Haberler

Sağlıklı sindirim sistemi için besinleri doğru tüketelim

Prof. Dr. Vedat Göral

Prof. Dr. Vedat Göral

Bağcılar Medipol Mega Üniversite Hastanesi
18.01.2021 10:38

Sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmak bağışıklık sistemi ve zinde bir vücut için oldukça önemlidir. Reflüden hazımsızlığa kadar pek çok sindirim şikayetinin en önemli sebebi tükettiğimiz besinler. Yemeğimizin iyi sindirilmesi ve vücudumuza yararlı hale gelmesi için önemli püf noktaları sizinle paylaşacağım.

Bildiğiniz gibi yemeklerin yanında mutlaka, başka yiyecekler de hazırlanır. Genelde ana yemeğin yanında, yoğurt, ayran, salata, turp, tahıllı gıdalar gibi. Bunlar hem yemeği daha lezzetli kılabileceği gibi, sindirime de yardımcı olabilir. Örneğin etin yanında yoğurt, bulgur ve soğan, turp gibi. Bu besin kombinasyonları sindirime yardımcı olur. Yemeğimiz yerken de, yavaş yavaş ve iyice çiğnedikten sonra yutmalıyız. Hızlı ve çiğnemeden yersek, gıdalar iyice öğütülemez ve sindirilemez ve hava yutmamıza neden olabilir. Yani yemek olayına vakit ayırılmalı ve yemekten keyif alınmalıdır. Çok tuzlu ve yağlı gıdalardan da sakınılmalıdır. İçtiğimiz su veya içecekler çok soğuk veya çok sıcak olmamalıdır. Yemekten sonraki zamanı da iyi değerlendirmeli mümkünse yürüyüş ile desteklenmelidir.

HANGİ BESİNLER SİNDİRİME YARDIMCI OLUYOR?

Sindirime yararlı besinlerin başında yer alanlardan yoğurt vücudunuzun ve sindirim sisteminizin ihtiyacı olan iyi bakterileri içerir. Sindirime yardımcı iyi bir besin kaynağıdır. Yoğurt tüketerek, bağırsak hareketlerinizi düzenleyebilir ve gaz, şişkinlik önlenebilirsiniz. Yemeklerle birlikte ya da sonrasında, küçük bir kap yoğurt yiyerek daha iyi bir sindirim sağlamış oluruz. Yoğurttaki probiyotikler gibi kefir de, laktozun sindirilmesine yardımcı olarak şişkinlik, kramp ve gaz gibi laktoz intoleransı ile ilişkili bazı olumsuz yan etkileri azaltır.

KABIZLIK VARSA DİKKAT

Meyvelerden muz, hem lif hem de sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı, karbonhidrat sindirimini kolaylaştıran bir meyvedir. Muzun bu özelliği onun sindirime yardımcı besinler arasında yer almasını sağlıyor. Kabızlık çekiliyor ise az tüketilmelidir. Kuru erik ve mürdüm eriği de çözünür ve çözünmez lif bakımından zengindir. Sindirim sistemi ve kolonun peristaltik hareketini uyarır ve ayrıca müshil görevi görür. Turp ve pancar ise iltihap önleyici ve antioksidan özelliğine sahip bir bitki olan pancarı salatalarınıza katarak sofraları zenginleştirerek sindirime de yardımcı olabilirsiniz. Salatalık da, antioksidan, vitamin, mineraller açısından zengin, iltihap karşıtı bir besin olup, içeriğindeki yüksek lif oranı ve su sayesinde kabızlığı önlemeye yardımcı olur.

Sindirime yardımcı besinler arasında önerilen ve uzun yıllardan beri kullanılan zencefili de yiyeceklerinizle birlikte tüketebilir ya da çay halinde içebilirsiniz. Sıklıkla mutfaklarda kullandığımız kimyon, uzun yıllardan beri bilinen ve sadece yemeklere tat veren bir baharat değil, aynı zamanda antioksidan, mikroplara karşı koruyucu, şeker hastalığına faydalı, kanser karşıtı özelliklere sahip bir baharattır. Sindirime yardımcı besinler arasında bulunan ve iştah açıcı özelliğiyle de bilinen kimyon, ishalin düzelmesine ve hazımsızlığı ortadan kaldırmaya da yardımcı olur. Sindirime yardımcı besinler arasında her zaman kullanılması gereken bir bitkisel güç olan rezene de salatalarınıza ekleyebileceğiniz gibi, kaynatıp çay olarak da tüketilebilir. Naneyi de sayısız faydası ve hoş kokusu ile salatalara ekleyebilirsiniz.

ÇAY SEVERLER HAZMI İÇİN KOMBUCHA DENEYEBİLİR!

Çayı severek tükettiğimiz için çeşitlerini de denemekten kaçınmayanlar Kombucha fermente çaya aşinadır. Siyah veya yeşil çaya, belirli bakteri, şeker ve maya türleri eklenerek ve ardından bir hafta veya daha uzun süre fermantasyona tabi tutularak yapılır. Japonya'nın yeşil çayı, siyah çay ve Türk kahvesi de, sindirime yardımcı olan ve arada bir yemeğimizi de çeşitleştiren yararlı içeceklerdir.

AZI KARAR, ÇOĞU ZARAR

Son dönemde özellikle beslenme konusunda popüleritesi yükselen chia tohumları ise tüketildikten sonra midemizde, jelatin benzeri bir madde oluşturmalarına neden olan mükemmel bir lif kaynağıdır. Ayrıca Omega-3'den zengin balık, oldukça yararlıdır. Haftada, 2-3 defa balığı özellikle mevsiminde tüketmenizi tavsiye ederim. Yeşil sebzeler de aynı zamanda iyi bir magnezyum kaynağıdır ve gastrointestinal sisteminizdeki kas kasılmalarını iyileştirerek kabızlığı gidermeye yardımcı olabilir. Son olarak fermente gıdalardan lahana turşusunu da laktik asitle fermente edildiği için bağırsaklarımıza faydalı bir gıda olarak sofralarınızda bulundurabilirsiniz. Her besinin faydalı olmasındaki en önemli faktör neyi ne kadar tükettiğiniz ile ilgilidir. Doğanın kendi içinde uyumu vucüdumuz için de geçerlidir. Her şeyin azı karar, çoğu zarardır.

title