ABD seçimleri neden geç açıklanıyor?
Umut Güner
Tüm dünyanın yakından takip ettiği ve sonuçlarını merakla beklediği ABD seçimlerinde sonuçların açıklanmasının yine uzun sürebileceği bir seçimle karşı karşıyayız. Özellikle Kamala Harris ve Donald Trump arasındaki başa baş mücadele seçim sonuçlarını herkes için merakla beklenen bir şeye dönüştürdü. Nitekim 2020 seçimlerinde Joe Biden'ın başkan seçilmesi yaklaşık olarak dört gün sürmüştü. 2024 seçimlerinde de benzer bir sürecin yaşanması muhtemel.
Amerika Birleşik Devletleri'nde seçim sonuçlarının geç açıklanmasının başlıca birkaç nedeni bulunmaktadır. En önemli nedenlerden biri posta yoluyla oy kullanma işlemidir. Özellikle bazı eyaletlerde mevcut yasalar nedeniyle oy verme ve sayma işleminde farklılıklar söz konusudur. Bu durum sonuçların açıklanmasında gecikmelere neden olmaktadır. Ayrıca ülke genelinde seçmen nüfusunun kalabalıklığı ve oy verme işleminin karmaşıklığı gecikmeleri tetikleyen bir diğer unsur. Aynı zamanda seçimlerin ve oy verme işleminin doğruluğunu sağlamak amacıyla sıkı bir kontrol mekanizmasının işletilmesi de sonuçların geç açıklanmasına yol açmaktadır.
Özellikle "salıncak eyaletler" olarak bilinen ve seçim sonuçlarını doğrudan etkileyen Pensilvanya, Arizona ve Nevada'da sonuçlar hemen netleşmeyebilir. Bu kritik eyaletlerde sonuçların yavaşlamasının birçok faktörü var. Bunlardan en önemlisi oy pusulalarının geç işlenmesi ve oy verme sürecinde uzun kuyrukların oluşması.
ABD başkanlık seçimlerini "salıncak eyaletler" dışında esas belirleyen unsur ise Seçiciler Kurulu. Her eyaletin belirli sayıda delegeye sahip olduğu bu kurulda 270 delegeye ulaşan aday zaferini ilan ederek başkanlık koltuğuna oturmuş oluyor. Bu 270 delegenin %93'ü ise yukarıda ifade ettiğimiz salıncak eyaletlerden seçiliyor. Bu eyaletler ülke nüfusunun %18'ini oluşturuyor. Bu seçim döneminde Harris ve Trump, bu kritik eyaletlerde başarı elde edebilmek için yoğun bir kampanya yürüttüler. Kamala Harris kırsaldaki Cumhuriyetçi seçmenlere odaklanırken Donald Trump ise Demokrat vatandaşların yoğun yaşadığı şehirlere odaklanmış durumda.
2024 seçimlerinde salıncak eyaletlerde seçmenlerin profili değişkenlik gösteriyor. Bu durum seçim sonuçlarını ve seçilecek başkanın politikalarını doğrudan etkileyecek potansiyele sahip. Bu eyaletlerden Arizona ve Nevada'da göçmen politikaları öne planda olurken, Michigan'da hükümetin Gazze politikası, Kuzey Carolina'da ırk ve din çeşitliği nedeniyle ayrımcılık politikaları, Pensilvanya'da ise kürtaj konusu seçmenlerin tutum ve davranışlarında belirleyici bir unsur.