Haberler

Teknolojiden Çocuklarımızı Nasıl Koruyabiliriz?

Şerivan Demir

Şerivan Demir

Uzman Psikolog / Bakırköy-Başakşehir istanbul
19.06.2024 08:35

TEKNOLOJİDEN ÇOCUKLARIMIZI NASIL KORUYABİLİRİZ?

Teknoloji bağımlılığı; çocuğu, yeğeni ya da kardeşi olan herkesin problem yaşadığı bir konu olmuştur. Özellikle meslek hayatımda "hocam kızımın elinden telefonu alamıyorum, oğlumdan tableti alınca hırçınlaşıp ağlıyor, süre koyuyorum ama uymuyor, öfke patlaması geçiriyor, baş edemiyoruz..."Söylemlerini sıkça duyuyorum. Eminim sizlerin çevresinde de bu konudan mustarip olanlar oldukça fazladır.

Tüm dünyanın ortak problemi haline gelen teknoloji bağımlılığı kısaca: Bilgisayar, oyunlar, mobil cihaz ve internetin aşırı kullanılması sonucu kişide gelişen bir tür dürtü kontrol bozukluğudur.

Peki biz sorunu nasıl çözeceğiz?

Öncelikle hepimizin kabul etmesi gereken ilk yargı, teknolojik aletler hayatımızın bir parçası ve onları çıkaramayız. Onları tamamen atıp, kaldırmak ya da yok saymak ile bu sorunun üstesinden gelemeyiz.

Çünkü hem yetişkin hem çocuk olsun hiç fark etmez her birimiz bir dersin tekrarını yaparken, bir konuda detaylı makale okurken, işlerimizle ilgili mail ve diğer paylaşımları teknolojik aletler üzerinde sağlamaktayız. Çağa ayak uydurmak ve çağın gerektirdiğini yapmaya çalışmak buna uyum sağlamak ile mümkündür. Ancak biz teknolojiye uyum sağlama ölçüsünü kaçırıp, ona bir organımız, bir parçamızmış gibi sahiplenmeye çalışıyoruz.

İşte sorun tam da bu kısımda! Teknolojik araçlar bir araç mı yoksa amaç mı sizin için. Önce bu soruya cevap vermeniz gerekir. Eğer cevabınız araç ise, fakat nasıl kontrol sağlayacağızı bilmiyorsanız önce nedenler kısmından sebepleri anlayıp sonra çözümler kısmından adımları hem kendiniz için hem de çocuklarınız için uygulayabilirsiniz.

Teknoloji Bağımlılığının Nedenleri

• Bağımlı kişiliğin dışa vurumu: Eğer kişi normal rutininde bir şeyleri aşırı yapma ve bağımlı olma eğilimi varsa, bu bağımlılık teknolojiye doğru yön değiştirebiliyor. Yani diyelim kişi, zaten alışveriş bağımlısı ise bu yerini teknolojiye bırakıyor. Bağımlılık sadece form değiştiriyor. (Kişilik örüntüsü önce anlaşılmalı.)

• Sosyal kaygılı birey olma: Kişi iletişim kurmada çekingen ya da sosyal ortamlardan kaçınan biriyse bu durum gittikçe onu yalnızlaştıran bir hal alacaktır. Ve yalnızlığını sağlıklı yönetemediği zaman ise diğerlerinin ne yaptığını merak edip internete yani sosyal mecralarda fazlaca zaman harcayacaktır.

• Akran grupları: Tüm zamanımızı ailemizle geçirmiyoruz. Arkadaşlarımızın sosyalleşme adına yöneldikleri aktiviteler bizi de bir süre sonra etkiler. Sürekli aynı anda bilgisayar başında oyun oynayan çocuk ve yetişkinler bu bağımlılığı devam ettirir.

Bağımlılık İçin Çözümler

Teknolojiyi yasaklamayın (zaten faydası olmayacaktır), süre sınırı getirin.

Çocuk süre sınırını aşmak isteyebilir, ancak ebeveynin kuralları net olmalı ve taviz vermemeli. Çocuk istikrarı gördükçe durumu kabullenecektir.

Çocukların süre sınırı olan oyunları seçmesini sağlayın.

Çocuk oyunu oynamadan önce ebeveyn olarak sizler önce test denemesi yapın, oyun içinde bağımlılığı tetikleyen, zarar veren ögeleri kontrol edebilirsiniz.

Bilgisayar ve teknolojik aletleri evin herkese açık bölümünde kullanmasını sağlayın. (Tableti alıp odasında saatlerce özgürce zaman geçirmesine engel olabilirsiniz.)

Bazı oyunlarda fantastik ögeler var ise ve çocuğunuz bundan hoşlanıyorsa, bu beğenisini tatmin edebilecek fantastik hikâye ve romanlara yönlendirebilirsiniz.

Teknoloji oyun gruplarından uzak tutma adına sosyal aktivite yapabileceği etkinlik gruplarına yönlendirebilirsiniz.

Tüm bu adımlara dikkat edip uyguladıktan sonra çözüm bulamadığınızda bir uzmandan profesyonel destek isteyebilirsiniz.

Christian Lous Lange'in de söylediği gibi:

"Teknoloji faydalı bir hizmetkar, tehlikeli bir hükümdardır." -Christian Lous Lange

Hem kendi hem de çocuklarınız için teknolojiyi bilinçli bir hizmetkar olarak kullanmalısınız.

Uzm. Psk. Şerivan Demir

title