Haberler

Amerikan Oligarklarının Gizli Toplantısı: Musk'ın Biden'la Savaşı ve Trump'ı Beyaz Saray'a Döndürme Planı

Umut Güner

Umut Güner

Direktör / Berkeley Institute of Politics
07.06.2024 02:06

Amerikan siyasetinde önemli görevlerde bulunmuş özellikle de Gerald Ford ve Jimmy Carter yönetimlerinde yer almış, Bill Clinton döneminde bakanlık, Obama döneminde ise ekonomi danışmanlığı yapan ve Time Dergisi tarafından yirminci yüzyılın en etkili 10 kabine sekreterinden biri olarak tanınan ABD'li profesör Robert Bernard Reich, kendi kişisel blogunda Elon Musk, Rupert Murdoch ve Peter Thiel gibi "Amerikan oligarkları"nın eski Başkan Donald Trump'a olan desteğini analiz eden bir yazı kaleme aldı. Robert Bernard Reich'e göre ABD'li milyarderlerin Trump'a desteği sadece ticari çıkarlarla sınırlı değil bu aynı zamanda Amerikan demokrasisine ve tüm dünya ülkelerine karşı bir hareketin parçası.

Gizli Buluşmalar ve Medya Manipülasyonu

Geçtiğimiz ay ünlü girişimci Elon Musk ile yatırımcı David Sacks Hollywood'da bir milyarderler yemeği organize etti. Bu yemeğin ana gündemi ve konusu mevcut Başkan Joe Biden'ı gelecek seçimlerde yenilgiye uğratacak stratejileri belirlemek ve Donald Trump'ın yeniden Beyaz Saray'a seçilmesini sağlamak. Elon Musk ile David Sacks tarafından düzenlenen yemeğin katılımcı listesi oldukça kabarıktı. Katılımcılar arasında çeşitli sektörlerden tanınmış milyarderler yer alıyordu. Rupert Murdoch, Peter Thiel, Michael Milken, Steven Mnuchin ve Travis Kalanick gibi isimlerin bu yemeğe katıldıkları biliniyor.

New York Times'ın yaptığı analizi göre Elon Musk'ın ayda ortalam yedi kez mevcut Başkan Joe Biden aleyhine paylaştım yaptığı, eski başkan Donald Trump lehine ise yirmiden fazla paylaşım yaptığı tespit edildi. Nitekim bu analize göre Musk'ın 184 milyon takipçisi bulunuyor ve platformun sahibi olarak algoritmayı manipüle ederek etkileşimleri maksimize ettiği de tahmin ediliyor. ABD Başkanı Joe Biden'a yönelik en ciddi muhalefeti yürüten ve eleştirilerde bulunan milyarder Elon Musk'ın sadece X (eski Twitter) platformunda attığı tweetlerle değil işi daha ileri bir noktaya taşıyarak Biden'a yönelik daha kapsamlı bir eyleme giriştiği anlaşılıyor.

Demokrasiye Karşı Bir Hareket

Robert Bernard Reich'e göre Musk'ın bu girişimi sadece ticari çıkarlarla açıklanamaz. Nitekim bu davete katılan bir diğer milyarder Peter Thiel, "Artık özgürlük ve demokrasinin uyumlu olduğuna inanmıyorum" diyerek, demokrasiye karşı bir hareketi desteklediğini de açıkça beyaz etmiş durumda. Aynı zamanda Thiel, Donald Trump'ı sadece fikri olarak desteklemekle kalmıyor ayrıca onun seçim kampanyalarına büyük bağışlar yaparak bu duruşunu pekiştiriyor.

Seçimlere Etki Eden Bağışlar

Trump'ın seçim kampanyasında birleşen milyarderlerin bir araya gelmesinin birçok farklı nedeni var. Bu nedenler arasında öne çıkanlar ise Trump'ın yeniden başkan olması halinde alacakları daha çok teşvik, çeşitli izinler ve vergi indirimleri. Bu sebeple eski Başkan Donald Trump'a ve Cumhuriyetçi Parti'ye ciddi bir para kaynağı sağlıyorlar.

Americans for Tax Fairness raporuna göre Donald Trump'a destek veren zenginlerin sayısı bilinenden çok daha fazla. Bu raporda yaklaşık olarak 50 zengin ailenin 2024 ABD Başkanlık Seçimleri için 600 milyon dolardan fazla bir tutarda parayı Trump ve Cumhuriyetçi Parti kampanyalarına destek olarak aktardığı ifade ediliyor. Trump'a maddi destek sağlayan milyarderlerin gazete ve televizyonlarda da açık bir şekilde Trump'ın ekonomi politikaları başta olmak üzere seçim ve başkanlık vizyonuna övgüler yağdırdığı görülüyor.

İdeolojik Mücadele

Ünlü milyarder Elon Musk kendisini belirli ideolojiler ile savaşta olarak görüyor. Özellikle de kendisinin "woke" olarak tanımladığı temelinde sosyal adalet ve ırksal eşitlik hareketine karşı bir savaşı sürdürüyor. Ona göre bu hareketler komünizmin yeniden markalaşmış ve kimlik kazanmış halleri. Amerika'nın eski geleneğini sürdüren muhafazakar zenginleri, ülkenin tesis ettiği kurumları korumayı kendilerine görev bilirken, Musk ve Thiel gibi yeni nesil milyarderler ise Amerika'yı demokratik bir ülke yapan sosyal güvenlik, medeni haklar ve kadın hakları gibi değerleri koruma ve yaşatma eğiliminde değil.

Robert Bernard Reich'e göre Amerikan oligarkların demokrasiyi ve Amerikan değerlerini geri götürme ve yozlaştırma çabalarına karşı durabilmek için, bu hareketin karşısında cesur bir demokrasi yanlısı hareketin ortaya zorunlu gözüküyor. Trump'ın etrafında yer alan ve onun politikalarına koşulsuz destek verecek seçkinler sınıfının varlığı ülkedeki gelir ve servetteki eşitsizlikleri körükleyeceği düşünülüyor. Böylelikle demokrasiyi yok eden bir iktidar yaratılacaktır.

title