Haberler

Markalar için yapay zeka entegrasyonu

Serdar Sağlam

Serdar Sağlam

Kurucu / Gizli Medya Ltd. Şti.
03.08.2023 03:31

Her gün karşımıza çıkan yapay zeka haberleri herkes için heyecan verici ancak buna adapte olmak oldukça zor. Dünya hala bunu tartışıyor ama yapay zeka ile projelerini geliştirenlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Bir çok ajans buna adapte olamaya çalışırken bir çok marka da ikilimde kalmış durumda.

Markalar yapay zeka kullanmayı bilenleri mi işe almalı yoksa ajanslarla çalışmaya devam mı etmeli? Bir markanız varsa yada bir marka yönetiyorsanız bu soruyu bir kezde olsa kendinize sormuşsunuzdur. Cevap aslında yok, neden mi? Gelişmeyi sürdüren bir şey için net kararlar almak her zaman risklidir ama risk ticarette en gerçek şeydir. Peki yapay zeka markaları ajanslardan koparacak mı yada markaların elini güçlendirecek mi? Aslında ikisi de mümkün ancak vizyon bir canlının sahip olduğu bir güdüdür. Yapay zeka ile vizyon katılabilecek işler henüz yapmam mümkün değil ama dediğim gibi "henüz" mümkün değil.

Bir içerik üretmeye çalıştığınızda önce fikriniz olması gerekiyor, bu fikri de yazıya dökmeniz isteniyor. Yazıya dökerken o konu hakkında bilginiz, deneyiminiz ve bir yol haritanız olması şart. İşte bu noktada yapay zeka zayıf kalabiliyor çünkü yapay zeka kendine verilen net komutu yerine getirmek için tasarlanmış durumda yani bir kalıp oluşturmadan ve bir yol haritası çizmeden yapay zeka ile projeler üretmeniz yada bir marka yönetimi yapmanız şu an için neredeyse imkansız.

Teknoloji her anlamda her an gelişmeye devam ediyor ve yapay zeka her zaman vardı. Örneğin arama motorlarının özü zaten yapay zekaya dayalı. Dünyada milyonlarca web sitesi var ve bu sitelerde yer alan bilgileri derleyip önünüze düşürmek aslında daha gelişmiş bir yapay zeka tekniği ancak bunu arama motorları bu şekilde hiç dile getirmedi. Siz bir arama motoruna da popüler yapay zeka platformlar gibi sorular sorabilirsiniz. Eskiden de sorabiliyordunuz, sadece bilmiyordunuz.

Örneğin bir arama motoruna yazdığınız cümle içinde "tırnak" ile ayırarak bir kelime eklersiniz filtreleme genişler yada sadece belirli bir web sitesinde spesifik bir içerik aramak istiyorsunuz, örneğin tarayıcınıza "site:haberler.com diyet" tırnak içinde yazan metni yazıp arattırdığınızda o site içerisinde sadece sona eklediğiniz kelime yada cümlenin yer aldığı tüm içerikleri sıralayabilirsiniz. Kelime veya kelime öbeklerini çift tırnak içinde yazın. Örneğin, "en yüksek bina" gibi. Sayı aralığında arama için iki sayı arasına .. karakterlerini girin. Örneğin, kamera $50..$100 gibi.

Hemen aklı diğer soru gelecek, peki yapay zeka ile görsel tasarlama yada müzik üretme konusunda öneriniz nedir? Bu konuda da kesinlikle hala el becerisine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. bahsedilen yapay zeka ne kadar akıllı olursa olsun, yapacağı içeriği yada tasarlayacağı görseli daha önce yapılan örneklere bakarak kurguluyor. İçeriklere vizyon katmak hala deneyim ve vizyon gerektiyor ama kesinlikle her koşulda yapay zeka hayatımızda olmalı.

Markalar yapay zeka kullanımı konusunda deneyimli ajansları seçebilir. Ajanslarda kendilerini yapay zeka ile entegre edebilir. Aslında süreci hızlandırmak daha kaliteli işler yapmaya yarar bunu iki tarafta etkili kullanırsa, zarara uğrayan taraf olmaz. Etkili sonuçlar alınır ve yapay zeka her iki tarafa değer katmaya devam eder.

Daha 10 yıl öncesine kadar .com alan adı konusunda "acaba hangi ismi alsam?" gibi komik sorular sorarken şu an dünya da .com uzantılı boş kelime kalmadığını unutmayın. Bu nedenle geri kalmak yerine uyarlanmak yani tüm yenilikler zarar görmeden entegre olmak en sağlıklı çözümdür.

title