Haberler

Neden Vajinusmus Olursun?

Şerivan Demir

Şerivan Demir

Uzman Psikolog / Bakırköy-Başakşehir istanbul
19.07.2024 01:42

NEDEN VAJİNUSMUS OLURSUN?

Vajinusmus, genel anlamda ağrılı, sancılı vajinal ağrılar olarak bilinen bir cinsel işlev bozukluğudur. Vajina bölgesindeki kasların aşırı kasılması sonucu vajinaya herhangi bir cismin girememesi durumudur. Bu durumun meydana gelmesi iki şekilde gerçekleşmektedir.

1. Primer vajinusmus; kişide penis ve diğer faktörlere karşı vajinanın istemsiz ve kontrolsüz kasılmasıdır. Burada kişi cinsel birliktelik deneyimini hiçbir şekilde yaşayamayıp. İlk deneyimde bu sorun ortaya çıkmaktadır.

2. Sekonder vajinusmus; kişi ilk cinsel deneyiminde sorun yaşamamakla birlikte sonradan yaşadığı olumsuz bazı süreçlerden kaynaklı vajinanın istemsiz kasılmasıdır. Sekonder denilen vajinusmus psikolojik temellidir. Kürtaj, erken doğum, önceki cinsel deneyimde yaşanan bazı olumsuzluklar, cinsel birliktelikle ilgili duyduğunuz olumsuz deneyimlerin hepsi bunu etkilemektedir.

Her iki türde de kasların kasılması sonucu oluştuğu için hem biyolojik hem de psikolojik süreçler beraber etkilemektedir.

Aynı zamanda vajinusmusun oluşmasında kişinin cinsel birleşmeye yönelik kalıplaşmış düşünceleri de önemli ölçüde etkilemektedir.

Örneğin; hiç cinsel birliktelik yaşamamış ve ilk defa yaşayacak kişi cinsel deneyime kültürel normlar çerçevesinde anlamlar atfettiği zaman bu kişide bir kaygı oluşturabiliyor. Çünkü kaygıyı ve endişeyi tetikleyen bir beyin ve hormonal sistemimiz vardır. Yani sizin cinselliğe yönelik anlamlarınız beyninizde bazı düşünce kalıpları oluşturacak ve bunları ilgili kaslarınıza komut göndererek yapacaktır. Beyinden alınan bu komutlar sonucunda vajinadaki kaslar kasılacaktır.

Cinsel terapi seansları esnasında danışanlarımdan sıkça duyduğum bazı düşünce kalıpları "birliktelik esnasında ya vajinamda çok kanama olursa, çok ağrı oluyormuş, kanama durmuyormuş, vajinada yaralar oluşuyormuş" gibi söylemleri duyduğum gibi bu tarz ön yargı içeren düşüncelerin oldukça yaygın olduğu kanısındayım. Bu düşünceler elbette gerçek olabilir ve bunu yaşayanlar olacaktır. Ancak her bireyin yaşayacağını düşünmek gerçek bir düşünde değildir. Bu düşüncelerin hepsi kaslarınızın kasılıp kalmasına neden olacaktır.

Kasların kasılmasının ne denli önemli ve etkili olduğunu küçük bir egzersizle deneyebilirsiniz. Öncelikle avucunuzu sımsıkı olacak şekilde yumruk yapmanızı istiyorum. Şimdi yumruğunuza bakın. Ve saç teli inceliğinde bir ipi arasından geçirmeye çalışın. Olmuyor değil mi? Çünkü yumruk esnasında çok kastığınız için parmak aralarınızdan su dahi geçemeyecektir. Şimdi tekrar yumruğunuzu açmanızı isteyeceğim, sıktığınız yerlerde kan dolaşımı durduğu için kızarıklıklar oluşmuş olmalı. Tıpkı yumruk yaptığınız esnada ya da bedeninizde kastığınız diğer organlarınız gibi vajinada kasıldığında oradan hiçbir şey geçmeyecek, kan dolaşımı düzensiz olacaktır.

Şunu çok net bilmemiz gerekir vajina bölgesi tamamen kaslardan oluştuğu için, öncesinde siz kendinizi kastığınızda olumsuz deneyimler yaşamaya davet çıkarmış olacaksınız. Her şeyi psikolojik nedenler mi etkiler, hayır. Ancak konu kaygı, kasılma ve korku ise cevabımızda psikolojik kökenler olacaktır.

Vajinusmus tedavisinde önce öykü (anamnez) alınır ve sonra terapi planlaması yapılır.

Cinsel terapi planlamasında vajinusmus ve buna eşlik eden cinsel işlev bozukluklarıyla ilgili planlamalar yapılır ve bu adımlar uygulanır. Adımlar ve terapide uygulanan egzersizler mahremiyet içerdiği için bu yazımda paylaşmam etik olmayacaktır.

Bilmeniz ve yapmanız gereken ilk şey bir kadın hastalıkları uzmanına gidip bunun biyolojik olup olmadığını öğrenmeniz olacaktır. Eğer bu durum psikolojik nedenlerden ötürü kaynaklanıyorsa çözümü son derece basit ve kısa sürelidir. Vajinusmus, erken boşalma ya da diğer cinsel sorunların çözümünde profesyonel destekten kaçınmayınız. Bireyler, bu sorunla başvurduğunda utanan, konuyu nasıl açacağını bilmeyen bir duygu durumunda olabilirler. Bu hissettiğiniz şeyler son derece normal ve çoğu kişi bu denli mahrem bir konuyu anlatırken böyle hissedebilir. Önemli olan bu sorunun kalıcı bir şey olmadığı ve çözümün olduğunu bilmenizdir.

İster evli olun ister bekar, vajinusmus hayatınızı önemli ölçüde olumsuz etkilemektedir. Cinsellik, ilişkilerde ilk üç sırada yer almaktadır. Özellikle romantik ilişkilerde birliktelik dinamiğini etkileyen 3 önemli yakınlık var, bunlar: duygusal yakınlık, fiziksel yakınlık ve cinsel yakınlıktır. Bu üç yakınlıktan birinde sorun yaşandığında diğer iki yakınlık türü çok iyi olsa dahi iletişimsizlikler ve çatırdamalar kendini gösterir. Bu yüzden hangi adımda ve konuda sorun yaşanırsa yaşansın hiçbir şey çözümsüz değildir.

Uzm. Psk. Şerivan Demir

title