İki eski dosttan “Teknolojinin Şapkaları”
Yeşim Mutlu
Oldukça stresli varıyorum yanlarına. Teknoloji sağ olsun iletilen konum saçma sapan yerlere götürüyor. Üstüne üstelik deli sepken yağmur da cabası. Telefonda tarif alırken bahsedilen otoparkı bulamıyorum. Zaten 15 dakika geç kalmışım buluşmaya. Bekletmekten ve beklemekten nefret ederim. Bu konuda hassas ve özenliyimdir. Her zorluğun sonunda bir kolaylık vardır diyerek tam adresin önünde bir görevli buluyorum. Arabamı bırakıp yanlarına çıkıyorum.
Sevgili Hande aşağıya kadar inmiş. Öyle telaş yapmışım ki o da bulamadığım için üzülmüş. Aylar sonra buluşmanın mutluluğuyla hemen sarılıyoruz. Tüm ekip kapıda karşılıyor. Hepsi ayrı sevdiğim güzel insanlar.
İçeriye adım attığımda muazzam İstanbul manzarası nefesimi kesiyor. Orada saatlerce değil sonsuza kadar kalabilirim. Ama önce bir toparlanayım kendime geleyim.
Nerede oturalım derken masayı kestiriyorum gözüme. Belli ki o masa kimleri kimleri ağırlamış. Her detayda sıcacık ev havasını ve samimiyeti hissediyorum. Evet ben bunu seviyorum. Samimi, gerçek ve hayatın içinde olan ne varsa burada hissediyorum.
Kahveler içilirken iki dostun şen kahkahaları havayı çınlatıyor. Ses kaydı almak içimden gelmiyor. Ama güzel sohbetin satır aralarını unutmamak için açıyorum. KVKK diyor gülüşüyoruz. Bu da işimizin gereği.
Banu Zeytinoğlu ve Murat Lostar'ın arkadaşlıkları ömürlük deriz ya. İşte tam bu! Kendileri yılları saymayı bırakmış olsalar da yaşanmışlıkların izleri tüm hatıralarında. Murat Bey ne kadar teknoloji insanıysa Banu Hanım o kadar uzak. Murat Bey 5G ise Banu Hanım 2G :)Teknoloji sohbetleriyse 2005'ten bu yana devam ediyor.
Murat Bey'in, ilk e-maili üç günde gönderdiği zamandan günümüze masada derin bir sohbet başlıyor. Uzun bir aradan sonra "Teknolojinin Şapkaları" radyo programıyla her pazartesi saat 10.30'da Açık Radyo'da buluşuyorlar. Kendilerinin deyimiyle bu programı yaparken çok eğleniyorlar. Murat Bey, "bilgi güvenliğini anlatabiliyorsam bunda Banu'nun payı çok büyük" derken hiç haksız değil. Banu Hanım'ın cıvıl cıvıl, pozitif sesi hepimizin içini ısıtıyor.
"Temel bilgilerle teknolojiyi anlatmak bir keyif" Murat Lostar
Neden 'Teknolojinin Şapkaları'?
Programın adını "hacker" teriminden yola çıkarak "Teknolojinin Şapkaları" koyduklarını söylüyor Murat Lostar.
"80'lerde bilgisayar dünyasına girdiğimde bana 'hacker' denmesinden gurur duyuyordum çünkü bu terim, bir şeyin içini, dışını, sistemini çok iyi bilen, gözü kapalı söküp takabilen anlamına geliyordu. Fakat aynı dönem bilişim suçları da başladıktan sonra özellikle ABD basını 'hacker' kelimesini kötü niyetli, suçlu anlamında kullanmaya başladı. Oysa hacker illa ki kötü niyetli olmak zorunda değil, iyi niyetli de olabilir. Bu nedenle bilgi güvenliği dünyası kovboy filmlerinden esinlenerek iyi niyetlileri beyaz şapkalı, kötü amaçla hacker'lık yapanları ise siyah şapkalı olarak adlandırdı. Ancak bilişim dünyasında sadece bu iki renk yok: Kırmızı bereliler ve mavi bereliler de bir ülkenin kendi içinde yaptığı tatbikatlarda kullanılan terimlerden esinle ortaya çıktı. Aynı zamanda beyaz şapkalı olan mavi bereliler kurumların siber güvenlik seviyesini yükseltmek için çalışırken, yine beyaz şapkalı olan kırmızı bereliler ise güvenlik açıklarını tespit edebilmek adına kurumlara saldırarak sorunların tespit edilmesi için çalışıyorlar. Böylece iki taraf birbirini test ediyor."
Zeytinoğlu, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanırken hepimizin aklına takılan basit ama önemli soruları soruyor, Lostar ise bu soruları temel bilgilerle, teknolojik terimlere girmeden, kolay anlaşılır bir dille yanıtlıyor. Teknoloji hayatımızın her alanındayken iyi yönleri kadar dikkat edilmesi gerekenleri ve risklere karşı alınabilecek önlemlerin de altını çizen program her yaşa ve her bilgi düzeyinden teknoloji kullanıcılarına hitap ediyor.
İkilinin şifreleme, yedekleme, güvenli online alışveriş gibi herkesi ilgilendiren kritik konulara eğlenceli, gündelik bir anlatımla ışık tuttuğu ve hap bilgiler paylaştığı program podcast olarak da dinlenebiliyor.
İki eski dostun sohbet havasında geçen eğlenceli programı yolda dönerken dinliyorum. Hakikaten Banu Zeytinoğlu "halkın sesi" oluyor. Murat Lostar'da hepimizin anlayacağı şekilde anlatıyor.
Teknoloji, çocuklar ve yarıyıl tatili
Günümüzde sürekli teknoloji ile zaman geçirmek isteyen çocuklar ve yönetmeye çalışan ebeveynler durumundayız. Büyük şehirde yaşayan çocukların kaçış noktası teknoloji oluyor. Teknoloji kullanımı maalesef çok artmış durumda.
- İnternet hizmetini çocuklara uygun hale getirmek.
- Zaman kısıtlaması ve kural koymak.
- Yaşanabilecek olumsuzluklar karşısında başvurulabilecek resmi makamlar hakkında bilgi
- Doğru kullanıldığında teknolojinin, çocuklara sağlayabileceği faydalar.
- Çocukların teknolojiyle güvenli bir ilişki kurmasının yolları
- Hem çocukların teknolojiyle ilişkisinin bağımlılığa dönüşmemesi için alınabilecek önlemleri hem de çocukları bekleyen olası riskler
Sadece teknolojinin sunduğu çözümlere güvenmek yerine ebeveynlerin yakından gözleminin önemini anlatan son yayınlarını dinleyerek bu satırları yazıyorum.
Şifreleme, yedekleme, güvenli online alışveriş, sosyal medya ve kimlik doğrulama vb. gibi herkesi ilgilendiren konuları dinlemek isterseniz bu yayını dinleme listenize eklemenizi öneririm.
Siber güvenlik çağındayız. Teknoloji hayatımızın kaçınılmaz parçası. Murat Lostar'ın dediği gibi bilgilerimizin önemli kısmı -istesek de istemesek de- bulutta başka ülkede,... Belki de tahmin edemeyeceğimiz kişilerin ellerinde.
Bilinçli kararlarla, doğru kullanırsak teknoloji hayatımıza büyük fayda sağlayabiliyor. Teknoloji kullanırken güven içinde olmanız dileğimle.
Yeşim Mutlu