Haberler

Şile bizim evimiz, herkes kendi evini koruyacak

Yeşim Mutlu

Yeşim Mutlu

Fotoğrafçı Influencer Dijital İçerik Üreticisi
26.07.2024 09:21

Şile Belediyesi, Şile'nin doğası, deniz feneri ve palamuduyla ünlü sahil kasabasında, kökleri derinlere dayanan bir geleneği canlandırmaya hazırlanıyor.

Adını, yıllardır yörenin ekonomisinin ve sanatının alt yapısını oluşturan coğrafi işaretli ürünü Şile Bezi'nden alan Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, 1984 yılından bu yana devam eden, Türkiye'nin en eski festivallerinden biri. Ara yıllarda doğal afet ve savaş gibi nedenlerle ertelenmiş olsa da 35 yıldır devam eden festival, Şile'nin değerlerini, kültürünü, kültürel mirasını korumayı ve tanıtmayı amaçlıyor. Yerel halkın hem ekonomik hem de sosyal yaşamını zenginleştirmesine katkı sağlayan Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali aynı zamanda Şile'nin ticari ve turizm potansiyelini artırarak bölgeye canlılık kazandırıyor. Hem yerel hem de uluslararası düzeyde katılımcıları ağırlayan festival, yerel geleneklerin ve el sanatlarının korunmasını, toplumsal farkındalığın artmasını ve yeni kültürel ifadelere olanak sağlamayı hedefliyor.

29 Temmuz - 11 Ağustos tarihleri arasında katılımcılarını ağırlayacak 35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali'nin programının açıklandığı basın toplantısı için Şile'deydim. İstanbul'a çok yakın sahil kasabasında 24 saate sığan izlenimlerimi sizler için özetlemek isterim.

Şile bizim evimiz, herkes kendi, evini koruyacak

Şile'nin sembollerinden Atatürk'ün Şile'de ilk ziyaret ettiği Tahlisiye İstasyonu'nda Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı, Başkan Yardımcısı Berna Avcı, Kültür İşleri Müdürü Esin Pamir, Genel İletişim Koordinatörü Ferhat Domurcuk, Kültürel İşlerden Sorumlu Başkan Danışmanı Deniz Lostar ve usta sanatçı Mustafa Alabora'nın katılımlarıyla gerçekleşen basın toplantısında Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı;

"Bugün burada, kökleri asırlara dayanan bir geleneği, köklerimize döndüğümüz 35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali'ni kutlamak üzere bir araya gelmiş olmanın heyecanını ve gururunu yaşıyoruz. Şile, Zeki Müren ve İsmet Ay gibi sanat devlerinin katkılarıyla, kültür, sanat, sinema, şiir ve resimle yoğrulmuş eşsiz bir kasaba olmanın gururunu yaşamaktadır. Şile Bezi, sadece dokunmuş bir kumaş değil; o, geçmişten günümüze uzanan bir mirasın ta kendisidir. 1900'lerin yöntemleriyle, ata tohumu gibi özenle korunan tarımsal geleneğimiz gibi, Şile Bezi de özgünlüğünü ve doğallığını korumak adına benzersiz bir çaba içindedir. Bu yıl 35'incisini gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, Şile bezinin evrensel değerini ve güzelliğini daha geniş kitlelere ulaştırmak için mükemmel bir fırsattır. Bu festival, yalnızca bir kutlama değil; aynı zamanda Şile bezi üreticilerinin emeklerini destekleme, geleneksel sanatlarımızı gelecek nesillere aktarma ve yerel ekonomimize katkı sağlama amacını taşımaktadır." şeklinde konuşurken kendi notlarımı eklemek isterim.

Halkın büyük desteğiyle göreve gelen Özgür Kabadayı'nın sürekli gülen yüzü ve samimi yaklaşımı herkese yansıyor. Doğma büyüme Şileli olan başkan Şile'yi yeniden inşa etmek ve hak ettiği değeri kazandırmak için kararlı ve cesur adımlarla ilerleyeceğini anlatırken bunu bir an önce hayata geçireceğine inanıyorum. Toplantı için tercih ettiği Şile Bezi gömlek orada bulunan herkesin gözüne takılıyor. Ne de olsa konumuz "Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali" . Yaşadığı yerin eksikliklerini bilen, sorumluluğunu iliklerine kadar hisseden ve Şile için en iyi çalışmaları hayata geçireceğini anlatan başkanın gözündeki pırıltıyı görüyorsunuz. Eminim yeni yatırımlar ve yereli güçlü kılacak politikalarla Şile cazibe merkezi haline gelecektir. İstanbul'a bu kadar yakın, 57 köye sahip olan Şile'nin doğal güzellikleri ve buram buram tarihiyle hak ettiği değeri görmesini kalpten isterim.

Şile'nin farklı noktalarında ve Ağva'da gerçekleşecek festival, Haldun Dormen, Müjdat Gezen, Mustafa Alabora ve Cemil İpekçi gibi ünlü sanatçıların söyleşileri; Sıla, Melek Mosso, Can Bonomo, Buray, BaBa ZuLa, Volkan Konak, Sena Şener, Atiye, Gazapizm, Zeynep Bakşi ve Erdal Erzincan gibi sanatçıların konserleri, uluslararası dans gruplarının gösterileri, Şile Bezi defileleri, sergiler, atölyeler ve daha birçok etkinlikle dolu bir program sunacak.

Festival, yerel halkın hem ekonomik hem de sosyal yaşamını zenginleştirmesine katkı sağlarken, Şile'nin ticari ve turizm potansiyelini artırarak bölgeye canlılık kazandırıyor. Hem yerel hem de uluslararası düzeyde katılımcıları ağırlayan festival, yerel geleneklerin ve el sanatlarının korunmasını, toplumsal farkındalığın artmasını ve yeni kültürel ifadelere olanak sağlamayı hedefliyor.

Bu yıl "Köklerine Dön" sloganıyla sunulacak olan festivalde, İsmet Ay Sahnesi yeniden canlanacak ve tiyatro oyunlarını kucaklayacak. Festival boyunca Şile'nin sokakları, 6 farklı ülkeden gelen dans gruplarının katılımıyla yeniden canlanacak. Kadınların el emeği göz nuru eserleri ve Enstitü İstanbul İSMEK tarafından hazırlanan özel ürünler de festivalde sergilenecek.

Şile'nin eşsiz atmosferinde, köklerimize döndüğümüz bu özel festivali kaçırmayın derim.

Yeşim Mutlu

title