Haberler

Yılbaşı gecesi midenize iyi gelecek beslenme önerileri

Prof. Dr. Vedat Göral

Prof. Dr. Vedat Göral

Bağcılar Medipol Mega Üniversite Hastanesi
23.12.2020 10:39

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle önlemler alınmaya devam ediyor. Karantina günleri dahil olmak üzere ev içindeki hareketsizlik, TV karşısında oturmak veya uzanmak, saatlerce uzanarak cep telefonlarını kullanmak kaloriyi yakamamıza neden olabiliyor. Özellikle yeni yıla adım atarken yılbaşı gecesi kurulacak o ihtişamlı sofralar bize kilo ve birtakım sağlık sorunları olarak geri dönmeye hazırlanıyor. Bu sebeple dikkat edilmesi gerekenleri sizler ile paylaşmak istiyorum.

AŞIRI YEMEK HASTALIĞA DAVETİYE ÇIKARTIYOR

Yılbaşı gecesinde sunulan ikramların birçoğu yüksek kalorili besinlerdir. Aşırıya kaçınıldığında, pankreasda akut iltihap yani akut pankreatit, reflü, ülsere yol açabilir. Koroner kalp hastaları ve yüksek tansiyon hastaları da ayrıca yediklerine dikkat etmelidir. Aşırı yağlı ve tuzlu beslenme, kalp rahatsızlığını ve tansiyon yüksekliğini tetikler. Safra taşı olanlarda, taşa bağlı safra kesesi iltihabı ve şiddetli karın ağrısı olabilir. Gece acile gitmemek ve hoş olmayan tablo ile karşılaşmamak için besinleri doğru seçmeliyiz. Ayrıca yılbaşında aşırı alkol alınması, reflü, pankreasda harabiyet ve karaciğere toksik etki gibi olaylara neden olup geceyi, mutsuz kılabilir.

KIZARTMA YERİNE IZGARA, FIRIN VEYA BUĞULAMA

Öncelikle ana yemek olarak yılbaşı gecesi, hindi, tavuk veya balık tercih edebilirsiniz. Hindi, birçok açıdan tercih edilebilir. Hindi, özellikle, omega-3, selenyum ve diğer vitaminlerden zengindir. Hindinin, kırmızı ete göre kolesterolu daha az ve yağ oranı düşüktür. Pişirme yöntemi olarak yağ ilave edilmeden kızartma yerine ızgara, haşlama, buğulama, fırında veya yağsız tavada pişirme gibi sağlıklı yöntemler ile hem sağlıklı hem lezzetli bir ürün ortaya çıkarabilirsiniz.

YEMEĞİN TADINA BAKMADAN TUZ EKLEMEYİN!

Buharda pişirilmiş veya haşlanmış sebzeleri sofraya tuzsuz bir şekilde koyabilirsiniz. Yemeğin tadına bakmadan tuz eklememeli, yağlı ve ağır peynir sosları, aşırı acılı baharat ve soslardan da uzak durmalısınız. Şerbetli tatlı yerine meyve tatlıları veya sütlü tatlılar tercih edebilirsiniz. Sebze ağırlıklı, salata tüketilmeli, asitli olmayan, şekersiz ve kalorisi yüksek olmayan içecekler tercih edilmeli. Yemekten sonra uykusuzluk, reflü, ülser gibi mide problemleriniz de yoksa 1-2 fincan Türk kahvesi içebilirsiniz.

YILBAŞI MASASINDAKİ ATIŞTIRMALIKLARA DİKKAT

Aşırı yağ içerikli cipsler ve çikolatalar yerine, ölçülü ve az olmak şartıyla, kuruyemişler, taze-kuru meyveler tüketilebilir. Kuru kavrulmuş fındık ve cips gibi tuzlu atıştırmalıkların, çikolatanın da yağ açısından yüksek olduğunu ve genellikle tuz bakımından da yüksek olduğunu unutmamak lazım. Ağır ve şerbetli tatlılar yerine, meyve ve süt tatlıları olmalı, yemekten 1-2 saat sonra tüketilmelidir.Bol su içilmeli ve fiziksel duruma göre evde egzersiz yapılarak karantina bitiminde mutlaka yürüyüş yapılmalıdır. Vücudu rahatlatmak için, bitkisel çaylarda melisa ve rezene çayı içebilirsiniz.

title