SEO konusunda ipuçları
Serdar Sağlam
SEO yani arama motoru optimizasyonu bir web sitesi sahibinin ilk bilmesi gereken konulardan biridir. SEO yani açılımı Search Engine Optimization, Türkçe'de Arama Motoru Optimizasyonu olarak adlandırılır. SEO, web sitelerinin arama motorlarında daha iyi sıralamalar elde etmek ve organik ve ücretsiz bir şekilde daha fazla ziyaretçi çekmek amacıyla kullanılan bir dizi teknik, strateji ve uygulamaları içeren bir dijital pazarlama programıdır.
Arama Motoru Optimizasyonu konusunda ilk dikkat edilmesi gereken şey web sitenizin uygun bir kodlama ile yazılması ve kodlama konusunda hatalarının olmamasıdır. Kullanıcı yerine kendinizi koyarak web sitenizdeki eksiklerin listesini çıkartın.
- Sitenizi sıfırdan kuruyorsanız jenerik bir domain yani alan adı seçmeniz sizi güçlendirir. Günümüzde domain çılgınlığı yaşandığını biliyoruz ancak yine de web sitenizde yer alacak konuları web sitenizin adına baktıkları gibi anlamalarını sağlayın. Siz dünya devi yada bir marka değilseniz kesinlikle bu çok avantaj sağlayacaktır. Eğer bir marka yada varolan bir proje için düşünecek olursak alan adı konusu esnetilebilir.
- İçerikleriniz kesinlikle özgün olmalıdır, artık yapay zeka ile içerik yazmak yada yazılan içerikleri özgünleştirmek çok kolay. Google gibi arama motorları içeriklerinizin özgünlüğüne dikkat edecektir. Bir kaç kelime ile güncellenen metinler yada makaleler asla özgün değildir. İçerikleriniz heryerde olan içeriklerle aynı konularıda içermemeli ki siz niş olun ve içerikleriniz Google vb tüm arama motorlarında değer gördün.
- Web sitenizin domain ve hosting servisleri oldukça önemlidir. Yavaş açılan siteler Arama Motoru Optimizasyonu konusunda oldukça zor duruma düşebilir. Yavaş açılan bir site kullanıcı dostu değildir. İçerik tüketim çılgınlığının tam olduğu dönemlerde siz 10-15 saniye açılan bir web sitesi hazırlarsanız bu sitenizin üst sıralarda çıkmasını engeller.
- İçerikler başlıkları çok etkilidir ancak içeriğiniz başlığı içeriğin açıklama yani detayında da aynı şekilde ilerlemelidir. Örneğin "efsane çikolatalı kek tarifi" başlıklı bir içerik "evde yapılacak hobiler" gibi bir konuya gitmememlidir.
- İçeriklerinizde kullanacağınız fotoğraflar lisanslı yada telif hakkı içermeyen fotoğraflardan olmalıdır. Ayrıca haber fotoğraflarınız haber başlığınız ile aynı adı taşımalıdır, örneğin üstte yer alan başlık gibi bir içerik giriyorsanız görsel adınız da "efsane-cikolatali-kek-tarifi.jpg" olmalı. Bu sizi bu başlı yazı yazanlardan çok daha öne çıkaracak ve sıralamanızı yükseltecektir.
- Anahtar kelime kullanımını herkes yanlış öğrenmiş durumda, içeriğiniz ve yukarıda yazılan her şey zaten bir anahtar kelime algoritmasıdır ve Arama Motoru Optimizasyonu konusunu destekler. Wordpress yada benzeri yazılımlar dahi kullanıyorsanız içeriğinizle alakalı en fazla 5 ila 10 anahtar kelime belirleyin. Daha fazlası sizin içeriğinizden emin olmadığınız ve trafik endişesi yaşadığınızı gösterir. Bunu artık arama motoru robotları kolaylıkla tesbit edebilmektedir.
- İstikrarlı olmalısınız, her gün içerik girme fikriniz varsa ve buna başladıysanız her gün içerik girmelisiniz. Günde 3 içerikse en az 3 içerik girmelisiniz çünkü Arama Motoru Optimizasyonu bu konuya takıntılıdır. Ayrıca arama motoru robotları bu istikrarı aşırı derecede ciddiye almaktadır.
- İçeriklerini sosyal medya üzerinden destekleyin. Çok alakasız fotoğraf ve başlıklarla trafik kazanmaya çalışmayın. İçeriğinizin okunmasını sağlayın, bir içerik türünden bir kaç tane hazırlayın ki sitenizi tıkladığı içerik için ziyaret eden kişi farklı konulara da göz atabilsin.
- Sitenizde geçirilen zamanı artırmalısınız, ziyaretçilerin siteye girmesi yeterli değildir. Sitede geçirdikleri süre yani zaman oldukça önemli bir konu. Artık bir çok marka reklam verecekleri internet sitelerinin raporlarını incelerken bu değerleri de dikkate almaktadır. Sitenizde geçirilen zaman en az 1 dakika olmalı. Zengin ve alakalı içeriklerinizi artırarak etkili sonuçlar alabilirsiniz.
- İçeriklerinizde kullandığınız metinlerde başlıkta yer alan cümle 1 kez geçmeli ancak fazlası sakıncalı. İçeriğinizin zaten başlıktaki cümlelerin detayı olduğunu tıklayanda bilecek robotlarda, bu nedenle sitenizdeki içeriklerde çok fazla anahtar kelime içerme endişesine kapatılıp defalarca başlığı içeriğiniz içinde kullanmayın.
- Tüm arama motorlarının takip kodlarını web sitenize ekleyin, içeriklerinizi bu hizmet sağlayıcılardan ping tarak yada yeni ürettiğiniz içerik saflarını çağırarak canlı tutun. Bol bol bu araçları takip edin ve ziyaretçi potansiyelinizi bilerek hareket edin.
Unutmayın, en etkili içerik sizinde ilginize çeken içeriktir.