Kanayan yara ücretli öğretmenler
Umut Nimet Ataş
Saygıdeğer okurlarım bildiğiniz gibi her hafta ülkemizdeki bir sıkıntıya değiniyorum. Bu haftaki konumuz büyük mağduriyet yaşayan, eğitim sisteminin görünmez kahramanları ücretli öğretmenlerimiz.
Eğitim sistemi içinde Türkiye'nin en büyük açığını kapatan, ülkeyi eğitim alanında ayakta tutan ücretli öğretmenler maalesef ki hak ettikleri değeri görememektedirler.
Ücretli Öğretmenlik Nedir?
Devletin öğretmen atamadığı okullarda dersler boş geçmektedir, boş geçen bu dersleri ücretli öğretmen diye adlandırılan, ders saati başına ücret alan, ataması yapılmamış öğretmenler doldurmaktadır. Ülkemizde yaklaşık olarak 90 bin ücretli öğretmen görev yapmaktadır. Eğer ücretli öğretmenler olmasa dersler boş geçer, eğitim sisteminde büyük bir kaos meydana gelir, evlatlarımız büyük mağduriyet yaşar. Eğitim camiasını ayakta tutan, devletimizin başını öne eğdirmeyen, bu emektar ücretli öğretmenlerdir.
Sistem Nasıl Çalışır?
İl ya da ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri ihtiyacı belirledikten sonra E-Devlet üzerinden KPSS puanına göre görevlendirme yapar. Bazı öğretmenler haftalık 30 saat karşılığı çalışırken bazı öğretmenler çok daha düşük ders saati karşılığında çalışmaktadır. Dönem içinde yerine kadrolu öğretmen ataması yapılana kadar ücretli öğretmen görevine devam eder, olası bir öğretmen atamasında ücretli öğretmenin görevine son verilir.!
Ücretli Öğretmenler Ne Kadar Maaş Alır?
2023 yılı itibari ile ders başı ücreti 52 TL olmuştur. Her 5 saate bir saat de devletimiz vermektedir. 30 saat derse giren bir ücretli öğretmen 7.488 TL ücret alır. 30 saat altı derse girenler ise çok daha düşük maaş alır, olası her türlü tatillerde ücretli öğretmenin maaşı kesilir, resmi tatillerde, kar yağdığında, okullar herhangi bir şekilde tatil edildiğinde, örneğin Kasım ayında 1 haftalık ilk ara dönemde, Ocak ayında ilk dönem bittiğinde (2 hafta), Nisan ayında ikinci ara dönemde yine 1 hafta, bunların hepsinde ücretli öğretmenlerin maaşından kesinti yapılır. Yani 30 saat derse giren bir ücretli öğretmen ara dönem olduğu için şubat ayında alacağı ücret 3.744 TL'dir
30 saat derse giremeyen öğretmenlerimiz bunun daha altında ücret almaktadır.
Ücretli Öğretmenlerin Yararlanamadığı Haklar Nelerdir?
-Maaşları girdikleri ders başına ödenir. Düzenli aylıkları yoktur.
-Okul bitince yazları ücret alamazlar kadrolu öğretmenler gibi.
-Sigortaları 15-17 gün yatar, hiçbir zaman 30 gün yatmaz.
-Nöbet ücreti alamazlar.
-Kırtasiye ödeneği alamazlar.
-Türkiye genelinde öğretmen indiriminden yararlanamazlar.
-Mebbis sistemleri yoktur.
-ÖSYM'nin ve MEB'in sınavlarında gözetmen olarak görev alamazlar. (Olağanüstü durumlar hariç)
-Yatılı okullarda belletmen olarak görev alamazlar.
Çözüm Yolları Nelerdir?
Türkiye de hiçbir mesleğin ücretlisi yoktur, ücretli doktor, ücretli avukat, ücretli psikolog, ücretli hemşire diye bir tabir yoktur, bu sadece öğretmenlikte vardır. Bu öğretmenler ülkeyi yöneten kadroları yetiştirmektedir. ücretli öğretmenlik, öğretmenin ötekileştirildiği, hor görüldüğü, itibarsızlaştırıldığı, öğretmenler odasında bile ayrımın yapıldığı bir sistemdir. Ücretli öğretmenler tam anlamıyla kendini herhangi bir yere, ya da statüye konumlandıramıyorlar. Ve bu öğretmenlerimizin yüzde doksan beşi Eğitim Fakültesi mezunu ya da formasyon sahibi. Yani her türlü öğretmenlik yeterliliğine sahip, yıllarca atanmak için uğraşmış ama bir şekilde atanamamış, yaşları belirli bir sınıra gelmiş emektarlar.
Devletimizden beklentimiz bu mağduriyetin giderilmesidir. 2018 yılında ücretli öğretmenlere yönelik 5 bin kadro verildi, bu atamada 3 şart aranmıştı;
1- Aktif çalışma şartı
2- Kpss şartı
3- 540 prim şartı
Devletimiz bu hamlesi ile büyük ölçüde mağduriyetleri giderdi ama elbette bu yeterli değil. Hepsine olmasa bile belirli şartları tutan en az 15 bin ücretli öğretmene kadro verilmelidir. Mevcut sıkıntılar içinde en büyük mağduriyet bu sistemde yaşanmaktadır. Evlatlarımızı emanet ettiğimiz öğretmenlerimiz maalesef ki okuldan sonra başka işlerde çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Bir öğretmen için bu kabul edilmesi zor bir durumdur. Olası bir ücretli öğretmen atamasından sonra bile mevcut sistem devam ettiği sürece ücretli öğretmenlik yapmaya devam edenler mağdur olacaktır. Bunun için ücretli öğretmenlerin maaşı kesilmeden bir rakama sabitlenmeli, örneğin asgari ücrete sabitlenir hiçbir şekilde tatillerde kesinti yapılmaz. Öğretmenlerimizin asgari ücretin altında maaş aldıkları düşünüldüğünde bu adım öğretmenlerimizi kesinti olmadığı için bir nebze de olsa mutlu edecektir.
Milyonlarca mülteciye bakma gücü olan devletimiz için bu sorunu çözmek,15 bin kadro vermek, devletimize yük getirmez bilakis devletimizin eğitim alanındaki yükünü hafifletir. Bu öğretmenlerimiz Milli Eğitimde uzun süre hizmet ettiklerinden dolayı güvenlik soruşturmasına bile gerek kalmadan görev alabilirler. Sn. Devlet BAHÇELİ , Sn. Mustafa DESTİCİ bu sıkıntıyı defalarca dile getirmişlerdir.
Devletimizin yüzüncü yılında devletimize yakışan, öğretmenlerimizin maddi ve manevi olarak daha iyi şartlarda yaşayabilmesi için bu mağduriyeti ortadan kaldırmaktır, ücretli öğretmenler sabırla ve duayla Reis'ten gelecek "KADRO" haberini beklemektedir.
Selam ve dua ile.