Dünyanın ilk kütüphanesi
Tülay Çağlar Kadı
"Dünyanın İlk Kütüphanesini Kuran, Asurlular"
Yaradılış ve Gılgamış Destanı' nın yanı sıra kütüphanede atasözleri, dualar, büyüler, mektuplar, ticari belgeler, kanunlar, sözlükler, mitoloji ve tıp belgelerine Dünyanın ilk kütüphanesi Ninova aracılığıyla ulaşırız.
Mezopotamya medeniyetlerinden Asur'lular, kaya oymacılığında ilerlemişlerdir. Asurlar, çivi yazısını Anadolu'ya taşıyarak, Anadolu'da tarihi çağları başlatmış sayılır. Sümerlerle ilişkilerini geliştirip ticaretle uğraşmış olan Asur'un başkenti Ninova, devrinin en büyük ve zengin şehirlerinden birisi olmuştur. İlk büyük kütüphane bu topraklarda kurulması ile Mezopotamya kültürünün yayılıp tanınmasında ki katkıları birbiri ile ilişkilidir. Asurlular, Anadolu ile ticareti geliştirmiş olmaları kültürel ve sanatsal aktarımda köprü vazifesi görmektedir. M.Ö. 2000'lerde Anadolu ticaret kolonileri kurarak ticareti geliştirmişlerdir. Karum pazar yeri kolonileri sosyalleşme açsından önem arz etmektedir. Sürekli ve düzenli ordular bulundurdular.
Asurluların son kralı olarak bilinen Aşurbanipal ilk kütüphaneyi kuran kişidir. M.Ö. 626 yılında Asur'un Başkenti Ninova' da kurulan kütüphanenin kazılarında 30 bin üzerinde tablet bulunmuştur.
Savaş kadar bilime de önem veren Aşurbanipal, yazıcılarına verdiği emirle buldukları tüm yazılı belgeleri Ninova Kütüphanesine getirmelerini söylemiştir.