Haberler

Hikayeleştirerek hayallerine daha hızlı ulaş

Rumeysa Çayıroğlu

Rumeysa Çayıroğlu

Yazar Girişimci ve Kişisel Gelişim Uzmanı
01.04.2021 03:31

İstediklerinize nasıl daha hızlı ulaşırsınız? Zihninizi ve hedeflerinizi nasıl istediğiniz yönde yönetirsiniz? Nasıl duygularınızı etkileyerek hayatınızı değiştirebilirsiniz?.. Bugün bunları konuşacağız. Sahi, hayatınızı basit bir yöntemle değiştirebileceğinizi biliyor muydunuz? Bu tekniğin adı: hikayeleştirme.

Hikayeleştirmede hayallerimizi her gün yazıyoruz. Onları sanki o hayatın içinde yaşıyormuşuz gibi, şimdiki zaman ifadeleri kullanarak kağıda aktarıyoruz. Peki hikayeleştirme nasıl çalışıyor? Bu yöntemde bilinçaltımızı ve zihnimizi duygular ile harekete geçiriyoruz. Siz hayal edip bu hayali olumlu düşüncelerle doldurduğunuz zaman duygularınız etkileniyor, duygularınız etkilenince de hareketleriniz değişiyor ve hedeflediğiniz yere taşınıyorsunuz. Aynı zamanda beyindeki Reticular Activating System adındaki bir bölge hedeflerinizle ilgili size yardımcı olan kaynakları buluyor ve odağınız hedefinize çevriliyor. Buradaki kilit nokta sanki yazarken o yazdığınız yaşama sahipmişsiniz gibi hissedebilmek. Bu etkinliği uzun süre yaptığınızda bilinçaltınızı etkilemede daha başarılı olacaksınız. Burada önemli nokta, yazarken olumlu duygular hissetmenizdir. Eğer yazdığınız şey sizden çok uzaksa, endişe gibi olumsuz duygular yaşayabilirsiniz. "Ya olmazsa!" düşüncesi sizi geri çekebilir. İyi bir hikayeleştirme yazısı kişiyi motive eden, neşe veren ve onu harekete geçmeye teşvik eden bir yazıdır. Yazmaya en az 21 gün devam edin. Gece yatmadan önce veya sabah yazabilirsiniz. Peki hikayeleştirmenin kuralları nedir?

1-Farklı farklı, birbiriyle çelişen, uyum içinde olmayan yazılar yazmayın. Bu zihninize yanlış sinyal yollar. Mesela pazartesi günü "Aylık 30 müşterim var." salı günü "Aylık 50 müşterim var." derseniz zihniniz karışacak ve istediğiniz verimi alamayacaksınız.

2-Detaylara girin. Mesela bir iş pozisyonu istiyorsunuz. Bu işin ücretini, ortamını yazdınız. Sonra tam olarak yazdığınız özelliklerde bir işe girdiniz fakat hikayeleştirme listenizde olmayan bir sürü olumsuz özellikle karşılaştınız. Bu durumla karşılaşmamak için istediğiniz maddeleri detaylandırın. Nasıl bir patronunuz olduğunu, arkadaşlarınızın nasıl olduğunu, çalışma saatlerini, ek ücretleri, iş yerinin konumunu vs. hepsini yazın.

3-Duyguyu hissedin. Unutmayın hikayeleştirmenin işe yaramasının en önemli yolu hissetmek. Yazınızı yazarken sizi heyecanlandıran şeyleri yazdığınızdan emin olun. Olumlu cümleler kurun. Mesela: "Hayatıma bu kişi girdiği için çok mutluyum." gibi.

4-Şükür cümleleri kullanın. Şükretmek en yüksek enerji düzeylerinden biridir. Diğer yandan daha güçlü, olumlu duyguları hissetmenizi ve bu sayede hedefinize daha hızlı ulaşmanızı sağlar. Nasıl yapabilirsiniz? "Hayatımda beni mutlu eden arkadaşlarım olduğu için şükürler olsun." diyebiliriz.

5-Zaman sınırı koyun. Örneğin: "20 Mayıs 2021'deyiz, şükürler olsun ki ayda 19 bin lira kazanıyorum, çevremde beni huzurla dolduran insanlar var." diyebilirsiniz. Bu örnekte zaman sınırı belirledik, şükür koyduk, spesifik detay olarak ne kadar kazandığınızı koyduk ve olumlu duyguları çağrıştıran ifadeler ekledik.

6-Harekete geçin. Siz bu etkinliği yaptıktan sonra çevrenizde hedeflerinizle ilgili daha çok fırsat göreceksiniz. Bu fırsatları değerlendirin. Adım atın.

Bu kurallara göre bir hikayeleştirme yaptığınızda hayallerinize daha hızlı ulaşacaksınız. Zihniniz sizi sabote etmeyecek; aksine sizin için çalışacak. Hareketlerinizi kökünden değiştirmeyi sağlayacaksınız. Hayallerinize doğru daha hızlı ilerleyeceksiniz.

title