Haberler

Dijital kimlikler ile elektronik seçim sistemi

Doç. Dr. Sevgi Kavut

Doç. Dr. Sevgi Kavut

Akademisyen-İletişim Uzmanı / Kocaeli Üniversitesi
06.09.2023 12:44

Dijital kimlik uygulamaları hayatın her alanında kullanılıyor. Dijital kimliklerin en çok kullanıldığı alanların başında e-devlet ve sosyal medya geliyor. E-devlet ile vatandaşlar kamu kurumlarına gitmelerine gerek olmadan bulundukları ortamdan dijital kimlikleri ile sisteme giriş yaparak ikametgâh, adli sicil, transkript gibi birçok belgesini kolaylıkla alabiliyor ve tüm işlemlerini tek tıkla yapabiliyor. Zamandan, emekten ve maliyetten tasarruf sağlayan bu uygulamaların ticaretten turizme, sanattan siyasal iletişime, seçim kampanyalarından oy verme işlemlerine varıncaya kadar farklı alanlara yayılması bekleniyor.

Dünyada elektronik seçim sürecinin başarıyla uygulandığı birçok ülke bulunuyor. ABD, Estonya, İsviçre, Kanada ve Brezilya gibi dünyanın farklı bölgelerinden ülkelerde uygulanmaya başlanan elektronik seçimin Türkiye'de de yerel seçimlerden sonraki seçimlerde uygulanması öngörülüyor. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı'nın açıklamaları ve Türkiye'nin dijital devlet ve dijital toplum olma yolunda atmış olduğu adımlar, ulusal yapay zekâ stratejisi, dijital dönüşüm ofisi çalışmaları bu sürecin sinyalleri olarak değerlendirilebilir.

Elektronik seçim ile sandıkların, seçmen bilgi kâğıtlarının, oy pusulalarının ve okulların hazırlanması, görevlilerin belirlenmesi gibi maliyetlerin ortadan kaldırılması planlanıyor. Ancak elektronik seçimlerin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için öncelikle dijital gizlilik ve dijital güvenlik açıklarının giderilmesi ve blokzinciri tabanlı güvenli bir ağ sisteminin oluşturulması hayati önem taşıyor. Elektronik seçim için güvenli, blokzinciri tabanlı, kişiye özgü, benzersiz bir dijital kimlik sistemi alt yapısına ihtiyaç var.

Dijital ortamlarda, sosyal medyada bilgi alırken ve paylaşımda bulunurken bireylerin iyi bir dijital okuryazar olması, eleştirel ve sorgulayıcı bir bakış açısıyla olayları değerlendirmesi ve gündemi, sıcak gelişmeleri takip etmesi önemlidir. Sorgulanmayan ve doğruluğu teyit edilmeyen bilgiler infodemiye yol açabiliyor. Yanlış bilgilerin seçim süreçlerinde çok daha hızlı yayıldığının farkında olmalıyız. Doğru ve güvenli bilginin öneminin giderek arttığı bir çağda hızlı, pratik, teknolojik ve çözüm odaklı fikirler ve projeler toplumların ilerlemesi açısından önemli bir rol üstleniyor.

title