Aralıklı oruç diyeti nedir?
Yeşim Mutlu
Etrafımda çok kişi aralıklı oruç yapmaya başladı. Hele ki Twitter'ın Ceo'su Jack Dorsey, günde sadece bir öğün yediğini açıklayınca iyice popüler hale geldi. Filmlerde, belgeselerde sıklıkla konu gündeme geliyor.
Kendimin de denediği ve bu süreçte desteğini aldığım Diyetisyen ve Fitoterapist Alara Özlü'ye dün whats app'dan mesaj attım. "Alaracığım, son günlerde herkes aralıklı oruç yapıyor :) Gel bunu konuşalım" dedim. Malum pandemi hali zorunlu haller dışında yüz yüze görüşmelere kontrollü devam ediyoruz. Alara'ya hemen soruları hazırladım gönderdim. Aralıklı oruç yaptığım için arkadaşlarımın sorduğu soruları da araya ekledim.
Aralıklı oruç nedir; nasıl yapılır, bize faydaları nelerdir, kimler yapabilir… Hepsini Alara ile konuştuk. Sevgili Alara'ya çok teşekkür ederim. Her zaman imdadıma yetişiyor. İyi ki varsın Alaracığım :)
Alaracığım; "Aralıklı oruç" nedir?
Adından da anlaşılacağı gibi oruca çok benzer tek farkı yemek yemediğimiz saatlerde kalorisi olmayan sıvıları tüketmek bu beslenme şeklinde serbest.
Günün belirli saatine kadar sadece kalorisiz sıvılar tüketip belirli saatlerde de istediğiniz gibi beslenme halini sıklıkla görüyoruz.
Aralıklı orucun tüm dünyada farklı uygulamalarını görüyoruz gün içinde 8 saat açlıktan 24 saatlik açlığa kadar çıkabiliyor bazı yerlerde bu saatleri de aşabiliyor.
Aralıklı oruç nasıl yapılıyor?
Ülkemizde ve dünyada en çok tercih edilen aralıklı oruç biçimleri var.
*16-8; gün içinde 16 saat aç kalmayı,2 öğün yapmayı , saatlerini 12.00 ve 20.00 olarak ayarlamayı hedefler. Saatleri kendi yaşantınıza göre de değiştirebilirsiniz.
*24 saat; 1 gün boyunca aç kalmayı hedefler haftada bir ya da ayda bir yapılabilir.
*5-2, haftanın 2 günü günlük alınması gereken kalorinin yüzde 25'inin alınmasını hedefler bu günler arka arkaya seçilmemelidir.
İnsanlar yüzyıllardır oruç tutuyorlar. Geçmiş zamanlarda yiyecek bulunmadığı içinde gereklilikten oruç tutulmuş. İslam, Hristiyanlık ve Budizm'de de dini ibadet için oruç tutuluyor. Peki aralıklı orucun diğer oruçlardan farkı nedir?
Adından da anlaşılacağı gibi oruca çok benzer tek farkı yemek yemediğimiz saatlerde kalorisi olmayan sıvıları tüketmek bu beslenme şeklinde serbest.
Öğün sayımız kısıtlı olduğu için öğünlerde besleyici gıdalara ağırlık vermek çok önemli. Mesela tabağınızda 5 renk görmeye dikkat edin ve tabağınızın büyük bir bölümü lifli gıdalardan oluşsun. Salatayı, haşlanmış, fırınlanmış sebzeleri öğünlerinizden eksik etmeyin. Öğünleri yavaş yavaş güzelce çiğneyerek yiyin. Yemek yerken su dahil hiçbir sıvı tüketmeyin yemekten önce su içmeniz daha iyi olacaktır. Kan şekerinizde ani yükselmelere sebep olacak yüksek karbonhidratlı, şekerli asitli içeceklerden, tatlılardan uzak durun ki aralıklı orucun faydalarını hemen vücudunuzda hissedin.
Aralıklı orucu yaparken ne hedefliyoruz? Kilo vermek mi, sağlığımızı geliştirmek mi, popüler bir diyet uygulamak mı?
Aslında hepsini yerine getiriyor. Uzun süre açlık karaciğerdeki glikojen depolarını bitirip yağ yakımına geçmeyi sağlıyor ve kilo vermiş oluyorsunuz. Gün içinde sürekli bir şeyler atıştırmadığınız için kan şekeriniz sürekli iniş çıkışlar yaşamıyor bu da fazla insülin salınımını engelliyor. Fazla insülin salınımı olması halinde tip-2 diyabet, insülin direnci, kalp hastalıkları, vücut yağlanmasında da artış görülebiliyor.
Yepyeni taze hücrelerin üretilmesi için de vücudun uzun süre aç kalması önemli. Uzun süreli açlıkta otofaji başlıyor eskimiş hücreler tüketilirken yeni hücreler oluşuyor vücut kendini temizliyor inflamasyonların önüne geçiliyor. Yeni hücrelerin oluşması demek tabii ki gençlik güzellikte demek, genç kalmak için aç kalın.
Kimler aralıklı oruç yapsın, kimler yapmasın?
Diyabet hastaları, uzun süre açlıkta hipoglisemiye girme tehlikesi olanlar, hamileler, emziren anneler, ciddi mide problemleri yaşayan kişiler için pek uygun değildir mutlaka doktorlarına danışmaları gerekir.
Her beslenme biçimi herkese uygun gelmeyebilir hiçbir sağlık probleminiz olmasa bile açlık orucunu diyetisyen eşliğinde yapmanızı tavsiye ederim. Doğru uygulandığında kazanacağınız faydaları yanlış uyguladığınızda kaybedeceğinizi unutmayın.