yerdir. Twitter'da gündemi takip edebilirsiniz. Aynı zamanda Twitter'ı sektörünüzdeki kişilerle sohbet etmek, onların konuşmalarına dahil olmak için de kullanmalısınız.Özellikle hashtag'leri profesyonel bir şekilde kullanın. Sizinle alakalı olduklarında popüler hashtag'lere katılmak iyi sonuç verir.

Profesyonel Twitter kullanımı için listeleri aktif bir şekilde kullanmalısınız. Listeler size odak grupları oluşturma imkanı sağlar. Sektöre ve konuya göre listeler oluşturun.Bu sayade listelere eklediğiniz hesapların paylaşımlarını detaylı bir şekilde analiz edebilir ve sektörünüzdeki gündemi daha rahat takip edebilirsiniz. Sektörünüzden biri soru sorduğunda veya yardım istediğinde, sohbete katılabilir ve uzmanlığınızı gösterebilirsiniz. Yüz yüze toplantılara dönüşen çok sayıda Twitter konuşması örneği var. Biraz odaklanma ile siz de beklediğinizden daha iyi sonuçlar elde edebileceğinizi göreceksiniz.

Instagram

En popüler sosyal mecraların başında gelen Instagram'ın 800 milyondan fazla aktif kullanıcısı var. Bu nedenle Instagram'da içerik oluştururken profesyonel bir çizgide kalmaya dikkat etmelisiniz. Bunun birincil sebebi profesyonel bir görüşme yaptığınız bir kişinin Instagram'da sizi Stalklama ihtimalidir. Ya da sizinle takipleşmek isteyecektir. Eğer Instagram'da profesyonel imajınızdan çok daha farklı bir imaj çiziyorsanız, profesyonel imajınızın yerle bir olmasına neden olabilirsiniz.

Profesyonel Instagram kullanımı için en iyi yol profil hesabından çıkarak bir profesyonel hesaba geçiş yapmaktır. Bunu Instagram ayarlarından hızlı ve basit bir şekilde yapabilirsiniz. Profesyonel hesaba geçmek size istatistiklere erişim, reklam verme vb. birçok avantaj sağlayacaktır.

title