Haberler

İngiltere'de 14 Yıllık Muhafazakar Dönem Sona Erdi: İşçi Partisi ve Keir Starmer ile Yeni Bir Dönem

Umut Güner

Umut Güner

Direktör / Berkeley Institute of Politics
05.07.2024 04:14

Birleşik Krallık'ta dün gerçekleştirilen genel seçimler sonrasında 14 yıllık muhafazakar iktidar dönemi sona erdi. Seçimin galibi 61 yaşındaki Keir Starmer ve İşçi Partisi oldu.

Yeni Başbakan Keir Starmer Londra'nın Southwark adı verilen güney bölgesinde doğmuş, adını ise İşçi Partisi'nin kurucusu Keir Hardie'den almış bir isim. Sol görüşlü bir ailenin mensubu olan yeni Başbakan ailesinde üniversiteye giden ilk kişi. Leeds Üniversitesi'nde hukuk okudu, ardından Oxford Üniversitesi'nde lisansüstü eğitim aldı. Eski Başbakan Tony Blair döneminde insan hakları danışmanı olarak çeşitli görevlerde bulundu. Nitekim 2014 yılında gelindiğinde insan hakları ve ceza adalet hukukuna yaptığı hizmet ve katkılardan dolayı kendisine şövalye nişanı verildi. 2020 yılından itibaren de İşçi Partisi'nin Başkanlık görevini yürütmekteydi.

Resmi seçim sonuçlarına göre parlamentodaki 650 sandalyeli avam Kamarası'nda İşçi Partisi 410, Muhafazakar Parti 118, Liberal Demokrat Parti 71, İskoç Ulusal Partisi (SNP) 9 ve Reform Partisi 7 sandalye kazandı. İngiltere'de yasal olarak partinin iktidara gelebilmesi için en az 326 sandalye kazanması gerekiyor. Bu sonuçlara göre ülkedeki 14 yıllık Muhafazakar Parti dönemi sona ermiş oldu.

İngiltere seçim sonuçları Avrupa geneline bakıldığında da oldukça farklı bir durumu ortaya çıkardı. Avrupa genelinde sağ partiler yükselişteyken ve çoğu ülkede iktidarı ele geçirirken İngiltere merkez sola kaymış oldu.

Yeni Başbakan Keir Starmer, seçim zaferi sonrası yaptığı konuşmasında "Başardık. Değişim şimdi başlıyor. 14 yılın ardından sonunda geleceğimizi yeniden elimizde tutma fırsatını yakaladık" dedi. Seçimin kaybeden tarafı olan Muhafazakar Parti lideri ve Eski Başbakan Rishi Sunak ise yenilginin tüm sorumluluğunu üstlenerek partisinden ve seçmenlerinden özür diledi. Muhafazakar Parti'nin önde gelen bazı isimleri de son seçimle birlikte koltuklarını kaybetti. Bu isimler arasında eski Başbakan Liz Truss başta olmak üzere ülke siyasetinin önemli isimleri bulunuyor.

Keir Starmer, seçim kampanyası boyunca değişim vurgusu yaparak, gerileyen kamu hizmetleri ve düşen yaşam standartlarını iyileştirme sözü verdi.

title