Haberler

Evlenmeden önce şuna dikkat et

Şerivan Demir

Şerivan Demir

Uzman Psikolog / Bakırköy-Başakşehir istanbul
13.09.2024 10:20

EVLENMEDEN ÖNCE ŞUNA DİKKAT ET

Evlilik kriterimiz ne olmalıdır?

"Onu çok seviyorum ve evlenebilirim", "onun çok iyi bir ekonomik geliri var", "aile kültürümüz neredeyse aynı", "ikimizin de inançları aynı evlenirsek sorun çıkmaz"…

Bu ve benzer düşünce kalıplarını danışanlarımdan sıklıkla duymaktayım. Sizin de sosyal çevre ya da ailenizde duymuş olabileceğiniz kalıplar ve yaklaşımlar.

Peki bunlar ne kadar doğru? Gelin birlikte bakalım.

Eğer aile ve inançlarınızın aynı olduğu kişilerle evlenmenin en doğru olduğu geçerli olsaydı hiçbir görücü usulü ile yapılan evliliklerde sorun çıkmazdı. Yine benzer şekilde evlilik için çok sevmek, âşık olmanın yeterli olduğu geçerli sayılsaydı, yapılan aşk evliliklerinde 2 ay sonra boşanma yolları aranmazdı. Yahut maddi ve eğitim şartlarının göz önüne alındığı mantık evliliklerinde şiddet veya diğer psikolojik geçimsizlikler yaşanmazdı.

Bu örnekleri ve dinamikleri çoğaltabiliriz. En az birini sizlerde benim gibi duymuş veya tanık olmuşsunuzdur.

Bunlar doğru kriterler değil, o yüzden olumsuzlukla sonuçlanıyor demiyorum. Bunlar "tamamen doğru" değil diyorum. Çünkü görücü usulü ile evlenip giderek çok kuvvetli sevgi bağları kuran, aşk evliliği yapıp dengeli bir ilişkiyi yakalayan veya mantık evliliği yapıp sağlıklı bir evlilik yürüten örneklerde vardır.

Burada anlatmaya çalıştığım şey, sıklıkla bu kriterler ile evlilik ya da birliktelikler kuruluyor. Ve çoğu zaman bu kriterler her zaman doğru çıkmayabiliyor.

Peki o halde başka nelere dikkat edebiliriz?

HUZUR. Özellikle evlilik gibi bir ortak yaşamda olmazsa olmazınız huzur olmalıdır. Şöyle düşünün birine çok aşıksınız ve onun öfke problemi var, tartıştığınızda sizi paramparça edebiliyor, aşk ve sevgi buna mâni olamıyor. Yine benzer şekilde dini ve kültürel anlamda istediğiniz gibi olabilir ancak siz onun dini ve inanç sistemiyle evlenmiyorsunuz ya da işi ile evlenmeyeceksiniz. Bunlara sahip olup kötü huyları olan, şiddete meyilli olan, narsist olan yüzlerde kişi tanıyorum. İş ve kariyerinde çok akıllıca davranan birinden etkilenmeniz o kişinin evlilikte de olgun ve mantıklı davranacağını göstermez. Evlilikte hiçbir sorumluluğu almayan sürekli kendi isteklerini ön planda tutan, eşinin ne hissettiğini umursamayan ancak çok iyi kariyere sahip olan danışanlarım oldu. Eminim sizlerde en az benim kadar tanık olmuşsunuzdur.

Bilmenizi istediğim şey, birinin herhangi bir konuda çok iyi olması onun diğer her konuda iyi olacağı anlamına gelmez.

Onunla evlenmek için yeterli olmayabilir. Sizin bu özellikten etkilenmeniz sağlıklı evlilik kuracağınız anlamına gelmez.

Ancak huzur kavramını evlilik veya ilişkinin merkezine koyan bir kişi olmak işleri daha kolaylaştıracaktır. Huzuru isteyen eş, size aşkı ve sevgisi azalsa dahi saygı duymaya devam edecektir. Sizin ailenize değer verecek saygı duyacaktır. Huzuru isteyen eş kaos ve yıkım oluşturabilecek davranışlardan kaçınacaktır. Ve yine huzuru istediği için fiziksel ya da herhangi bir psikolojik şiddetten kaçınacaktır. Çünkü bunların olması huzuru yani ilişkinin tam ortasına koyduğu ve önemsediği şeyin yok edeceğini bilmektedir.

Kendi ilişkinizi ya da evliliğinizi gözden geçirince HUZUR ne kadar etkili? Huzuru birincil dinamik yapabildiniz mi?

Uzm. Psk. Şerivan Demir

title