Haberler

umduğumuzdan çok başka bir yıl: 2020

Sümeyra Teymur

Sümeyra Teymur

CEO
31.12.2020 03:06

2020 yılının ilk gününe yine sabah 7'de kalkarak başlamıştım. insanların geç kalmasını fırsat bilip nişantaşı'na gitmiştim ve mucizevi bir şekilde sokak arasında boş otopark alanı bulmuştum. bunu bu yılın iyi geçeceğine dair bir işaret olarak kabul etmiştim. sonra kahvaltı, gezme ve fotoğraf çekimi ile geçen oldukça eğlenceli bir gün geçirmiştim. ocak ayının geri kalan günlerini de tamamen normal şekilde geçirdiğimi hatırlıyorum. arada bir haberlercom manşetinde çin'de çıkan bir virüs konu oluyordu. gelen haberler ve görüntüler oldukça korkunç ama bizlere çok uzaktı. sanki wuhan uzay'da bir yerlerdeydi.

şubat ayında amsterdam'a seyahat ettiğimde bunun yılın son seyahatini olacağını elbette bilmiyorum. çok soğuk, rüzgarlı, donmalı ama bir o kadar eğlenceli bir gezi olmuştu. hollanda'nın daha önce görmediğim birçok şehrini görmüşüm ve içinden kanallar geçen bu küçük yerleşim yerlerine hayran olmuştum. seyahatim esnasında çin'de çıkan virüs konuşma konusu oluyordu zaman zaman ama yine uzay'da bir yerlerde gibiydi. fakat şubat ayının sonlarında işler değişmeye başladı.

hepimizin bildiği gibi virüs önce italya'ya, ordan avrupa ülkelerine ve nihayetinde 11 mart'ta türkiye'ye geldi. 36 yaşındayım, hayatımda ilk kez salgın hastalık görüyordum. ne, ne gibi önlemler alınması gerektiğine dair bir fikrim vardı ne de ne kadar süreceğine dair. tamamen yabancı bir tehlike. sonra malum 2 ay kadar eve kapandık, sonra azalıyor deyip ufaktan dışarıya çıktık. vaka sayıları yükselince tekrar eve kapandık. en nihayetinde 2021 yılına evde, sokağa çıkma yasağı altında giriyoruz.

8 aydır mücadele ettiğimiz virüs karşısında hala ayakta olduğumuza göre +1 puan alalım. 2020 umduğumuz gibi geçmedi ancak yine de bana bir şeyler katarak geçti diyorsak +1 puan daha.

#iş

bu sene hedeflediğim bazı şeyleri elbette virüs engelinden ötürü yapamadım ben de. ancak onun yerine başka alternatiflerle geçirdim zamanımı. bir kere iş anlamında hiçbir şekilde tempom düşmedi. haber işi durmaz ve beklemez biliyorsunuz. bu süreçte, özellikle virüsün ülkemize geldiği ilk zamanlar her zamankinden çok daha fazla çalıştık. fakat çalışma şeklimiz bir miktar değişti tabi. eskiden yüz yüze yapılan iş görüşmeleri ve toplantılar online'a, aile & arkadaş görüşmeleri ise facetime'a döndü. iş günümde öncekinden daha az insan trafiği olduğu için sırada bekleyen bir çok okuma ve incelemeyi yaptım. hatta bazılarına uzun uzun zaman ayırdım. artık online yayıncılık alanında her zamankinden daha çok şey biliyorum; +1 puan daha.

#seyahat

yurtdışı seyahati hiç yapamadım mart ayından sonra. yurtiçinde de daha az ve daha farklı şekilde gezdim. insanlardan uzakta, doğal yaşam içinde birkaç gün geçirmenin ne kadar rahatlatıcı olduğunu keşfettim dolayısıyla. 2021 yılında bu türde gezilere ağırlık vermeyi düşünüyorum. başarabilirsem bazılarında elektronik cihazlarımı tamamen kapatabilmek istiyorum.

#kitap

her zamankinden daha fazla kitap okuduğum bir yıl oldu. en son üniversitedeyken bu kadar çok okumuştum zannedersem. o zamanlar da kütüphaneci ile yarışacak kadar çok kitap okurdum. son birkaç yıldır makale ve daha kısa rapor ve incelemeler okumaya başlamıştım. bunlar kısa hap bilgiler içerdiğinden faydasını çok gördüm. bu yıl ise uzun bir kitabı altını çize çize okumanın keyfini yeniden hissettim. şansıma çok değerli kitaplar çıktı karşıma bu sene. özellikle psikoloji ve felsefe kitapları hem çok keyifli ve hem de çok faydalıydı.

#sakinlik

hem şirket yöneticiliği hem girişimcilik hayatımı müthiş bir tempoya sokmuştu son 2 yıldır. tabi sosyalleşme ve seyahat de aynı şekilde tempoluydu. geçen yıl 10'dan fazla kere seyahat etmişim örneğin, çoğusu da yurtdışı gezileri olmuş. biraz dinginliğe ihtiyacım olduğunu bu yıl anladım. hiçbir şey yapmadan vakit geçirmenin de aslında gelişimin bir parçası olduğunu anladım. hiçbir şey yapmadan durmanın, yani sadece fiziksel olarak değil, zihinsel olarak da hiçbir şey yapmadan durmanın ne kadar zor olduğunu keşfettim. eskiden alimler sık sık inzivaya çekilirmiş, nedenini çok iyi anlıyorum artık. önümüzdeki yıl için daha çok inziva planlıyorum kendime.

2021 yılı için planlar yapıldı. dışarı çıkabilsek de çıkamasak da kişisel gelişimimizi hiçbir zaman durdurmayacağız, kilit nokta bu bence.

title