Haberler

Biden'ın Mirası: İleri Yaşta Gelen Başarı ve Onurlu Bir Veda

Umut Güner

Umut Güner

Direktör / Berkeley Institute of Politics
22.07.2024 08:55

Joe Biden, herkes tarafından beklenen adaylıktan çekilme kararını açıkladı.

Başarılı bir başkanlık dönemi geçirdi. Seçim vaatlerinin neredeyse tamamını gerçekleştirdi ve büyük bir başarı elde etti. Trump döneminde hem ülke içerisinde hem de ülke dışarısındaki zedelenmiş ABD imajını yeniden kurtararak önemli işlere imza attı. Çin'in riskli ve tehditkar büyümesini önleyecek, işgalci Rusya'nın yayılmasını engelleyecek, Avrupa'yı tekrar birleştirecek ve NATO'nun tekrar etkinliğini arttıracak hamlelerde bulundu. Son bir seneye kadar kötüleşen sağlık durumlarına rağmen büyük bir başarı ile planladığı her şeyi gerçekleştirdi.

Yaklaşan seçimler, sağlık durumunun engel olması dışında asla kazanamayacağı bir yarış değildi. Biden'ın senatörlük yıllarından itibaren bir politikacı olarak kimliğini ve yaptıklarını yakından takip edenler onun kurt bir siyasetçi ve ABD tarihinin en iyilerinden biri olduğunu bilirler.

Obama'nın başkanlığı ve sonrasındaki başarılarının arkasında her zaman Joe Biden'ın imzası olmuştur. Aynı şekilde daha önceki demokrat başkanların başarılarının arkasında da her zaman varlığı söz konusuydu.

Joe Biden'ın en büyük şanssızlığı ABD başkanlık koltuğuna çok ileri bir yaşta oturmasıydı. Fakat ben basit gafları, sağlık problemlerinden kaynaklanan yürüyememe ve düşme gibi insani sorunları dışında çok başarılı bir başkan olduğunu eldeki verilere ve kendi tecrübelerime dayanarak açık yüreklilikle ifade edebilirim.

Son olarak başkanlık yarışından çekilmesi bile büyük bir ahlaki ve bilgece bir erdem olarak tarihe geçen ender saygın an ve davranışlardan birisidir.

Joe Biden, Trump'ın ve ucuz sosyal medya trollerinin basit alay ve eğlencelerinin çok üzerinde her şeyi ile başarılı ve saygın bir başkan olarak tarih kitaplarında yerinin alacaktır.

title