Haberler

Depremden etkilenen kültür sanat mirasları

Tülay Çağlar Kadı

Tülay Çağlar Kadı

Eğitimci - Yazar
23.02.2023 01:08

Kahramanmaraş Depremi, ülkemizin kültürel miraslarına da etkiledi. Böylesi durumlarda, toplumun bütünleşerek birlik ve beraberlik adına elinden geleni yapmakla görevlidir. Gözümüzün önünde yaşamını kaybeden, öte alemlere ışık olarak geçiş yapanlara rahmet yakınlarına baş sağlığı dilerim. Anadolu'da baş kelimesi "yara" anlamına gelmektedir. Sağ olsun kelimesi ise "sağaltılsın" yani şifa temennisi taşımaktadır.

Kültür ve Turizm Bakanlığından konuyla ilgili açıklama gelen bazı kültür sanat miraslarına dair yetkililerce yapılmış açıklamaları derlemek istedim.

St. George Kilisesi

Diyarbakır' da sanat galerisi olarak kullanılan St. George Kilisesi de depremde hasar alan yapılardan, kilisenin girişinde ufak çaplı dökülmeler bulunduğu tespit edildi.

Habib-i Neccar Camii

Hatay'ın Antakya ilçesinde bulunan, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki en eski cami olan Habib-i Neccar Camii, Osmanlı döneminde yenilenmişti ve etrafı medrese odalarıyla çevriliydi. Avlusunda 19.yy eseri bir şadırvan da bulunmaktaydı.

Hatay Arkeoloji Müzesi

Dünyanın en büyük mozaik müzesi olan Hatay Arkeoloji Müzesi'nin yalnızca bir bölümünde hasar meydana geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan açıklamada, acil durum eylem planı doğrultusunda en hızlı ve kapsamlı personel takviyesinin bu müzeye sağlandığını ve elektrik kesintilerinin güvenlik zafiyeti oluşturmaması için müzeye güneş enerjili kamera sistemleri kurulduğu yetkililerce belirtildi.

Diyarbakır Surları

Dünya Kültür Mirası Listesi'ne bulunan Diyarbakır Surları, ciddi yıkılmalar olmamasıyla birlikte sınırlı bölümünde döküntüler olduğu ifade edildi.

Arslantepe Höyüğü

Malatya'da arkeolojik yerleşim yeri olan, Dünya Mirası Listesi'ndeki Arslantepe Höyüğü'nde, kerpiç duvarlarda kaymaların bulunduğu ve geçici çatı örtüsünde yer yer çökmeler olduğu tespit edildi neyse ki alanda hasar bulunmuyor

Hatay Meclis Binası

Hatay Meclis Binası, Hatay Devleti döneminde meclis binası olarak kullanılmış, yaklaşık iki yıl önce de Hatay Valiliğince kültür-sanat merkezi haline getirilmişti.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, hasar gören tüm kültür varlıkları ile eserlerin hasar tespitleri ve korunmasına yönelik çalışmaların yürütüldüğünü, yapıların güvenliğini sağlamak amacıyla ekiplerin oluşturulduğunu belirtmeleriyle birlikte yaptıkları açıklamada;

"Eski eserlerin hasar tespiti, korunması ve ihyasına yönelik üniversitelerin eski eser konusunda uzman inşaat mühendisleri ve mimar öğretim görevlilerinden oluşturulan ekiplere ilave olarak İstanbul Teknik, Dokuz Eylül, Mimar Sinan ile Fatih Sultan Mehmet üniversiteleri başta olmak üzere diğer üniversitelerden de akademisyen desteği alınacak." ifadelerine yer verildi.

title