Haberler

S-400 Sızıntısı: Gizli Bilgiler, Performans Krizi ve Rus Savunma Sanayisinde İtibar Kaybı

Umut Güner

Umut Güner

Direktör / Berkeley Institute of Politics
19.08.2024 01:56

Geçtiğimiz günlerde gözlerden kaçan fakat başta Rus savunma sanayisi olmak üzere uluslararası kamuoyunda önemli yankı uyandıran bir gelişme yaşandı. Bu olay, Rusya'nın S-400 hava savunma sistemleriyle ilgili gizli bilgilerin sızdırılması olarak uluslararası kamuoyunda yer buldu. Yaşananlar, S-400 alıcısı ülke Hindistan başta olmak üzere, S-400 sistemlerine sahip Türkiye gibi ülkeler için de endişe verici olarak nitelendiriliyor.

Savunma sanayi çalışanlarının e-postalarının hacklenmesiyle elde edilen belgelerde, Rusya tarafından Hindistan'a sağlanan S-400'lerin teknik detayları, mühimmat ve yedek parça envanterleri yer alıyor. Bauman Moskova Devlet Teknik Üniversitesi (BMSTU) Uçaksavar Füze Kuvvetleri Askeri Eğitim Merkezi'nden Yarbay Aleksey Zakrutny ve Yarbay Vladimir Potapov'un hacklenen e-postalarının içerikleri, Siber Direniş grubunun Ukraynalı hackerları tarafından ele geçirildi. Ukrayna, BMSTU Askeri Eğitim Merkezi'nin yalnızca NATO ülkelerinin silahlarını incelemeye odaklandığını iddia etti. E-postalardaki ele geçirilen belgeler arasında Rusya'nın başlıca hava savunma sistemlerinin gizli kullanım kılavuzları, Moskova ve Kremlin'deki hava savunma ve füze savunma subaylarına ait kişisel veriler de bulunuyor. Belgede, Rusya'nın Hindistan'a teslim etmeyi taahhüt ettiği beş S-400 "Triumf" tümenine ilişkin tüm ekipman ayrıntıları listeleniyor. Bunlar arasında bileşenler, kodlar, teknoloji transferi, yedek parça tedariki, Hint subaylarına füze sistemlerinin kullanımı konusunda eğitim verilmesi ve Rusya'nın Hindistan'a göndereceği mühimmatlar yer alıyor.

Bu durum, Hindistan için büyük bir kriz olarak algılandı. Özellikle Hindistan'ın rekabet içerisinde olduğu Pakistan ve Çin gibi ülkeler tarafından bu verilerin stratejik avantaj elde etmek üzere kullanılabileceği endişesi hakim durumda. S-400'lerin sistem zafiyetlerinin ortaya çıkması, Hindistan'ın güvenlik politikasını yeniden değerlendirmeye açıyor.

Gizli bilgilerin sızdırılmasının yanı sıra, Rusya'nın S-400'lerin üretimi ve teslimiyle ilgili yaşadığı sorunlar da büyük bir mesele teşkil ediyor. Özellikle Ukrayna savaşı ve Batı'nın uyguladığı yaptırımlar, Rusya'nın askeri üretim kapasitesini sınırlandırmış durumda ve bu nedenle Rusya'nın üretim süreçlerinde aksamalar yaşanmaktadır. Bilhassa Rusya'nın savaşta olması nedeniyle kendi ihtiyaçlarına yönelik üretime öncelik vermesi, sipariş veren ülkeler adına teslim sorunlarına yol açmaktadır. 2026 yılına kadar gecikeceği öngörülen teslimatlar, bölgesel tehditlerin yüksek olduğu Hindistan gibi ülkeler için ciddi bir risk oluşturmaktadır. Pakistan ve Çin tehdidiyle mücadele eden Hindistan, stratejik bir plan dahilinde verdiği S-400 siparişlerinin aksaması nedeniyle mevcut strateji ve planlarını yeniden gözden geçirmek zorunda kalmaktadır. Bu durum ise Hindistan'ı Batı'ya daha da yaklaştırmakta ve alternatif arayışlara yöneltmektedir.

Ayrıca, Ukrayna savaşında Rus hava savunma sistemlerinin, özellikle de S-400'lerin performansının beklenenin altında kalması, Rusya'nın ve Rus savunma sanayisinin küresel imaj, itibar ve güvenilirliğini sarsmaktadır. S-400 sistemlerinin ABD'nin eski model füzelerine karşı etkisiz kaldığı durumlar, Rusya adına teknoloji ihracatında kayıplara yol açmaktadır.

title