Antik Anadolu Kenti Aphrodisias sanat izleri
Tülay Çağlar Kadı
İsmini aşk, verimli sevgi ve doğadan alan Tanrıça Afrodit, yazmakta olduğum antik kente ismini vermiştir. Tapınağın bulunduğu geniş çaplı nüfusa uygun antik mimari, dönemler içerisinde ek yapılarla kendini desteklemiştir. Ziyaretçilerin kendinde yansıma bulduğu, günümüze korunarak gelen heykeltıraşlık okulu, beyaz – mavi mermerlerin çıkarıldığı mermer ocakları, antik heykeller ününü ötelerden almıştır. Kolaylıkla işlenebilir, uyumlu, kristalimsi eşsiz mermerlerin yeryüzüne çıkarıldığı antik dönem maden ocakları, ilgimi çekmektedir. Benim hayretim gibi antik dönem insanı da bu nimetlerden nasibini tastamam almıştır…
Kurulan heykeltıraşlık okulları, 600 yıldan çok daha uzun süre yaşanan depremlere dek yeryüzünde ki dönüşen nice medeniyet ve toplumları selamlamıştır. Mermer ocaklarından çıkarılan mermerler ile Roma'dan gelen siparişlerini sanat adına icra eden dönemin çağdaşları başta heykel olmak üzere kabartma, rölyef, kabartma, portre, lahitler olmak üzere dönemin geçiş izlerini yansıtan eserler üretmişler…
Tapınak, antik kentte yer alan en eski mermer yapılardır. Tapınağa ait kutsal alanın sütunları üstünde seçkin kimselerin ismi yazmaktadır. Dönemin halkı kendilerine tanınan sığınma hakkı nedeniyle koruyucu olarak, imtiyaz verdikleri, yerel ailelere bu hakkı tanımıştır. Örneğin tapınak kurucusu, tapınak rahibi olan kimseler gibi..
Surlar, kent planı ve Afrodit Tapınağı görülmeye değerdir!
Sanat, her dönem insanını çağdaş ve bütün kılar!
Yeniden buluşmak üzere, sevgilerimle…