Haberler

Kırım'dan Karadeniz'e: Ukrayna'nın Kazanması Türkiye İçin Ne İfade Ediyor?

Umut Güner

Umut Güner

Direktör / Berkeley Institute of Politics
04.09.2024 06:58

Öncelikle Ukrayna'nın kazanmasının Türkiye için faydalarına uzun uzun değinmek istemiyorum fakat Ukrayna - Türkiye ilişkilerini Baykar'ın Ukrayna'da fabrika açması, İHA'ların motorlarının Ukrayna'da üretilmesi, Ukrayna Deniz Kuvvetleri'nin ihtiyacı olan deniz araçlarının Türk tersanelerinde üretilmesi, Türk yurdu Kırım'ın Rus işgali altında olması ve Karadeniz'de Rus hava ve deniz hakimiyetinin azalması gibi çok çeşitli faydaları söz konusu.

Eğer Rusya hegemonyası özellikle de stratejik çıkar ve paradigması için kendisine tehdit olarak gördüğü Ukrayna'yı savaşı kazanarak saf dışı bırakırsa kendisi için artık bölgede tek tehdit Türkiye'nin varlığı olacaktır.

Ukrayna savaşı biter bitmez ve Rusya'ya uygulanan yaptırımlar kaldırılırsa, Türkiye'nin Rusya için faydası azalacak ve Kafkaslar, Libya, Suriye ve Karadeniz'de Türkiye ile Rusya'nın karşıt çıkarları olduğu için iki ülkenin egemenlik felsefesi, devlet paradigması ve dış politika çıkarları çatışacaktır.

Rusya, Türkiye dahil birçok ülkeye yönelik siber saldırılar ve dezenformasyon kampanyaları yürütmektedir. Ukrayna'nın zaferi, Rusya'nın bu tür faaliyetlerini kısıtlayabilir ve Türkiye'nin siber güvenliğini güçlendirebilir. Rusya'nın zayıflaması, Türkiye'nin Kafkaslar, Orta Asya ve Orta Doğu'da daha etkin bir rol oynamasına olanak tanıyabilir. Türkiye'nin bölgesel nüfuzu, Rusya'nın gerilemesiyle artabilir. Ukrayna'nın zaferi, Karadeniz'deki dengeyi Türkiye lehine değiştirebilir. Rusya'nın Karadeniz'deki nüfuzu, Türkiye için doğrudan bir güvenlik tehdidi oluşturmaktadır. Ukrayna'nın kontrolünü güçlendirmesi, Karadeniz'deki Rus askeri varlığını sınırlandırabilir.

title