Haberler

8 adımda kendinizi daha çok sevin

Rumeysa Çayıroğlu

Rumeysa Çayıroğlu

Yazar Girişimci ve Kişisel Gelişim Uzmanı
30.08.2021 11:09

Koçluk seanslarımda gördüğüm önemli bir konu var. O da kendini sevmek. Biliyor musunuz, kendinizle olan ilişkileriniz iyi olmadığında bu aslında hayatınızın tamamına etki ediyor. Kendini sevmeyen bir insan başkalarından sürekli sevgi bekliyor. Özgüveni düşük oluyor ve yaşamında yeterince mutlu olamıyor. Tüm bunları göze aldığımızda kendimizi sevmenin ne kadar önemli olduğunu keşfediyoruz. Bu yazımda da size bunu sağlamak için adımlardan bahsedeceğim.

1.adım: Kendinizi sevmenin önemini keşfetmek

Öncelikle şunu kabul etmenizi istiyorum, kendini sevmeden, kendinle barışmadan hayatta hiçbir şey olmaz. Bu gerçeği fark etmelisiniz. Neyi değiştirmeniz gerektiğini bilmezseniz, bunun önemini fark etmezseniz her şey aynı kalır. Neden hayatta hiçbir şey olmaz? Çünkü siz sürekli beraber olduğunuz, her anında sizinle olan varlıkla yani kendinizle iyi anlaşmazsanız dışarıda iyi anlaştıklarınızın ne anlamı olur?

2.adım: Kendinizi tanımak

Kendinizi tanıyın. Nasıl bir insansınız? Nelerden hoşlanırsınız? Karakter testleri yaptırabilir ve sonuçlarını araştırabilirsiniz. Hayatta sizi siz yapan değerler neler? Kendinizde sevdiğiniz veya değiştirmeyi istediğiniz özellikler neler? Mutluluk sizin için ne demek? Bu soruları cevaplamanızı rica ediyorum. Kendinizi bilirseniz nelere ihtiyaç duyduğunuzu da daha net anlarsınız.

3.adım: Hatalarınızı affetmek

Geçmişte affedemediğiniz şeyler varsa ve bunlardan dolayı hala suçluluk duyuyorsanız, kendinize sorun: "Bu durumdan ne ders çıkardım?" sonra şunu söyleyin: "Hatamdan pişmanlık duyuyorum ve bunu yapmamak için çabalayacağım ama sürekli bununla kendimi suçlamak doğru değil." Şunu bilin: Siz affedilmeyi hak ediyorsunuz. Siz sevgiye değersiniz.

4.adım: Mükemmelliyetçilikten uzak durmak

Mükemmel insan diye bir şeyin olmadığını önce kabul etmenizi istiyorum. Hayatta şu ana kadar yüzde yüz iyi gitti, hiçbir sorun olmadı dediğiniz bir haftanız oldu mu? Veya yüzde yüz kusursuz dediğiniz bir arkadaşınız? Cevabınız çok muhtemelen hayır. Peki bunu neden kendinizden bekleyesiniz ki? Bu bir haksızlık değil mi?

5.adım: Başarılarınız, iyi yaptığınız şeyler için kendinizi tebrik etmek

Sözler hayatınızı derinden etkiler. Söyledikleriniz hislerinizi değiştirir. Sürekli düşündüğünüz şeyler bilinçaltına girer ve kalıplaşır. Bu yüzden kendinize olumlu sözler söylemelisiniz ki hayatınız daha olumlu olsun ve kendinizi sevin. Bu noktada sizden kendinizi bolca tebrik etmenizi istiyorum. Koçlukta çalıştığım kişilerde yaptığımız bu ufacık tavır değişikliğiyle hayatlarının değiştiğini gördüm. Siz de başlayın, sizinki de değişsin.

6.adım:Geçmişteki başarılarınızı hatırlamak

Bu noktada bir kağıt alıp üzerine büyük harflerle geçmişteki başarılarınızı yazıp asmanızı, hatta onu temsil eden resimleri de yanına veya altına yapıştırmanızı istiyorum. Bunlara her baktığınızda kendinizle gurur duymayı hissetmenizi istiyorum.

7.adım: Karşılaştırma yapmayı bırakmak

Çevrenizdeki insanların hepsinin kendine ait bir öyküsü var. Bu öykülerin görünen ve görünmeyen yüzleri var. Siz kendi şartlarınızda elinizden gelenin en iyisini yapmakla yükümlüsünüz. Bu demek değildir ki şartlarınızın esiri olun. Hayır! Fakat farklılıkları dikkate alın ve kendinizi başkalarıyla kıyaslayarak kendinize haksızlık yapmayın lütfen.

8.adım: Sizi siz yapan özelliklerinizi keşfedin

Önceki adımda karşılaştırma yapmayın demiştim fakat bu eksiklerinizi karşılaştırmakla ilgiliydi. Bu adımdaysa bunu biraz değiştireceğiz ve bizi başkalarından ayıran olumlu özelliklerimize bakacağız; ama bunu kibirlenerek, üstünlük göstererek yapmıyoruz. Sizi siz yapan ne? Bakınca hangi özellikleriniz topluluk içinde öne çıkıyor? Bunları araştırın. Tanıdığınız 5 kişiye sizi başkalarından ayıran özelliklerinizi sorun. Bu adımdan sonra herkesin eşsiz özelliklerinin olduğunu ve sizin de size ait çok yüksek bir değeriniz olduğunu görmenizi istiyorum. Kendinizi biraz aşağıda görüyorsanız artık bundan vazgeçmiş olmanızı istiyorum.

Bu adımları tamamlarken bazılarında bulgularınızı bir deftere yazmanız veya kağıda yazıp duvara asmanız iyi olacaktır. Kendinize iyi davranmanızı salık veriyorum. Bunları yaptığınızda hayatınız değişecek.

title